UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4813. Detta är orsaken

En gång i tiden studerade vi verkligheten?? –som Carl Linnæus. Nu vet du vad du glor på mest?? –en elektronisk skärm. Nu har vi fått anvisningar om hur länge vi får glo?? Låt bli det??

Ut å studera verkligen och lär?? Tror du forskare bara läser Wikipedia eller anlitar AI. Nä, nä!!

Jag skall ta ett exempel:

En gång för länge sedan, året 1965, var Bob ämneslärare i matematik i Grundskolan i Västerås. I årskurs 7 skulle eleven lära sig beräkna omkrets och yta på olika geometriska ytor. För en lektion var anvisat att varje elev skulle mäta upp minst tre olika kvadrater eller rektanglar (ex fotbollsmål) hemmavid och beräkna omkrets och yta. Å presentera det på nästa lektion. Alltså studie av verklighet!

Studier förr och nu, illustrerad i Lund anno 2024-09-07

Inlagt 2024-09-08 23:12 | Läst 450 ggr. | Permalink
Mats Alvesson skrev nyss i DN, och det tycker jag berör en del av studerandet numera!
"Studenter har ofta kortsiktiga önskemål om att slippa stress. Många vill ha möjlighet att jobba vid sidan om, men alla vill få höga betyg, allra minst godkänt. I den rättighetspräglade samtiden florerar en uppfattning att man har rätt att bli godkänd – också utan alltför stora ansträngningar och utan ett ha uppvisat djupare förståelse för ämnet. Med hjälp av långa rättighetslistor samt en anmälningskultur som kan tas i bruk för att tämja institutioner och lärare kan studenter undgå krångel och krav."

Annars blir det orättvist!
/B
syntax 2024-09-09 08:19
Så är det - men ibland funkar inte "rättighetssnacket".
Jag tog mitt körkort i 64 års ålder år 2008. Alla mina kurskompisar var i 20-årsåldern. Jag blev godkänd på första teoriförsöket, och vid första uppkörningen - alla mina kurskamrater körde så det visslade om det... :-)
Dom trodde att det skulle vara halvslappt som på gymnasiet, och att dom ju hade "rättigheter".
Svar från Bob Bovin 2024-09-09 09:02
Hej Bengt,
Det här tendensen till betygskrav på godkänt fanns inte när jag pensionerades i början 2000-talet. Jag har konstruerat tentamina vid Lunds universitet sedan början av 1980-talet. Från grundkurser till hösta doktorandnivå.
Det viktiga var att göra tentan så svår att godkänt täckte kraven på kunnande hos eleven i ämnet. Detta är inte lätt och ställer självklara krav på höga kunskaper hos läraren. Men under mina år var jag aldrig med om en protest mot ett underkännande.
Redan när jag var elev 1966 fanns det möjlighet att se gamla tentor och om man inte klarade dessa var det ingen idé att gå upp på tentamina. Det året var det lärarstrejk och tentamen på hösten täckte hela tiden utan lärare. Av 600 elever i matematik var vi mindre än 50 som godkändes. Protester var meningslösa då.
När jag mot slutet av min lärargärning lämnade man alltid tillbaka en rättad tentamen och då var man öppen för kommentarer. De som var underkända insåg då att de kommit till korta.
På högsta doktorandnivå har det hänt att elever blivit underkända under första året. De kan senare blivit utmärkta forskare.
Om det nu är så som Alvesson skriver i DN så får universiteten hålla hårt i kraven för godkänt. Kraven på kvalitet i kunnande kan aldrig tummas på.
Ha det gott
Bob
Svar från Bob Bovin 2024-09-09 22:01
Hej Peter
Ta körkort tar vi allvarligt på. Man framför ju ett dödligt objekt. Det tummar man inte på. Här är det personligt ansvar på sin spets. Bra att du visade vad som gäller.
Ha det bra
Bob
Hej Bob.
Jag tror att de unga så småningom kommer att hitta ett vettigt sätt att använda skärmen. Det blir svårare för de nuvarande vuxna. På allt fler skolor här i DK måste eleverna lägga undan sina mobiltelefoner och iPads under lektionerna. De får bara ta ut dem ur skåpet om de ska använda dem på lektionen.
Ditt foto framhäver din text på ett bra sätt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2024-09-09 22:08
Hej,
Bra regler i ditt land. Hoppas vi får dem här också.
Vi gamlingar borde få mer tid med undervisning. Jag betalade med ApplePay på Coop idag. Nu skall jag börja scanna matvaror med telefonen, i stället för med laserpistolen.
Kämpa på
Bob
Fin bild från den trevliga studentstaden Lund!
Svar från Bob Bovin 2024-09-09 22:11
Hej Johan,
Man tackar. Det är en fin studie ort fortfarande. Jag är stolt att tillhöra LU fortfarande.
Ha det väl
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg