UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4495. Storslagen natur lugnar och placerar individen rätt

Vi är naturligtvis en del av naturen?? –vi känner det särskilt när vi kommer till storslagen?? Vi inser plötsligt vår litenhet och vi får då vår plats i det stora och nästan tidlösa miljön??

Konstigt nog har ofta dylika upplevelser en lugnande effekt på de flesta människor?? Om man sätter sig på kanten av Grand Canyon  i Arizona och ser storleken till dalgångens botten och lagerföljderna i bergväggarna så infaller ett lugn??

Den stora floddalen i Arizona kallad Grand Canyon anno 2002

Åke man ut i centrum av Australien, sådär 30 mil sydväst av Alice Spring så finns det två egendomliga bergsformationer som i långan tid har urbefolkningens dyrkan. Idag är det förbjudet att bestiga det röda bergen Uluru och Kata Tjuta. De ligger som solitärer mitt ute i ett ökenlandskap?? Vem har lagt dom där och slipat dom runda?? Man blir verkligen påverkad av en känsla av litenhet om man står vid foten av berget??

Kata Tjuta i Australiens vidsträckta öken anno 2002

Uppe i Blue Mountains i östra Australien finns en förunderlig natur invävd i ett blått dis. Även i natur i den mindre skalan kan vi bli sittande i timmar och undra varför ville naturen göra den här formen??

Tektonisk strukturförändring av sedimentär bergart uppe i Blue Mountains i Australien anno 2002

Inlagt 2023-10-27 07:55 | Läst 1017 ggr. | Permalink
Vackert. Det finns många vackra bergsformationer, har inte varit i Australien men i USA. Kan dock inte skriva under på att det infaller ett lugn vid kanten vid Grand Canyon, frun var rädd att falla ner och även att jag skulle falla ner. Ja sa att hon skulle hålla hårt fast i sin Cola men det hjälpte inte. I samma resa så blev det Monument Valley, Zion, Bryce Canyon mm, många vackra parker i det området
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:43
Hej Peter,
Man får sätta sig på en säker plats utan publik. Då fångar man känslan lättare. Även den norra sidan av Grand Canon är värd ett besök. Där är det nästan ingen publik.
Västa USA här ett stort antal National Parker som är mycket sevärda. Du nämner några. I mkitt tycke är Petrified Forest den mest imponerande.
Ha det väl
Bob
pdahlen 2023-10-27 21:48
Det stämmer, Petrified Forest var riktigt fin, det var väl några blå berg där har jag för mig
Fina bilder på märklig natur!

På närmare håll har en del av oss tillgång till havet. Att titta bort mot horisonten har en liknande inverkan som den du beskriver. Generellt är naturens läkande kraft väldokumenterad, och i stan är gröna oaser värdefulla. På sjukhuset tillfrisknar patienter som ser ut över nåt grönt fortare än dom som bara ser betong.
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:49
Hej Måns
Tack för sakkunniga kommentarer.
Havet horisont med blank yta ger en lugnande effekt. Men är man på en båt i orkan så är effekten det motsatta. Jag har varit med om det vid de båda polerna. Då är man inte så kaxig.
Jag tror dig när det gäller en säng med parkutsikt.
Ha det gott
Bob
Ja, det finns även platser som innehåller någon form av energi. Oftast också vackra. Går inte att förklara vad det är men något finns där som gör att man återvänder
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:53
Hej,
Jag tror att det är en plats man kan återkomma till. För mig är det en vulkan i utbrott. Inget slår det.
Tyvärr är jag för gammal för att uppleva det på nytt.
Ha det väl
Bob
Superba bilder och intressant läsning. För ngt år sedan hade Vetenskapens värld ett program om den positiva inverkan grönska och parkerna i städerna har på människor. Just nu verkar stadsplanerarna ha glömt detta, varenda kvadratmeter ska bebyggas. Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:56
Hej,
Det är tragiskt. Inget är så viktigt som grönområden i en stad. Det övriga i staden är onaturligt och alltså inte en del av oss.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag har aldrig varit i USA, men när jag ser din första bild tänker jag på vår första resa till Frankrike. Vi reste med ett par som varit i Provence flera gånger. Som alltid läser jag lite om resmål mm. innan vi körde iväg och hittade Verdon Gorge som är Europas svar på Grand Canyon. Den ligger i sydöstra Frankrike ca. 80 kilometer från den populära franska Rivieran, Côte d'Azur. Våra reskamrater hade aldrig hört talas om den !
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-10-28 11:15
Hej Erik,
Det är rätt att man skall läsa på ordentligt innan man reser.
Den franska Verdon George har jag inte besökt. Det ser fint ut.
Ha det gott
Bob
Storslagna platser där man känner sej liten. Jag upplever det som överväldigande (på ett positivt sätt) att stå vid den här typen av ställen. Upprymd kanske är ett bättre ord. Jag har inte varit vid Grand Canyon men de andra två du visar.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-10-28 11:23
Hej Lena,
Upprymd är ett bra begrepp.
Du är ju tuff så åk med floden nere i botten av Grand Canyon.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg