UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#160. Övningskörning med turistbåt på Svalbard!! –eller ordna fotoexpeditioner i norr!! –byggd på erfarenhet!!

Plötsligt svänger gummibåten upp till akten på vår båt M/S Origa!! –alla skrattar!! Där sitter en skylt med texten ”ÖVNINGSKÖRNING”. Några av besättningen på systerbåten ”M/S Stockholm” var starkt misstänkta!! Föga anade vi ombord att det nog hade ett korn av sanning!!

Övningskörning. Svalbard 2011.

Det är populärt att ordna fotoresor till Svalbard!! –flera naturfotografer i Norge, Sverige och England organiserar sådana resor till en ganska dyr penning. Minst 4000 kr per dygn får man räkna med. Men det finns tre parter i denna business!! De är först båtrederiet, sedan resebyrån, och sist fotografen som organisatör. För en fotoresenär gäller det att kolla upp alla tre kategorierna och inse deras relationer!!.

Det finns både stora som små skepp som kör turister kring Svalbard. Kryssningsskepp och större båtar tar runt turister till huvudsakligen natursevärdheter och historiska platser. Det är stora grupper, som skall guidas runt, vilket ger dåliga möjligheter till naturfoto av klass. Båtarna skall helst ta mindre än 50 pers, helst 12-20, om man skall plåta. Det betyder att det finns bara två båtar kvar av intresse för fotografer!! De båda jag nämnde i inledningen. Båten Stockholm ägs av kaptenen Per. Den andra av ett lite bolag i Göteborg. Båda båtarna har Göteborg som hemmahamn.

Det finns inte så många resebyråer, som chartrar dessa båtar. I huvudsak är det Polar Quest (www.polarquest.se) i Göteborg, som hyr in M/S Stockholm, men även har något större båtar. Polar Quest är ett ganska stort bolag med många resor i norr och syd. De har mycket erfarna guider. Vega Expeditions (www.vegaexpeditions.se) är ett annat litet bolag, som hyr in M/S Origo. Ett tredje bolag är  Svalbard Expeditions (www.svalbardexpeditions.com) som har /N och /NN fotografer som fotograf-guider i sitt stall.

Under en fotoexpedition till Svalbard är man mycket beroende av tre personer, förutom passagerarna.

Kapten!! –han har slutordet i alla situationer. Han bestämmer kursen och platsen, baserat på sitt kunnande och sin erfarenhet. M/S Stockholms kapten Per, kör själv!! --vanligen hela sommaren, och är outstanding!! MS Origos kaptener varierar, enligt min erfarenhet, i vilja att gå till olika platser i Svalbard. Här skall man ha tur för att få en bra kapten.

Guiden!! –han eller hon skall vara en erfaren isbjörnsspanare, ty det är huvudsevärdheten i Svalbard. Guiden bestämmer dagens program med kaptenen. Polar Quest har en outstanding guide vid namn Adam. Men flera andra är utmärkta. På vår senaste fotoresa med Svalbard Expedition, var guiden en katastrof. Han spanade inte alls efter isbjörn, hand undvek dem. Detta tyder på att Svalbard Expedition inte väljer sina guider med omsorg.

Fotografguiden!! –skall var en erfaren Svalbard resenär. Han skall kunna förhandla med guide och kapten så att de bästa fotomöjligheterna erbjuds deltagarna. Vår bästa erfarenhet vad gäller fotografer är Ole Jörgen Liodden (www.naturfokus.com) från Norge.

Det framgår av detta att det är svårt att välja bra fotoresa till Svalbard. Kolla upp noga vad som erbjuds på nätet. Tyvärr så kan det ibland ändras i sista stund ändå. På vår resa med Svalbard Expeditions i år ändrades nästan allt; kaptenen bytes ut, guiden byttes ut, vi blev en dag försenade i starten, och jag tror det var en övningskörning!!

Men har man tur kan det bli en sådan här bild i alla fall:

Isbjörn, Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400/4,5-5,6 L IS.

Inlagt 2011-10-07 07:14 | Läst 5737 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg