UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#283. Yellowstone nationalpark!! –en unik natur för alla??

Vi klagar ofta på USA. Ingen ordning och slit och släng. Vi glömmer bort att här finns fantastisk natur!! –tillgänglig för alla!! Bilturen går vidare in i den äldsta och stora Yellowstone parken!!

Motellet hade små timrad stugor och man sov som en stock. När man tittade ut och gick till frukosten så hade det snöat en aning och pudrat bergen. Morgonsolen lyste på hästarna på ängen. Det var verkligen som ett vykort. Men min mage kurrade och det blev ingen bild. Två stora pannkakor, ägg och bacon fyllde upp väl och kaffet piggade upp den stela kroppen.

Nu bar turen in i den äldsta och mycket stora parken Yellowstone. Den är stor som Sörmland och består av en jättelik caldera, d v s en jättevulkan som kollapsat. Här inne finns jättestora berg och fantastiska dalar och raviner. Skogarna är djupa. Du är fri att vandra var du vill om du anmäler det till parkrangers. Jag skulle föreslå att du håller dig till vägarna till en början.

Om du kommer i vårens tid så är det lite publik, ja det är nästan tomt. Å andra sidan kan det bli lite kallt och en del snö. Det finns flera stora hotell inne i parken, bl a Amerikas största träbyggnad. Bor du där har du gångavstånd till flera intressanta stora gejsrar. Det här är världen största gejser fält, med mindre och större. De små sprutar ofta, sådär var femte minut och de stora kanske bara var femte år. När jag gick där helt oanades startade Grand Gejser:

Grand gejser startar var 12 timma.

Djurlivet är fantastiskt. Du kan se björn, varg och buffalo. Älg och råbockar och rådjur ser man överallt. Buffalo är ett imponerande djur och strövar kring på låglandet.

Buffalo.

Naturen är ett skådespel och alla former kan du förvänta dig. Berg och vattenfall är typiskt för det varierade landskapet.

 

”Lower falls” och bergskedjan i calderans kant.

Glöm inte att gå upp en riktigt tidig morgan. Du behöver inte vara rädd för björnar och vargar. Det är underbara vyer med de sprutande gejsrarna.

Nattlandskapet.

De varma källorna och de stora gejsrarna kan sprida mycket varmt vatten över stora områden och då dödas träden. Det ger upphov till ett mycket egendomligt trädlandskap.

Träd dödade av varmt vatten.

Inlagt 2012-02-06 06:19 | Läst 5300 ggr. | Permalink
Ja Yellowstone är verkligen fantastiskt. Att man är "fri att vandra var du vill" är väl en liten överdrift då många ställen är skyddade pga geotermisk aktivitet och känslig natur. Jag har bara varit där på sommaren men ett besök på vintern lockar.
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 08:38
Hej Björn!
Det är en fantastisk miljö och det är fritt att vandra ut i vildmarken. Du måste dock ange för rangers var du planerar att gå. Det är naturligt att man inte ger sig nära de sköra geotermiska områdena. Vinterturer finns organiserade med reseledare.
Mvh
Bob
Fina bilder och informativ text. Spännande miljö. Har varit på Island och sett gejsrar där. Fotograferade svart/vitt då och fick inte den här musten som du har i dina bilder. Det är lockande att åka till Yellowstone någon gång!

mvh

Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 08:40
Hej Lasse!
Gejsrarna är framför allt mycket större och mycket mer varierade i sitt beteende. Det är också många.
Hösten är nog fin i september.
Mvh
Bob
Tack Bob!För morgonen upplevelse....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 08:47
Tack själv. Kul att du tittar in!
Ha det bra
Bob
Instämmer i att Yellowstone är fantastiskt, dock lyckades inte jag att ta lika fina bilder! Kommer ihåg att vägen österut mot rodeostaden Cody var otroligt fin att köra, en väg som är stängd på vintern.
mvh
Kjell
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 11:27
Om du inte är nöjd! Påt igen! =(;-D
Tack Kjell!
Mvh
Bob
Hej Bob!
Spännande bilder igen. *Tack*
- Oj vad sugen man blir på att åka över, men jag måste fixa lite här hemma först.
Jag har läst om Klippiga bergen, ett område som lockar lite extra eftersom naturen är ett måste i mitt liv.
Ett besök i Yellowstone är självklart den dag då det beger sig! =)
Ha en fin måndag /Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 13:23
Hej Lasse!
Klart du skall dit.Klippiga bergen är intressant. Speciellt uppe i Canada.
Dra så fort du kan.
Mvh
Bob
Finns det något ställe på jorden där du har aldrig varit på? =)

Skön bilder! Ja du har rätt, USA har oslagsbara natur. Är sugen att besöka Utah Canyon. Mer utmaning för oss som bor i Sverige att ta bilder på vilda djur då skulle vara skönt att bo där mitt i vildmark.
Svar från Bob Bovin 2012-02-06 16:14
Tack Mikael!
Nä jag har inte varit överallt. De flesta platser där de flesta har varit har jag inte varit, som t e x Mallorca, Grekland, Thailand, Turkiet, Cypern, o s v. Så jag har många platser kvar, jag vill åka till Churchill, Kaktovik, Wrangel, Galapagos, Nya Zeeland, o s v.
Utah har några riktigt fina platser att se. Vancouver island skulle jag vilja rekommendera.

Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg