UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4608. Mästaren och hans handledare

Det är skönt att man kan få lysande läkarvård i landet utom sig fortfarande?? Kataraktoperationer är bland de vanligaste operationerna?? Grå starr som det också kallas drabbar många äldre.

Idag är vanligt att optikerna ser att du har grå starr när du skall prova ut nya glasögon. De har i sin tur möjlighet att remittera dig till en klinik med ögonläkare för ytterligare bedömning för operation. Privata operationskliniker är vanliga i vårt land numera.

Assistent Ninni, seniorplåtis hustru, har arbetet som sjuksköterska i över 40 år på Lunds lasaretts ögonklinik. I nästan alla de åren var hon avdelningsföreståndare där och var med att assistera alla de olika typerna av operationer. Naturligtvis assisterade Ninni många kataraktoperationer. Eftersom Lunds universitet utbildar läkare så assisterade hon många nyexaminerade läkare som skulle ha ögonsjukdomar som specialitet. En elev vid ögonoperationen var läkaren Ingemar Håkansson och Ninni assisterade honom vid hans första operation som ensam läkare. Han hade tofs i håret och blev snabbt mycket skicklig operatör.

Ninni berättade för mig han var den snabbaste och den skickligaste operatören av katarakter hon assisterat. Om jag får grå starr vill jag att han opererar. Här står de nu för en vecka sedan efter förundersökningen.

Ögonläkare Ingemar Håkansson och fd ögonsköterskan Ingrid Bovin

Så det blev som Ninni önskade och hon blev opererad av Ingemar, och han har fortfarande tofs i håret, och operationen tog ungefär 15 minuter. Ögat var bedövat med en droppe och allt gick bra. Hon fick gå hem direkt och en vecka senare har allt känns bra utan skav eller irritationer. Hon såg genast med ögat och ser idag bättre med det opererade än det andra.

Inlagt 2024-02-17 07:39 | Läst 552 ggr. | Permalink
Kul återseende! Och det e viktigt med en bra läkare och någon man känner sig trygg med!
Jag har solat örat litet för mycket på 197o och 1980-talet, när jag åkte skidor, och behövt ta bort en liten pyttebit på örat några gånger och jag hade hittat en mycket bra kirurg på Nyköpings Lassarett! Man försökte vid ett tillfälle föreslå en annan kirurg, men jag sa nej! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:25
Hej,
Så är det. Man vill ju ha förtroende för sin läkare. Det blir svårare och svårare att få se samma läkare, så man kan bygga upp en trygghetskänsla.
Här var det ingen tvekan.
Ha det gott
Bob
Trevlig berättelse, så fint att det blev ett lyckat återseende.
Hälsa Ninni !
Ing-Marie
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:27
Hej Ing-Marie,
De lös upp och operationen blev en succé. Deras samarbeten var många när Ninni jobbade på op.
Ha det gott
Bob
Här lyser det av harmoni! Bra bild på bra tillfälle.
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:30
Hej Peter,
Tackar.
Det är många, ja många många hundra, som blivit opererade av det här teamet.
Ha det gott
Bob
Vilken fullträff, det måste varit kul för dem bägge!
/Affe
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:32
Hej Alf.
Ja så fina jobbarkompisar de måste varit på om.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob (och Ninni).
Jag blev opererade för grå starr för många år sedan - först på ena ögat och året efter på det andra. På Holbæk respektive Roskilde sjukhus. Då fick optikerna inte mäta trycket i ögonen (det får de nu) men det var optikern som kunde se att det var något och rekommenderade att jag skulle gå till en ögonläkare. Båda operationerna gick utan problem.
Fint dubbelporträtt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:36
Hej Erik,
Tack för din berättelse av dina erfarenheter med operation av gråstarr. Idag är det bra att det är stor möjlighet för bra resultat.
Ha det gott
Bob
Strålande fin bild, båda med varma leenden. Alltid roligt att det går bra, även om det ytterst sällan är problem med operationen. Många hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2024-02-18 10:53
Hej Björn,
Det är ju en av de äldsta operationsteknikerna inom läkekonsten. Likafullt är det ett hantverk och skillnad i yrkesskicklighet Ninni har sett dem alla utföra olika operationer i mer än 40 år. När det gäller grå starr operationer var Ingemar den skickligaste. När hon började på ögonoperation i Lund var professorn kliniker med stadig hand ända upp i pensionsåldern. Redan efter något år blev Ninni avdelningsföreståndare och assisterade all typer av operationer och hon förde den handskrivna liggaren över operationerna som till slut måste varit över många tusen patienter.
Ha det gott
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg