UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#265. Sommarens is i Arktis?? –den bara minskar!!

Nu är det isfritt i Nordostpassagen på sommaren! Ryska tankbåtar till Asien kan gå utan isbrytarhjälp!! Djurlivets förutsättningar förändras i stor omfattning. Varför går vi mot varmare tider??

Vi går mot en värmeperiod i jordens cykler, det är naturligt och så har det varit i många perioder. Det kan nu förutses. Men frågan är om vi genom att förbränna fossila bränslen påskyndar uppvärmningen av jorden för fort så vi bryter den naturliga balansen. Forskarinsatserna tyder på detta och forskarna anser att höjningen av växthusgaserna i atmosfären påskyndar den naturliga värmeperioden.

Hur stämmer då detta med årets senaste observationer. Rapporterna på ”The National Snow & Ice Data Center” (NSIDC) styrker observationerna att vi har mindre is i Arktis. Under sommarmånaderna har sedan 1979 isen minskat med 12%.  Sattelitdata från 2011 visar detta tydligt i den här bilden. Även under vinterhalvåret minskar isen om man jämför sedan satellitmätningarna började. Just nu ser det ut så här i Arktis, om man sitter uppe i en sattelit. Just vid Svalbard är det ovanligt lite is utanför nordsidan. Det samma gäller vidare bort mot den Ryska kusten. Troligtvis så är Golfströmmen ovanligt varm den här vintern. Detta spelar naturligtvis en roll även i Skandinavien där vi haft en varm vinter, speciellt i Skåne.

En av de invånare i Svalbard som dabbas mest är naturligtvis isbjörnen. Maten, säl, serveras bara på is!! –inte i vattnet. Det betyder att isbjörn kan bara överleva om det finns is under större delen av året. Så det duger inte att isen försvinner på sommaren, som här på bilden!!

Var har ni gjort av isen? Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Här kommer ingen säl upp! Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

När det blir för varmt på sommaren så är det tur att det blir lite snö här uppe på Kalle dussins ö.

Cool off!  Canon 1D III, EF 100-400/4,5-5,6.

Miljöminister föreslår ju att vi skall skära ned på bilkörandet! Det ligger väl något i det, eller vad säger vår isnalle på ön Kalle dussin i Svalbard?



Inlagt 2012-01-20 07:28 | Läst 5947 ggr. | Permalink
Det finns forskare som menar att det redan gått för långt. Processen går inte att stoppa längre för de stora systemen är satta i rörelse och lever sitt eget liv. Vad som är sant i detta får vi kanske aldrig veta. Förmodligen är det här en för stor och genomgripande fråga för mänskligheten att klara av. Ingen politiker törs gå fram med frågor som drastiskt förändrar människors sätt att leva. Det vore politiskt självmord. Det är en gigantiskt svår pedagogisk uppgift att förklara vad som måste göras omedelbart. Det hade naturligtvis varit enklare om alla världens länder varit på ungefär samma utvecklingsnivå. Jag har en känsla av att det inte händer särskilt mycket inom det här området. Medborgarna borde kräva av sina politiker att de regelbundet redovisade vilka insatser som gjorts och vilka som planeras att göras för att minska utsläppen av växthusgaser. Från kommunnivå och uppåt.
Isbjörnen verkar vara illa ute. Det krävs en supersnabb anpassning till den drastiska klimatförändringen i Arktis. Klarar dina björnar av det? Den sista isbjörnen verkar grubbla över de frågorna ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-01-20 10:21
Tack Torbjörn!
Kloka ord. Jag håller med dig. Vi skulle ställa hårdare krav på våra politiker.
Blir det en långsam förändringsprocess kanske isbjörnen kan anpassa sig.
Mvh
Bob
Hej Bob. Ja det här med miljö och utsläpp är inte lätt. Hur påverkas klimatet av utsläppen? Miljövänner skyller allt på utsläpp och förändringar av lanskap,vattenflöde etc. Läste att isbjörnar fanns i södra Sverige för 14 000 år sedan. Och inte kan deras försvinnande skyllas på tex bilkörning :) Kommer ihåg bygget av öresundsbron. Vilket liv det var på miljövänner om muddringar och förändrade strömmar i öresund. Nu så är det marina livet i öresund mycket bättre än innan bron. Men helt klart påverkas klimatet av våra utsläpp. Frågan är hur mycket som kan skyllas på detta. Om tex havströmmar ändrar riktning eller flöde, så påverkas klimatet ganska drastiskt. Klimatet förändras oavsett om vi vill eller ej. Med utsläpp eller ej. Härliga bilder, det måste varit en upplevelse att komma dessa skönheter nära.
Mvh Mikael
Svar från Bob Bovin 2012-01-20 10:26
Tack Mikael!
Vi är inne i en varmperiod och frågan är bara hur mycke vi lägger till den. Forskarna tror att vi skyndar på för mycke med växthusgaserna.
Isbjörnarna har nog alltid följt isjanten för att vi sin föda. Flera gånger har vi haft istid här i södra landet och hade vi säkert isbjörnar här.
Vi människor är ju ett nytt fenomen för naturen och vi är många nog att påverka klimatets förlopp.
Hu!

Mvh
Bob
Vilka ljuvliga bilder! Den sista är bara så bra!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2012-01-20 14:18
Tack Helén!
Då blir man glad idag med.
Nallarna är gulliga, men inte alltid så lätta att hitta.

Ha en fin helg!
Mvh
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg