UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#96. Marknaden kom!! –orten dog!! –nästan?? Global ekonomi influerar!! –orten vaknar igen??

Marknadsekonomi infördes ned till enskild individ!! –massor av små enheter blev inte lönsamma!! Företag och större enheter lades ned eller flyttades till andra länder med lägre löner. Små samhällen avfolkades!! --och till och med lönsamma affärer lades ned!! Skolor försvann!! --för inga elever var kvar.

Universitet blev totalstyrda av pengars makt!! --inte bara inom Sverige utan över hela Europa. Den fria forskningen naggades hårt i kanten!! --och kvar blev bara lönsam forskning!! Vi närmar oss med stormsteg det Japanska dödläget!! Men vi ska inte ta upp det nu!!-- det här en fotoblogg!!

Några småsamhällen stretar hårt emot!! --marknadskrafternas förändringar. Den en gång så fina!! --Konsumaffären i Riddarhyttan, en gång driven av en konsumtionsförening värd namnet, är idag fortfarande en Handlare!! --men idag driven av en familj som är beredd att jobba mer än 40 timmarsvecka!!  Vi kan ju gissa vem som är beredd att göra det??

Handlarn i Hyttan. Olympus E-LP1, Zuiko 21/3,5

Småhandlarens kamp står mot två drakar i centralorten!! --som styr kostnadsbilden totalt. De flesta storhandlar här!! –och handlaren får leva på kompletteringsköp!!

Centralorts affär! Olympus E-LP1, Zuiko 21/3,5

Men nya vindar är på väg!! Den globala ekonomin leder till att stora nya områden på klotet snabbt växer starkt!! --och om områdena är stora som Kina och Indien!! --så kommer bristen på råvaror att snabbt påverka de gamla länderna?? --som är lyckliga nog att ha råvaror i marken eller i skogen!! Gruvorna i Bergslagen är inte tömda!! --de kan mycket väl öppnas igen?? Någon har redan startat!! Å då kanske Konsum blir lönsam igen och skolan kan öppnas.

Inlagt 2011-07-05 07:29 | Läst 4183 ggr. | Permalink
Hela Sverige ska leva! Det var längesedan jag hörde den parollen. Man kanske skulle damma av den för att glesybygden (läs allt utanför Stockholm, Göteborg och Malmö) ska få nytt hopp medan de som gett upp flyttar till sagda storstäder. Så även jag. Men jag tror att det kommer att bli så att de som stannar i ödemarken kommer att vinna till slut =) Det är de som vet hur man överlever.
Svar från Bob Bovin 2011-07-05 09:29
Hela Sverige bör leva! Här finns resurser för bra levene, med mark att odala vedgi på!
Här finns fortfarande några som vet hur man överlever!
Jag läste nyligen om färsk svensk befolkningsstatistik:
85 % av befolkningen bor i tätorter på 1,3 % av Sveriges yta.
Omvänt bor då bara 15 % i småorter eller på ren landsbygd.
Svar från Bob Bovin 2011-07-05 09:27
Skrämmande siffror! Må det vända. Det är lätt att flytta hit. Bra villa här med stor tomt = 200 kkr, hyffsad villa i Lund = 3000 kkr!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg