UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#62. Lyssna på mästaren HCB!! –tänkvärt för varje gatuplåtare!! –eller gamla visdomsord??

Det är ofta tänkvärt att lyssna till erfarna fotografer!! –hur de plåtar och hur de tänker i avtrycksögonblicket!! Speciellt när orden kommer från mästaren Henri Cartier-Bresson, redan 1973. Det är Cornell Capa (Roberts brorsa) som intervjuar HCB för International Center of Photography. Länken till intervjun är:  http://vimeo.com/20047490

 ”Det är sällan man tar en utmärkt bild. Man måste mjölka kon en hel del och få mycke mjölk för att göra en liten ost. Hmm?” Min översättning av en mening från HCB i filmen. Finns även i min favoritblogg:

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/

 Jag måste säga att detta är mycket nära sanningen!! Under min tid som professionell elektronmikroskopist tog jag säkert mer än 10000 bilder i mikroskopet. Det svåra i dessa elektronmikroskop är att man måste sätta fokus korrekt (faktiskt i underfokus, därav titeln på min blogg) och man måste orientera provet exakt i en viss riktning. Detta lyckades jag med en gång, under 30 år.

 Likaledes hur många bra bilder har du tagit under åren?? Jag är glad om jag tar 1-3 bra bilder per år!!

 Här är en bild jag är ganska nöjd med??

London 1967. Leica M2, Summicron 35/2

Inlagt 2011-06-02 07:59 | Läst 3832 ggr. | Permalink
Riktigt intressant video med ruskigt mycket bra foto. Jag gillar det här ciatet med: "you must know with intuition when to click the camera. That is the moment the photographer is creative." Han visste vad han höll på med, HCB.
Svar från Bob Bovin 2011-06-02 11:46
Tack för din kommentar, med utdrag!
Ibland undrar man om mästarna alltid hade tid att tänka ut alla symmetrier och former och händelser som skulle va med i bilden. Spelade inte slumpen dem i händerna ibland!?
jido 2011-06-02 11:56
Helt säkert att slumpen är en faktor. Men samtidigt är det väl lite som med poker. Vem som helst kan få en vinnande hand, men ju skickligare man är, desto mindre behöver man turen. Luck is when preparation and opportunity meet, som man säger.
Skitbra video. Jag sitter ofta och kollar hur fotografer löser det här med linjer, perspektiv och bakgrunder och jag märker att jag oftast är mer noga än de erkända fotograferna. Kanske borde jag inte vara så noga med raka linjer och sådant och släppa lite på reglerna.

Videon gav mig en funderare.

Jag/vi har för många regler och HCB:s bilder är så bra, men hade säkert fått skitmycket kritik här på FS.
Svar från Bob Bovin 2011-06-02 12:05
Det är kul om linjerna kommer rätt ibland.
Jag går mer för innehållet och händelsen i bilden. Min stora glädje är om det finns en liten kul tvist att tolka fram ur bilden. Man hoppas att betraktarna har tid att fundera en stund. Men det är det väl ingen som har i vår tid? --MTV-4 sekunder-tiden?
Kasta loss, å plåta.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg