UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4472. Nobelpriset i fysik 2023?? –går till professor Anne L’Huillier?? –Lunds universitet

Med lite hjälpande analogier kan man säga att detta är ett pris inom ”fotografi”?? –men det är inte kameran som är intressant?? –utan blixtaggregatet?? –alltså ljuskällan??

Anne är pionjär i utvecklingen av extremt korta laserpulser ?? –eller vad säges om miljarddelen av en miljarddels sekund. Anne hade en period då hon hade världens snabbaste blixt?? –170 attosekunders exponeringstid?? Det betyder att man kan lokalisera en elektron i en atom??

Anne är verksam vid Fysikum Lunds universitet sedan mitten på 1990-talet?? Sina grundstudier gjorde hon i Paris och disputerade där. Redan då jobbade hon med korta laserpulser och när hon besökte Lund för att göra försök vid nybildade Nano lab vid LU. Seniorplåtis hörde talas om Anne redan då eftersom vi elektronmikroskopister på KC var med och bildade Nano lab. Anne råkade träffa sin kärlek i Lund och kom tillbaka och startade en egen forskargrupp efter något år.

Hon blev snabbt professor i Atom fysik och installerades samtidigt med seniorplåtis. Traditionen bjuder att dylika nya professorer träffar rektor vid universitetet?? –för lite informellt snack?? Just Anne och jag hade samtidigt ett sådant snack med biträdande rektor. Anne och jag pratade lite före rektorsmötet?? Hon var riktigt trevlig att prata med och hon berättade att hon trodde man fick de unika idéerna när man var riktigt ung. Mycket från vetenskapens historia talar verkligen för det?? Anne är 15 år yngre än mig, så hon var under 40 år när hon blev professor ?? Seniorplåtis va redan gubbe och över 50 när vi möttes??

Anne är en mycket erfaren forskare av högsta internationella klass idag?? Om du kollar nätet finner du att hon har haft tunga uppdrag?? Hon är sedan länge ledamot av Kungliga Vetenskaps Akademien och har suttit i Nobel kommittén för fysik en lång period och utvalt många nya nobelpristagare??

Anne L’Huillier undervisade i Lund när hon fick beskedet om att hon blivit Nobelpristagare i fysik 2023

Gissa om det kommer att firas på Fysikum de närmaste dagarna för det är första gången Lunds Universitet får en Nobelpristagare!!

Inlagt 2023-10-04 07:50 | Läst 761 ggr. | Permalink
Jag förväntade mej nästan ett inlägg av dej redan igår eftermiddag när jag såg att nobelpriset i fysik gått till Lund. Undrar hur det kändes att gå tillbaka till sin föreläsning efter ett sådant besked? Positivt att ytterligare en kvinna i år belönas och STORT att Lunds universitet nu också har en nobelpristagare.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 08:33
Hej Lena,
Tack för att du uppskattar att en kvinna fick belöningen. Det gladde mig mycket också.
Redan när hon valde att starta sitt Lab här i Lund visste många att hon var en ovanligt bra forskningsledare.
Det är väldigt få svenska Nobelpristagare och det kan ju förstås i bilden av att det är svenska kommittéer som väljer ut pristagarna. Så i praktiken är det svårare att få priset som svensk. Anne har ju själv under en period varit ledamot i Nobelkommittén för fysik. Jag känner väl den nuvarande ordföranden, elektronmikroskopi forskaren professor Eva Olsson, och hon är en stark originell forskare.
Gissa om LU och LTH kommer att fira det Nobelpriset. Vilken fjäder i hatten för att dra bra internationella studenter till LU.
.
Det var glädjande nyhet och tack för en spännande läsning.
Hälsningar Halina
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:32
Hej,
Det är många på mitt universitet som är glada för Annes utmärkelse och fina arbeten.
Ha en fin dag
Bob
Fantastiskt och förtjänstfullt! Och utomordentligt bra för henne och Lund! Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:34
Hej Wolfgang,
Hon är mycket förtjänt av detta fina pris. Hennes forskning är mycket avancerad och uppskattad av studenterna.
Tack för din kommentar
Bob
Grattis till Lund!
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:36
Hej,
Tackar tackar. Lunds universitet kommer att ha mycke glädje av uppmärksamheten.
Ha det väl
Bob
Intressant läsning och kul för Lund. Det var uppe på ”Efter fem” igår och de intervjuade några elever som var på föreläsningen när telefonen ringde som hon då struntade i och förläste vidare, tills det blev rast
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:40
Hej,
De flesta vet inte hur hängivna pedagoger många forskare är. Många forskare har insett att deras kunskaper kommer att föda nya idéer hos ungdomarna. När sedan man ser att de har framgångar ger det mycke glädje och mening med livet.
Många forskare är också underbara pedagoger.
Ha det väl
Bob
Hej Bob - fin og personlig tekst - gillar.
Grattis till Anne L'Huillier och Lunds universitet.
Roskilde universitet kan inte skryta med det, men Köpenhamn kan:
Nobelpristagare med anknytning till Köpenhamns universitet:
Morten Meldal, kemi 2022.
Niels K. Jerne, medicin 1984.
Ben R. Mottelson, Fysik 1975.
Aage Bohr, fysik 1975.
Henrik Dam, medicin 1943.
George de Hevesy, Kemi 1943.
Johannes Fibiger, medicin 1926.
Niels Bohr, fysik 1922.

Hela två i mitt födelseår 1943 !
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:43
Hej Erik,
Du har rätt i det. Köpenhamns universitet är högre rankat än något universitet i Sverige. Mycket beroende på att ni har haft lysande Nobelpriser där.
Ni har också en mer krävande doktorandutbildning.
Ha det väl
Bob
Ja, i Lund, där kan dom! Verkligen roligt, ur väldigt många aspekter.

Själv sitter jag sen i går och grubblar över vad gamle Heisenberg säger om en så exakt lägesbestämning av en partikel; då kan man ju inte samtidigt ha en aning om vart den är på väg? Anta att man faktiskt också detekterar den på en viss plats omedelbart efter? Får man då inte veta mer än man skulle kunna enligt osäkerhetsrelationen? Antar att den som kan mer än mina rostiga kunskapskorn kan lösa upp paradoxen... Kanske redan blixten får vågfunktionen att kollapsa? Det vete allt katten, om man säger så...
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:48
Hej,
Det är det fina med forskning. Det kan ifrågasätta gamla tankegångar.
Angående svårigheten att se en elektron, eller tänka sig en sannolikhet att förstå var en atom är så är jag inte kapabel att ange om Anne kan avgöra det. Jag är säker på att hennes mätningar ger insikter i hur elektroner arbetar med bindningar mellan atomer. Men jag kan för lite om detaljerna i hennes teknik och resultat.
Ha det väl
Bob
Jag håller med henne om att de unika idéerna kommer i ungdomen. För övrigt kan jag bara gratulera!!!
Svar från Bob Bovin 2023-10-04 18:53
Hej Stefan,
Många har den erfarenheten. Men jag har träffat forskare som vid högre ålder kan sammankoppla erfarenhet och stor kunskap för att skapa nya idéer. Det intressanta är att de förstås bäst av likasinnade. Tyvärr hör jag inte dit. Jag kan för lite.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg