UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#282. Styr dit näsan pekar?? –eller total frihet att stanna, --var som helst!!

Frihet!! –det betyder olika för oss alla?? Sätt dig vid ratten och rulla ut dit du vill!! –stanna till vid ett matsälle?? Fångas av en vy!! –vänta en evighet!! --”gör en bild” av det rätta ögonblicket!! Njut av bilden du tog!! Det är min frihet!!

Ibland är en reklambild det som tänder drömmar!! Jag blev totalt triggad av en Leica reklambild på 80-talet. Jag har återskapat den här!!

Här är allt du behöver!!

Symboliskt behöver du bara pass, pengar, kamera, klocka, och lite till …..!!

Hej då assisten Ninni!! --nu sticker jag!! Tåget till Cph och flyg vart som helst i staterna?? Jag slänger den lilla väskan med två kalsonger, två strumpor och två T-shirts över axeln. Passerar, med ett välkomnande, passpolisen med ett glatt leende?? –har permanent visa till US.

Löser ut en stor fet och bekväm SUV, med god plats för en Leica M10 på sätet bredvid dig. Sätter på en Summircon 28/2,8 ASPH, som enda glugg på resan. Det är lätt att hitta i alla städer i det här landet, rätvinkliga gatukorsningar gör det enkelt för orienteringen. Det behöv ingen GPS. Första natten på ett bra motell med bra restaurang. T-bone steak med Iidahopotatis. En stor Bud släcker fint och ger sömn.

Morgonkaffe på bensinstationen längs vägen, köper en mugg, som passar i hållaren. Kommer i slang med en ”landsvägspolis” och hör om den där lilla vägen upp mot berget är öppen. Inga problem den är bred och bra!!

Vägen upp mot bergen.

Den va bred och bra, det rullar på fint i 55. Country musik (= häst jazz) i högtalaren, va härligt!! –massor av stationer att höra på även på landet. Stannar till vid en vägkrog för en stadig frukost!!

Vägkrog någonstans i US.

Härliga nystekta tjocka morgon pannkakor med marpel sirup. Svagt behagligt kaffe, inte det där överbrända skånerost. Blandad publik, vänlig personal. En pensionär passerade förbi och hälsade –ha en bra dag. Plastklädda soffar och en servitris med förkläde.

Jag letar alltid efter skyltar.  Passerar en lite småstad och får användning för den ny Leican.

 Högtryck inne och ute.

Det blir en underbar dag med växlande vyer och friheten att stanna precis efter vägen var du vill. Jag kom att tänka på Walker Evans. Undrar hur han tog sig fram längs vägarna på den tiden?? --det konstiga är att man kan träffa på nästan samma miljöer även idag.

När sa du att det var?

Det underbara med landskapet i det här landet i väst!! --är att allting på något underligt sätt kan stanna?? –inte bara tiden utan även ögonblicket!! Det fryser fast och bara blir där. Ingen tycks reflektera över det, det bara finns där. Utan att någon tycks se det??

Vart var det vi skulle?

Fram mot eftermiddagen kan man lugnt börja finna någon liten ort med ett motell. I det här landet behöver man aldrig beställa något i förhand. Det finns alltid någonstans att bo, dyrt eller billigt?? Om man är i varmare trakter är det skönt med en stor pool!! –att koppla av i. Är det mera kyligt kan ett stort varmt badkar och en flaska vin sitta bra!! --innan man intar en lobster dinner i restaurangen. Jag är säker på att man sedan fastnar i baren?? --för americaner och locals slutar aldrig å snacka.

Fortsättning kanske följer??

Inlagt 2012-02-05 07:23 | Läst 6649 ggr. | Permalink
En sådan resa tilltalar mig med.
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 09:28
Det är skönt att ha någon själsfrände!
Hej Bob!
Läser med nöje denna reseskildring och som kompletterats med fina bilder. Frapperas över att tiden på vissa platser i US verkar stå still.
Ser fram emot en fortsättning.....
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 10:58
Hej Rolf!
Tack. Du har rätt i att i många miljöer står tiden still. Man ändrar inte mycke. Vi bygger ständigt om här i vårt land. Huset vi bodde i 1979 i Phoenix, ser precis likadant ut idag.
Ha det bra
Bob
Väntar på fortsättningen... :-)
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 11:00
Tack Olle!
Vi får se vart näsan pekar?
Mvh
Olle
Inspirerande läsning. Gjorde själv en liten sväng i New England när lönnarna var som vackrast. Skulle vara kul att sträcka ut lite längre med lätt packning. Men du, deras kaffevanor kan jag inte förlika mig med. Känner redan efter en vecka svårt sug efter en Mollberg.
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 11:37
Tack Bertil!
Den delen av USA är fin och lite likt här hemma. Fantastiskt lummigt landskap. Var inbjuden till Gordonkonferans där en gång och det glömmer jag inte.
Som tur ä smaken delad, kaffe kan ju ha många smaker. Du får ta med dig en liten extra förpackning. Å andra sidan har ju kaffebilden ändrats mycke i USA. Mataffärskedjan Safeway har ofta en kaffebar och där kan man få stark kaffe.
Ta en ny tur.
Mvh/Bob
Hej Bob!

Vilken härlig resa, din text tillsammans med bilderna ger sådan mersmak. *Mmm*
Jag har aldrig varit i Amerika, inte än...
Ser fram emot en fortsättning på din resa med stort nöje.
- Må drömmen leva! =)

Ha en fin söndag /Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 12:53
Tack Lasse!
Man lär alltid något på att irra omkring. Man kan inte köra vilse. Det ordet finns inte.
Gör en tur till USA, bestäm inget i förväg.
Ha det bra
Bob
Lasse.K 2012-02-05 13:24
Hej igen Bob!
Resan finns med i livsplaneringen, men jag har inte haft särskilt bråttom då jag har förstått att man ska ha tiden på sin sida.
Den dag resan blir av vill jag "Göra Amerika", en resa kust till kust med några avstickare är drömmen så långt...
Ha det gott /Lasse
Härligt blogg inlägg, full av inspiration och skaparglädje!
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 12:54
Tackar!
Det är kul att drömma bort.
Mvh
Bob
Har själv bl a kört på västsidan, på östsidan, Route 66 (hela!) i USA och min nästa restanke är att köra hela Interstate 10 (plus avstickare) från Florida till Kalifornien. Ser gärna fram emot en fortsättning!
Svar från Bob Bovin 2012-02-05 18:03
Hej!
Jag är avundsjuk. Lycka till!
Mvh
Bob
Hej Bob,
Jag har läst Din beskrivning av en USA-resa flera gånger. Kul och väl formulerat!
Man blev sugen!
Att Du beskriver en dröm, en metafor, är ju tydligt på grund av att det syns att bilderna är från förr, men alla har nog inte fattat det :<) Och en M10:a finns ännu inte.
Jag kommer ihåg Leicas reklambild med en M6:a, Mercedesnycklar och en Montblanc Meisterstück.Aldrig har en reklambild påverkad mig så som den.
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 11:21
Tack Wolfgang!
Du verkar vara en själsfrände. Du kom ihåg Leicas reklambild, det var imponerande.
Jo det var en drömbild, jag har visserligen upplevt delar av den, men man har alltid drömmar inombords.
Tack för att du gör min dag ljus.
Ha det bra
Bob
Wolfgang 2012-02-06 21:37
Bob, i alla mina unga år har jag drömt om en Leica. Reklambilden slutligen gjorde att jag sålde min Nikon F3 med alla objektiv och köpte en M6:a med en inskjutbar Elmar 2,8/50 mm. Jag har aldrig varit så glad för en kamera som för den! Jag hade den i 10 år och lärde mig att fotografera med bara en brännvidd. Livet lekte!
2004 sålde jag M6:an, fick bra betalt, och köpte en Hasselblad 501 CM istället som jag fortfarande har kvar. Mellanformatet är fantastisk, men jag saknar mycket den vackra M6:an.
Men numera blir det digitalt för det mesta, fast jag skannar ibland bladarens negativ och diapositiv.
Och så småningom kommer jag att skanna in även dia och negativ tagna med M6:an.
Med fotohälsningar
Wolfgang



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg