UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4683. Leica modell B med Compur ”ring” slutare

Det här är en kamera du inte ser så ofta?? –för mindre än sexhundra tillverkades av Leitz fabriken 1926-29. Hur många som överlevt är oklart?? –men en finns hos en samlare i vår by.

Bob hade förmånen att träffa samlaren på en fika och fick hålla denna unika Leica kamera i handen. Den var säkert ett försök till utveckling av Leica I kameran som hade ridåslutare, vilket i princip är samma som i Leica M7 kameran tillverkad idag.

Två varianter tillverkades med något olika inställning av slutartider och bländare. De första kallas ”Dial-set compur Leaf”. Av denna tillverkades det bara 638 exemplar.

Leica I B med Compur slutare från mitten av 1920-talet

Kameran på bilden är absolut i original utförande och är med det låga serie numret troligen tillverkad 1926. Det unika är att slutarmekanismen är inbyggd i objektivet. Bländarens blad sitter i ring på samma plats, detta är för Bob en aning oklart, som i det vanliga Elmar eller Elmax objektiven.

Titta noga på denna unika kamera för du lär inte se fler, mer än på Leitz museum. Värdet på denna kamera är svårt att ange för det är bara samlare, troligen i Asien, som har råd att köpa den. Om du skulle se en på Leitz auktioner så tror jag att du får lägga upp minst hundra tusen kronor. 

Inlagt 2024-05-02 02:36 | Läst 1331 ggr. | Permalink
Det verkar bo en del intressanta samlarkufar i den där byn där du bor! ;)
Det här va inga dåliga grejer! :)
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2024-05-02 09:39
Hej,
Du anar inte vilka kufar det finns i en gammal akademisk bondby likt Lund.
Mest egendomliga var de så kallade överliggarna, vilka läste så många akademiska betyg de hann under en livslängd.
Men de samlade inte på kameror utan kunskap. Något som inte är så poppis idag. I min ungdom hann jag med bara något över tio betyg, innan man var tvungen att jobba.
Ha det väl
Bob
Jag har sett en sådan på tidigt 1970-tal. Robert Schönherr visade mig denna klenod. Redan då var det något speciellt.
Så - det tog ett tag innan du fick en sådan i handen... :-D

Båda utföranden har en Compurslutare med 1/300 sek. som kortaste slutartid. En Leica I har visserligen 1/500 del - men den stämmer inte, på grund av den enkla ridåkonstruktionen som är behäftad med en sådan ridåtyps samtliga fel.
Här fick man alltså en hyfsat kort slutartid som stämmer, och framför allt - inte förvränger snabbt rörliga motiv på de korta tiderna.

Det tillverkades ju för övrigt ett Summicron 2/5 cm Compur på det tidiga 1950-talet. Den hade blixtsynk ner till 1/200 sek.
Svar från Bob Bovin 2024-05-02 09:53
Hej Peter,
Du är full av kunskaper. Mycket intressant info du kommer med.
Enligt den här samlarens son handlade fadern en del med Schönherr i Stockholm. Just på 70-talet. Det här är en så ovanlig kamera även i vårt land så att du kan ha hållit just denna kamera i din hand på den tiden.
Det är ju för mycket begärt att du skulle komma ihåg serie numret på den kamera du höll i handen då.
Jag har också hört detta om svårigheterna med exakta slutartider på Leica I. Dessutom har ju Compurslutaren möjligheter till långa slutartider som väl passade bättre med den tidens filmkänsligheter.
Problemet var väl att filmtransport startade med slutarknappen. Avtryckaren satt ju på slutaren. Så dubbelexponering var vanligt.
Ha det väl
Bob
syntax 2024-05-02 10:00
Tänk - så skulle det ju kunna vara!! Märkligt.

Jag var, och är, en stor Leicavän! När jag på det tidiga 1970-talet började att intressera mig för fotografin ur industrihistorisk aspekt, fann jag att ämnesområdet Leica redan var beskrivet ner på skruvnivå. Det fick bli den andra storheten, Zeiss, i stället. Det har jag aldrig ångrat. Zeiss har sina fingrar med i nästan allt i gamla tider.

Om den gamla Leicaslutaren:
Entusiaster och samlare går ju gärna överstyr lite och tappar omdömet. Sålunda har jag i alla år hört det befängda ryktet att Contaxslutaren är som den är på grund av att man måste undvika Leicapatent... :-)
Contaxsluterns ganska komplicerade och begåvade konstruktion är en följd av att man ville undvika Leica-fel.

MEN - att få hålla en gammal Leica i sin hand... !
Svar från Bob Bovin 2024-05-02 10:18
Om du fann ut att skruvbeskrivningarna på var så utförlig att du tyckte Zeiss var intressantare då så förstår jag det.
Dina kunskaper om Stockholm är ju ingående och jag undrar vilka affärer handlade med Leica och Zeiss på på 20-talet och framåt. Var Schönherr verksam då? Fanns det auktoriserade verkstäder i Stockholm för reparationer och ombyggnader?
Ha en fin sommardag
B
syntax 2024-05-02 10:41
Men - så du frågar Bob. Sätta en gammal man på det hala.
1920-talet är bra länge sedan. Informationen om sådant är i dag nästa noll. Den enda detaljist jag på rak arm kan komma på som kan ha varit verksam både i Leica och Zeiss under 1920-talet, är Frids Foto på Fredsgatan. Man spårade sedan över mer och mer på Zeiss.
Broddmans (först Broddow) startade under 1930-talet på S:t Eriksgatan. Blev sedan Öbergs Foto och sedan Expert Storköp.

Robert Schönherr var inte verksam, och några auktoriserade verkstäder tror jag inte fanns under 1920-talet (utan att egentligen ha på fötterna – bara en känsla). Under 1930-talet började Uddenberg på Norrlandsgatan med Zeiss och i någon mån med Leica. Auktorisering tror jag fanns, men är inte säker på.
Under 1950-talet startade Vito Service i Solna som auktoriserad verkstad för Zeiss Ikon. Det var Kalle Pray och Werner Schaden (min mentor inom kamerareparation).

Jag slänger in en bloggpost som jag ett tag har haft på lut om kamerareparation.
Svar från Bob Bovin 2024-05-02 12:45
Förlåt, det var inte min avsikt.
Tack för din information.
Jag skall försöka via en vän på Riksarkivet. Det lär funnits en fotoavdelning på NK tidigt.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Det måste vara en bra känsla att vara ägare till en sådan raritet.
Jag hoppas att du förvarar den på en säker plats och att du har den försäkrad.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-05-03 13:56
Hej Erik,
Ja den kameran skulle jag vilja ha, men det tillhör en samlare i Lund. Jag fick bara klämma på den när vi fikade.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg