UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#127. Ä dä onormalt?? –att tycka om normalgluggar!! –eller Leica glas är inte alltid bäst??

Normaloptik för småbild borde ha brännvidden 42mm!! --men nästan alla normalgluggar är 50mm eller lite längre?? Det är för att detta motsvarar i stort sett det sätt som vårt öga ser skarpt i dagligt bruk och utan att röra ögat! Därför känns det naturligt med det utsnittet av tillvaron som 50mm objektivet ger!!

Vi ser naturligtvis med mycke större synvinkel!! --om vi rör ögat lite och samlar in information med hjärnan!!

Gluggar som är ungefär 50mm tycke jag om!! --därför att de är intressanta att använda, de är estetiskt vackra och behagliga att hålla i!! Det är just därför jag började min lilla testserie med dessa objektiv. Testserien är nu avslutad och vi skall komma till en sammanställning i en senare blogg. Men jag kan säga att det objektiv som imponerade mest på mig var Zuiko 50/1,4, ”silvernosen” kallad!! Det hade maxupplösning, för den sensor vi använde, redan vid full bländaröppning. Det är ett litet och användbart objektiv, som funkar utmärkt till vardags. En liten nackdel är att det är radioaktivt!! --det är alfa-strålare. Det väger inte mycket och om man jämför storleken med superdyra och hajpade Leica glaset Noctilux så är den en dvärj!! Se bilden nedan:

Nu tycker jag Noctilux är ett vackert objektiv också!! --och mycket spännande att plåta med, eftersom det har ett millimeter tunt skärpedjup vid full bländaröppning och kort avstånd!!

Jag är ingen expert!! --på långa vägar, även om jag använt ett tjugotal normal gluggar i min dag, men en riktig expert är redaktören och skribenten Mike Johnston. Han driver den mycket läsvärda bloggen:

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/blog_index.html/the_online_photographer/blog_index.html

Han har skrivit en rolig artikel, som du kan finna här:

http://www.luminous-landscape.com/columns/sm-02-09-22.shtml

I den artikeln framhåller han att det inte alltid är den uppenbart dyra gluggen som är den bästa!! Det kan till och med vara så att det är en rent metafysiskt personlig sak?? --som styr vilken glugg som är bäst?? Mike framhåller att han tycker fram för allt om två objektiv:

Pentax SMC Takumar 50mm f/1.4

Olympus Zuiko 50mm f/2 Macro

Den senare är bäst alla kategorier!! –och  Pentaxen hade han 8 st av!! Lustigt nog är Pentaxgluggen också radioaktiv!! –är nåt visst med radioaktivitet?? Pentaxen kan man hitta ganska billigt på nätet, för så där omkring 600-1000 spänn. Den skall jag försöka leta reda på, till ett bra pris?? Skulle Takumaren konstrueras och marknadsföras idag skulle den kosta 10000kr!! Olympus makron är lite svårare å hitta på nätet idag!! --å den ligger då på mer än 8000kr.

Om du tar bra bilder?? –så spelar det ingen roll vilken glugg du har!! Gå inte å köp nått nytt!! –i onödan!! --njut av den du har!!

Igår njöt jag av Zuikon 50/1,4 när jag gick runt i Skanör, orten som har gäss gående på gatorna!! --å de har föreräde!!

Skanör 2011-08-04. Olympus E-LP1, Zuiko 50/1,4

Inlagt 2011-08-05 07:24 | Läst 2917 ggr. | Permalink
Hehe, använda ordet "bäst" i objektivsammanhang =)

Själv föredrar jag min Elmar f/2.8, helt fantastisk. Köpte "upp" mig ett tag genom en inskjutbar Summicron (läste något om en fransk gammal gubbe som tydligen plåtat en del med sån) i mycket bra skick, men den är en kalkon i jämförelse så den kommer få åka..

Ha det fint,

Johan
Svar från Bob Bovin 2011-08-05 10:54
Ja det är Mike som anser att den är bäst, Olympusmakron alltså. Jag betvivlar inte det för att det är ju en personlig upplevelse. I sin artikel nämner Mike just Cron som han kallar Summicronen, å han gillar ju den inte heller.
Vad gäller Elmaren så skulle det vara kul att testa en någon dag.
Tack för din kommentar!
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

Lägg till

Tidigare blogginlägg