UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#29. Fotboll idag -- snabba kameror!!! –förr?? – slow photo?? --absolut ingenting!! –blev årets bild i fotboll --1959!!

Fotobevakningen av högsta divisionens fotbollsmatcher idag kräver snabb kameror!! –med tio bilder per sekund och supersnabb autofokus. Planen och läktarna är fyllda med fotografer från alla bildbyråer!!  -- å de fångar rätt bild på 1000 delen när!! Helst ska det va en bild av matchhjältens flickvän också –i baddräkt!!?? Något matchreferat publiceras inte!! Så va det inte för femtio år sedan?? Jag skall berätta om bevakningen av den allsvenska (då högsta divisionen) matchen mellan Motala AIF och AIK, året var 1959. Tidningen Östgöten sände dit en journalist (men han umgicks inte så mycke med plåtisarna, han satt ju under tak!!) och två fotografer!!!! Inte dåligt va?? –nåja det va inte mycke å hänga i julgranen!!: --det va en folkskollärare, som tjäna extra som freelance ,!!  --å så va det ja ”juniorplåtis”, 15 år –å freelance, också. Några fler fotografer fanns inte på planen!! –Corren hade ingen!!!

Motala 1959. Målvakten Jörgen Ekengren knockar Sören Nilsson eller ä dä bollen?? Rolleiflex f/3,5 75mm. Jag garanterar att bilden inte är manipulerad!!

Junioris hade tjänstekameran!! --alltså Rollieflexen med Tri-X. Schaktet nedfällt för genomsikte!! --även kallat sportsökare. Absolut skitväder!!, --inget ljus alls, 1/25o och 3,5. Kallt som tusan vid målet!! –fingrarna stela i duggregnet. Massor med folk!!, --fullsatt, dä ä dä väl inte idag?? Det va en hopplös match!! –det hände ingenting för en fotograf med normalobjektiv. Hade jag haft en lång glugg kanske jag kunde fått någon skärmytsling på planen??, --men såna bilder ville inte sportredaktören ha i alla fall. De va inte moderna!! Det skulle va mål eller målsituationer.

Men så hände det??, --det enda i 90 minuter!!, --en hög förlupen?? boll kom mot mål, --målis i AIK ut å upp!! --å en anfallare kommer farande uppe i luften utifrån. Ja, ja fick upp kameran!! --och tryckte av reflexmässigt!!??. Kameran var förfokuserad!! HCB hade applåderat, nä visst nä han gick inte på fotboll!! Folkskolläraren fick inget!! Sportchfen var överlycklig å körde en trespaltare!!, --för sportjournalisten hade inte mycke å komma med.

Senare nästa år fick jag några hundringar!!! --för årets bästa bild i fotbollstidningen Match!!!!

Inlagt 2011-05-02 06:31 | Läst 7888 ggr. | Permalink
Det är kul att läsa dina historiska inlägg Bob! Det var minsann en sport att vara sportfotograf förr! Idag är det i mångt och mycket kameran som gör jobbet och snart ersätts väl fotograferna av robotar :) För många år sedan snackade jag med en fotograf som började på BT på slutet av 20-talet. Han fick med sig två plåtar när han skulle på match och han skulle ha med sig en matchbild och en lagbild till redaktionen, han klarade uppdraget med bravur. Undrar just om någon av dagens sportfotografer skulle klara den bedriften?
//Chasid
Svar från Bob Bovin 2011-05-02 16:30
Kul att du gillar lite old stories. Tack.
Jag har stor respekt för sportfotograferna idag också, de fångar många otroliga ögonblick, trots all tidspress.
Jaså, är det du som tagit denna klassiska fotbollsbild!?
Kul med historien runt bilden och hur "det var förr".
-affe
Svar från Bob Bovin 2011-05-02 16:31
Tack! Hade ingen aning att det var en klassiker?
alf109 2011-05-02 16:58
Jo jag är (nästan) säker på att jag sett den tidigare, kan dock inte dra mig till minnes var.
-affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg