UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#61. Kulturens vagga!! –kan försätta berg?? –eller en del i den globala miljöförstörelsen??

I urminnes tider har vi beundrat dess fulländade former. De har burit idealen vidare genom årtusenden och levt vidare i flera kulturer och samhällen, fram till våra dagar. Hantverkskickliga konstnärer har förvandlat fyrkantiga vita block till formfulländade föremål.

Till vilket pris har skulpturer och byggnader prålat i den vitglänsande bergarten marmor. På många platser på vår jord finns stora sår i vår jordskorpa. Ett av de äldsta brotten för marmor finns i Italien nära staden Carrara. I tre dalgångar finns gigantiska dagbrott för den snövita bergarten marmor.

Marmor brott vid staden Colonnata i Apuan alperna i Italien

Bergen i den här regionen av Apuan alperna ser ständigt ut att vara klädda i snö. Så är inte fallet utan sidorna är täckta av ”skräp sten” från brytningen av vit marmor. I byn Colonnata har man brutit marmor sedan före vår tideräkning (200 BC)!! –ty romarriket tyckte det var för dyrt att köpa från grekerna!!

Marmorbrott i Carrara regionen i Italien

Kör man upp i bergen ser man vilka djupa sår brytningen gjort i bergen. Fortsätter driften efter marmor i samma skala!! – världsförbrukningen ökar ständigt för byggnader!! –så kommer bergen i dessa trakter förändras totalt. Samma typ av brytning förekommer på fler platser på jorden.

Fotografen EDWARD BURTYNSKY har just nu en utställning på Fotografiska i Stockholm. Utställningen OIL pågår till den 26 juni. Fotointresserade måste se den. Går man in på hans hemsida, (http://www.edwardburtynsky.com/)   så finner man bilder från naturskövlingar från olika ställen i världen, bland annat från marmor. Hans bilder från ”Carrara Marble Quarries” är utsökta och mycket bättre än de min assistent Ninni och jag tog 1969.

Djupt marmorbrott i Cararra 1969. Leica M2, Summicron 35/2

Man kan ifrågasätta om detta är alvarliga miljöförändringar i den globala klimatförändringen. Marmor är en huvudsakligen uppbyggd av karbonatmineralen Kalcit och Dolomit.  Det är alltså kemiskt bunden koldioxid och all mekanisk hantering av marmor gör att koldioxiden är fortfarande bunden. Så ingen växthusgas frigörs. Den enda förändringen är en för tidig nedbrytning av berg och det ger möjligen lokala miljöpåverkningar.

Inlagt 2011-06-01 07:11 | Läst 6007 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg