UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4504. Vulkaner är livgivande?? –men ska man bo i en??

Runt vårt klot bildas sändigt nya vulkaner?? –å skapar bördiga jordmåner för odling av föda?? Städer och samhällen klänger längs deras sidor i många länder?? Neapel vid Vesuvius är en klassisk oroskälla??

Strax väster om Neapel ligger Solfatara och i dess centrum tältade vi med lervällingen bubblande kring tälten?? –det var  i slutet av sextiotalet. Marken var till och med varm under tältet. Idag får man inte campa där?? Hur farligt det är kring Vesuvius fick invånarna i Pompeji erfara år 79 e Kr.

Men detta att bo nära eller på en vulkan är vanligare än man tror?? Titta på kartan kring Etna eller kolla in öarna Stromboli eller Vulcano?? Samverkan mellan vulkanområden och människor är mycket viktig?? –tänk bara på ön Island.

Detta blev seniorplåtis påmind om när vår corre Jan skickade bilder från Teneriffa som visade att det finns en liten vulkan mitt i turistorten Los Cristianos på södra sidan av ön. Naturligtvis är den jättestora vulkanen Teide dominerande med sina 3915 m. På den höjden lämpar det sig att lägga ett stort viktigt astronomiskt observatorium?? Ett fint exempel på modern samverkan mellan vulkan och människa. Men hit upp åker även många turister och förundras över det vilda vulkanlandskapet??

Teides ogästvänliga lavalandskap på Teneriffa

Vulkanen Montana Chayofita i centrum på Los Cristianos är så liten att den bara når 114 meter över havsnivån?? –så den är poppis att gå upp på av turisterna. Konstigt nog bor det bara en invånare där??  --i en primitiv boning??

Invånaren i vulkanen Montana Chayofita har hund som vakt

Inlagt 2023-11-05 07:59 | Läst 956 ggr. | Permalink
Spännande och intressant natur men kanske litet tråkig att vandra i om man jämför mad våra fjäll?
Vad gäller hundar som vaktar, så gick vi i bergen i Grekland mot gränsen till Albanien för ett tjugotal år sedan! Fåraherdarna hade hundar som vaktade fåren mot vargar och fårtjuvar! De här hundarna va inga leksaker! Vet inte trasen, med stora som Sankt Bernhard tyckte vi! Vi hade en fd. fåraherde med oss som guide, men vi hade stora stenar i händerna ifall! Det sa han att vi skulle ha! Det va det enda de här hundarna fattade och respekterade! Men vi gick omvägar när vi närmade oss vad vi trodde va ett revir för de här lösa fårvaktande hundarna, och allt gick bra, med en puls på minst 120 hela tiden! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2023-11-05 13:09
Hej Bengt,
Tack för en spännande story om hundar med får.
Personligen tycker jag det är mer spännande med vulkaner än våra fjäll. Men som alltid så är det beroende av vad man har för intressen. När jag går i fjällvärld kan jag för lite om botanik och zoologi. Geologin hänger jag med väl på och det får ju sin spets i landskap som på Island. Allra bäst tycker jag om mineralogi, vilket är ganska svårlokaliserat.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg