UNDER FOCUS
#132. Extra!! –Extra!! Alla 50mm objektiv testade!! Måste läsas och studeras!!
Så var då alla normal-50mm-objektiven testade!! Vi har jämfört gammalt och nytt!! Vilket är bäst?? Måste man köpa nya gluggar så fort de kommer ut?? --eller kan man behålla de gamla!! Å vara nöjd med det.
Först, ursäkta tabloidrubriken!! ”Alla objektiv” innebär alla 50mm objektiv jag har i min hylla!! Ett objektiv innehåller många aspekter, som påverkar om man skall tycka om det. Den grundläggande är dock om det tecknar skarpt och snyggt!! Om en bild är skarp eller inte styrs dock tekniskt också av vilken sensor man använder!! –alltså inte bara av objektivet!!
Några ord om sensorer. Upplösningen styrs i huvudsak av hur många små pixels vi har per längdenhet. Nu sätter dock tillverkarna små linser på varje pixel, anti-aliasing, som skall ta bort mönsterstörningar. Dessa linser sänker upplösningen under den så kallade Nyquist-gränsen, som är (antal pixel/bildsidans längd i mm)/2 = antal linjepar/mm. Låt oss ta några exempel; sensorn i Canon 5D II har 3724 pixel på 24 mm sidan, det ger 78 lp/mm. Samma värde gäller för Canon 1D III, medan 1D IV har 88 lp/mm. Den bästa mellanformat sensorn, Phase One IQ180, har 96 lp/mm. Panasonic GH2 har 3456 pixel på 13 mm, alltså 133 lp/mm. Det här ger Nyquist gränserna och den verkliga upplösningen ligger betydligt under detta värde, troligen 10-20%.
Till att börja med, vårt öga kan se så där 4-8 lp/mm, om vi är unga. Hur bra upplösning behöver vi då för olika medier?? Vanligen skriver en bläckstråleskrivare ut med 240dpi/färg, som alltså blir 240 linjer/ 25,4 mm = 9,4 linjer/mm, alltså 4,7 lp/mm. Din dataskärm har kanske 100 dpi, som ger ungefär 2 lp/mm. Det betyder att vi kan förstora ungefär 20x för en bild med 96 lp/mm och fortfarande vara inom ögats upplösningsförmåga. För en 4x6 cm sensor blir det 80x120 cm stor bild. Nu är det inte hela sanningen, via datorteknik kan man göra en lika stor bild med ett småbildformat. Man får också ta hänsyn till betraktningsavståndet, som spelar en stor roll. En faktor som styr hur vi uppfattar upplösningen är den så kallade akutansen. Grovt kan man säga att det anger hur brant kanten mellan svart och vitt är!! En utsmetad kant ger låg akutans. Man kan se det tydligt hos ljusstarka objektiv vid full bländare och speciellt ute i hörnen.
I vår test av upplösningen hos 50mm objektiv har vi använt Paterson Optical Test Target och i deras anvisningsbok säger de att för de flesta fotografiska ändamål kan man nöja sig med 30 lp/mm. Låt oss ta det som ett riktmärke för om ett objektiv är godkänt!!
Här vår tabell över objektiv (länk till en pdf) och dess upplösning vid full bländaröppning och bländare 5,6.
Här är några iakttagelser man kan göra. All objektiven har godkänd upplösning!! --även vid full bländaröppning!! --och ute i hörnen!! Dyra objektiv, som Noctilux, behöver inte vara bäst!! Det lilla objektivet Zuiko 50/1,4 är bäst i test!! Den förutfattade meningen att öststatsobjektiv är bara skräp!! –stämmer inte alls!! Helios 44M-4 har utmärkta prestanda och skulle fungera i de flesta situationer. Zoom-objektiv, inställda på brännvidden 50 mm, visar utmärkta prestanda och är väl så bra som fasta brännvidder.
Om du vill förkovra dig i upplösning och skärpa så kan du läsa följande länkar:
http://luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/und_resolution.shtml
http://luminous-landscape.com/tutorials/sharpness.shtml
http://luminous-landscape.com/tutorials/sharp.shtml
Vi får ju ha en bild på bästa objektivet i testen och varför inte låta det sitta på en riktig film Olympus kamera!! Nämligen en OM4. Så har du en sådan här uppsättning?? --så behöver du inget annat, bara en finkornig film!! --å sen ut å plåta!!
Lika fint skick också.
Ska bara sätta i lite film och byta batteri.
Enda nackdelen med min OM4 att den är lite törstig på batteri.
Lycka till med plåtandet!
Mvh Bob
//Chasid
Tack för din kommentar.
Mvh Bob
//Chasid