UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#148. Spegellösa systemkameror?? –vad skall komma?? NEX-7 förebild för Leica M10??

Det händer mycke på kamerafronten!! Nya modeller varje månad!! Är det nödvändigt?? Nej!! –men tillverkarna måste krama ur oss varje krona för att överleva!! –se bara på SAAB!! Ja de gör bilar!! –det är samma sak!! Nåväl nu kom NEX-7 som den första?? –spegellösa Leicaliknande systemkameran?? –med inbyggd sökare, som ser genom objektivet!!

Ungefär så här måste Leica M10 fungera om den skall ha en chans bland seriösa användare av kameror i framtiden!! –å inte bara var en nostalgikamera!!  NEX-7 kan filma i riktiga full-HD!! --och den kan ta alla objektiv med adaptrar!! --visserligen bara med manuellt fokus, men Sony gör också autofokus objektiv. En adapter från Leica M till NEX formatet E kosta $18.50 enligt min favorit leverantör, c.kee,  på ebay.  

Sensorformatet är APS-C som ger en 1,6x field of view faktor!! Antalet pixlar är imponerande 24000000!! --vilket betyder att man har en pixelstorlek på 3.7 tusendels mm. Vilket ger en teoretisk upplösning av 4000 linjer /höjd eller en Nyquist gräns på 134 linjepar/mm.  Med anti alias filter så är man nog nere på 96 lp/mm!! --precis som hos Panasonic GH2.

Ljuskänsligheten ligger på imponerande ISO 16000!! --enligt specifikationerna, och låt säga att man har hyfsat brus på ISO 6400 så har Leica lite att bita i!!

Jag vill än en gång plocka fram käpphästen!! --att en modern kamera som skall  hanteras i fält!! --måste ha en sökare där man fokuserar genom att titta genom objektivet!!  Där med basta!! Och det kan man göra i NEX-7!! –och en del andra, som t ex m4/3 kameror. Dock inte i Leica M9!!

Vi tar en exempel bild! Den här bilden är omöjlig att sätta fokus säkert på utan möjligheten att se genom ”dröm-linsen”!! –vilken inte många har gjort!! –sett genom linsen alltså!!

Olympus E-PL1, Canon 50/0.95 @ 0.95

Inlagt 2011-08-26 07:35 | Läst 8827 ggr. | Permalink
Hejsan Bob
Tack för senast förresten, vi såg vid utställningen planket i Malmö där du visade "gamla" bilder.
Dina tankar och inlägg är som regel intressanta, detta inget undantag. Jag har ungefär samma åsikt om oprecisa mätsökare. Du kan läsa mina tankar i ett gammalt inlägg:
http://www.fotosidan.se/blogs/bjernhage/gamla-bilder-fran-gatan.htm

Ha det fint!
Svar från Bob Bovin 2011-08-26 11:31
Hej!
Tack själv, det var kul att språkas vid på planket i Malmö. Det finns mycke att ventilera inom foto.
Kul med länken om gatufoto du skickar med. Alltid intressant att se bild ur vardagen på gatan. Du har en egen stil, underfundig.
För mig är ofta bilden en dokumentär, och det tekniska underordnat. Form är viktig om den skall appelera lätt till en åskådare och det tror jag är viktigt. Därför vill jag se bilden i kameran, även om den inte är slutgiltig.

Mvh
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg