UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#13. Fokus, skarp bild – varför dä?!!!

Massor av pixels, supervassa objektiv, fokuserade bilder, ja man frågar??? --sig varför -- vi jagar efter det. Där är ett otal antal artiklar och kommentarer på nätet om hur man får en skarp bild. Nästan alla tester handlar om hur många pixel det är per höjd bild eller hur många linjer ett objektiv kan transferera in till bilden. Om du hittar en hemsida som fokuserar på innehållet i en bild eller hur man systematiskt utvärderar en bilds innehåll ---- hör av dig om det vet EN!!!!! Jag önskar att det fanns någon seriös fotosida, utan fokus på pengar!!?? Det finns en naturfoto tidskrift, Camera Natura, som i alla fall är bra nära och har ett fint tryck och inget chafsigt kamerasnacks som inte säger nått!!. Men du vet det är så lätt att snacka teknik, jag gör det själv med intresse!! Det det vore kul med lite annat, åtminstone ibland!!

Men jag kan åtminstone bli glad även för en suddig bild. Kolla den här ????!!! - den är av legenden Henri Cartier-Bresson (det kommer ett bomb-avslöjande om HCB här i denna blogg nästa vecka, look out !!!). Den här bilden är publicerad i bl a Aperture 1976 (ISBN 0-89381-2) på sidan 25 och detta foto har titeln –Arena at Valencia, Spain, 1933!!.

HCBs oskarpa bild med soppa på jordärtskocka av assistent Ninni

Utan tvekan ett –out of focus—foto!!!!!, men ändå så fullt av symmetri. Öppet för tolkning och tankar och förundran om vad som står på???!! Kolla bara cirklarna och rektanglarna, hur de går ihop!!! Hur hade den här bilden klarat sig vid en fototräff den ä ju int skarp????

I de flesta situationer är det en snäv tidsram, sekunder, för att ta en bild. Man har inte en suck att hinna fokusera, om man inte har autofokus eller förfokuserar. Med objektiv över 35mm är det svårt att förfokusera!!! - det blir en chansning.

Grand Canaria, 1989. Leica M2, Summilux 50mm, f/1,4

En solig dag på Grand Canaria – på väg hem till hotellet, å drinken – fick jag ögonen på en situation med potential???!!! Kameran, en M2a och en 50 mm-are satt i handen, -no time to focus-!!, så jag sköt från höften!! Jag har praktiserat det i över 50 år, --för det mesta missar jag???!!! Men här satt den!! Den är oskarp (om den ser skarp ut här är det PS fel), men det spelar ingen roll för mig, den går att tolka på lite olika sätt. Du väljer!!?

Inlagt 2011-04-16 08:06 | Läst 7634 ggr. | Permalink
Inget nytt under solen. Det har snackats teknik och skärpa länge. Min pappa har refererat diskussionerna i fotoklubben på 50-60-talet om kornskärpa, finkornsframkallare, glansplåtar, skarpa förstoringsobjektiv, mjuktecknande ljusstarka objektiv och så vidare.
Svar från Bob Bovin 2011-04-16 10:48
Ingenting nytt, men ytterligare ett exempel på att man kan finna nöje i båda intresseområdena och lägga tonvikten olika.
Kollar man i boken "Street Seen" på fotografierna av Ted Croner, Louis Faurer, Saul Leitner, Sid Grossman, Lisette Model m fl så fattar man att skärpa inte är ngn huvudsak för här är var och varannan bild oskarp, men fantastisk. /Matti
Svar från Bob Bovin 2011-04-16 10:54
Så rätt!! Tack för den belysande kommentaren. Undantagen finns som i boken av och om Helen Levitt (ISBN 978-1-57887-429-5) där är det skärpa i både iakttagelse och bild.
Man få hitta sin egen balans. Själv ser jag mig som en person som nog tänker mer i bilder och hur man jobbar som fotograf än vilka kameror som är bäst.

Men, visst fasiken är jag också intresserad av teknik. Ibland är det ruggigt kul med nya prylar helt enkelt.

:-)
Svar från Bob Bovin 2011-04-16 10:58
Tack för din visit! Jag lutar också åt hållet hellre en suddig bild än ingen als. Hellre en isbjörn som står på händerna på en suddig bild än ingen. Men då får man va snabb.
Så är det; vad i hela friden har fokus och skärpa med fotografi att göra? Inget. Möjligtvis inom optiken, ty det är ingen konstart.

På tal om HCB och sudd, se hans porträtt av Steinbeck...

Ha det fint,

Johan
avslutad130917 2011-04-19 18:07
Är det möjligen bilden på Saul Steinberg du menar. Helt klart ett lyckat sluppskott där inte ens HCB intuitiva känsla för form han med. Bilden här uppenbarligen en av hans få beskurna och han är förlåten då bilden sprudlar.
butreion 2011-04-19 19:15
Naturligtvis är det den bilden jag menar!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg