UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4556. Det är inte alls vad man tror

Hela den västerländska ekonomin och dess invånare håller med full fart på att gräva sin egen grav med att äta ”skräpmat”?? Visste du att en standard hamburgare kostar ungefär 80 spänn??

Gubben som skriver den här bloggen är uppfödd ovanpå en Konsum butik i Karlskoga och farsan va föreståndare och styckmästare?? På den tiden, i mitten på förra århundradet, var det finaste köttet du kunde köpa på fredagar oxfilé. Än idag gäller den exklusiva stämpeln denna del av oxen??

Har du en aning om hur den förhåller sig prismässigt till hamburgaren?? Om man går in på den stora livsmedelshallen i din stad och kollar med köttavdelningen så är det stor sannolikhet att du kan köpa två skivor oxfilé för 160 spänn?? –samma som två hamburgare för dig och din käresta??

Nu har vi det så lyxigt i den lilla akademiska bondbyn i syd att vi har en saluhall med en butik med charkuterier. Därstädes kan man inhandla två skivor dovhjortsfilé för samma pris som hängd oxfilé. Då förstod den här gubben att det var samma pris som för hamburgaren??

Valet står mellan dovhjortsfilé och Hamburgare i Lund anno 2023-12-15

Det finns enligt vår smak alternativ som kalvryggbiff vilken är något billigare och mycket mört.

Inlagt 2023-12-27 07:09 | Läst 573 ggr. | Permalink
Ja, och en pizza kostar numera över 100 spänn! Det är trots allt bara en varm stor macka. Oftast bara med burksvamp och burkskinka på. Osten är förmodligen den dyraste ingrediensen, och det kan ibland var lite snålt med den.

Men, visst: går du på café och beställer en kaffe och en macka går det säkert också på 100 spänn.

Jag kan i och för sig förstå att bakningen av en pizza inrymmer en hel del hantverk, det är förmodligen det som kostar.

För övrigt tycker jag att oxfilé är kraftigt överreklamerat. Visst, det är mört om man har problem med att tugga, men smakar inte särskilt mycket i sig. I så fall skulle jag rekommendera en marmorerad entrecôte i stället. Tyvärr ungefär lika dyrt.

Lite mer prisvärt är ofta lammstek - eller någon annan del av lammet. Godaste köttet (tycker jag).
/Tomas
Svar från Bob Bovin 2023-12-29 20:33
Hej,
Du har rätt.
Lamm och entrecôte är utmärkt på tallriken. Smaken är viktig och därför är viltkött spännande.
Ha det väl
Bob
För att inte snacka om fisk, numera har man bara råd med fiskpinnar :)
HaD/Gunte..
Svar från Bob Bovin 2023-12-29 20:30
Hej
Det är trist att fisk har blivit dyrare. Det är en viktiga komponent i vårt ätande. Men är det dyrare än hamburgare om man äter måttliga mängder?
Ha det gott
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg