UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#105. Stilleben en bortglömd fotokonst?? –eller minns du Irving Penn??

Det är sällan man ser några stilleben nu för tiden!! –fram för allt inom foto?? Är det så totalt ”out of date”?? –å visa bilder som står still?? Måste allt rör på sig?? –du har inte märkt att det finns rörelse även i en stillbild?? Tänk vilka fantastiska bilder som finns där bak i forntiden!! –sådana som av Edward Henry Weston!! --å hans Pepper No. 30!!

Du måste kolla in mästaren Irving Penn!! --och hans bok ”Still life” (ISBN-13: 978-0821227022), den går att köpa fortfarande. Ta en koll på hans bilder av klossar!! --å man får lust att sälja hela utrustningen. Eller kolla hans platinatryck av cigarettfimpar?? Slå dä om du kan!!

Inom målad konst är det samma sak!! –det finns en mästare Paul Cézanne!! --å hans äpplen?? Jag såg en av hans originalmålningar av äpplen på högsta våningen i ett varuhus i Shinjuku, Tokyo, en gång?? Ja, du läste rätt, i ett varuhus!! --för i Japan finns ibland superba konstmuseer just där!! Dä ä väl de som har pengarna och vill synas!! Jag satt där å glodde på några äpplen en timme!!

Nu försöker jag ibland att ta mig en stilleben!! –dä ä ju dumt för allt bra är ju gjort redan?? Men här är två försök från senast!!

Klossar på bock. 2011.

Blåbärsfylld skål på stock. 2011.

Inlagt 2011-07-14 06:58 | Läst 3940 ggr. | Permalink
Du har så rätt!
Stilleben glöms ofta bort som konstform.Det tar antagligen för lång tid
för den moderna fotografen,och så krävs det en kompositions-och ljuskänsla
utöver det vanliga.A´la Irving Penn.
Bra tips,skall försöka att ta mig tid (!) att ägna åt det.
Jag har ju numer införskaffat en 645D,så det skall bli kul!

Thomas
Svar från Bob Bovin 2011-07-14 15:39
Då är du rustad för fina bilder!
Lycka till!
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg