UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#285. Gillar du värme?? –dra upp på Etna!! –eller hett som f..n!!

Det är ju varje svensks stora glädje att låta sig stekas av solen vid stranden. Om man nu gillar värme så varför inte satsa på riktig värme!! –eller som guiden sa hett så in i helvete! Dra till helvetet eller Etna!!

 Vulkaner är fantastiska upplevelser!! –speciellt om de har utbrott!! Bestig en vulkan för det är ett bra sätt att inse att man betyder ingenting mer än sandkornen på stranden. Detta sett ur jordens synpunkt. Assistent Ninni och jag har bestigit några vulkaner i Europa, Island, Japan, och USA. Vi har beskrivit utbrottet på Stromboli i en tidigare blogg. Här skall vi berätta om hur vi missade det stora utbrottet på Etna 1971.

Några veckor innan vi skulle ned till Sicilien fanns det en liten notis i tidningen om att Etna hade ett stort utbrott som hotade flera byar. Jag svor och Ninni drog en suck av lättnad.

Vi tog in på ett litet hotell i Taormina, man kunde se Etna från balkongen. En härlig syn. Ner på stan å hyra bil. Det var någon som klagade på att jag hyr för stora bilar, men här blev det en liten. Den enda inne!!

Vi försökte ta närmaste vägen upp på Etna men det gick inte för de senaste lavafloderna hade stängt av flera vägar. Klev man upp på lavafloden så var den fortfarande mycket varm och glödde här och där.

Ett riktigt ”road block” på Etnas sluttning. 1971. Observera vinrankorna.

Växtligheten på vulkansluttningar är vanligen mycket frodig. Är du en vinkännare har du naturligtvis druckit ett vitt vin från druvor vuxna på Etna. Vägarna upp längs sluttningen är mycket bra i början och man kan stanna till och njuta av utsikten ned mot Catania och medelhavet.

Ginst längs vägen står fint mot den mörka lavan på Etna.

När man kommer upp en bit blir det grusväg, ja lavabelagd väg. Dammig och vass. Vi slapp punktering, som väl var för det fanns inget reservhjul. Vi vågade inte stänga av motorn för vi var nu över 2500 m, och frågan var när motorn skulle börja koka. När vi väl kom upp till vulkanobservatoriet, blev det klart att det inte fanns längre. Lavaflödet hade helt täckt över det. Upp stack bara några master. Här upp var det tänkt att vi skulle byta fordon upp till toppen som ligger på 3330 m. Å si det gick. Det var bara att lasta in sig i den här bilen!!

Min nya bil upp på toppen av Etna!

Vi fick med en lite gubbe i toppluva!! --han var visst guide. Han prata italienska. Det var en kul bil, för den hade bara osynkad växellåda!! Men gissa om den gått uppåt på den här vulkanen, många gånger. Ingen klagan, lite dålig fjädring, men vem bryr sig på väg upp på en den mest aktiva vulkanerna på jorden.

Den sista biten fick man använda apostlahästarna. En bra bit också, minst några hundra meter vertikalt sett. Det ryker hela tiden ur kratern, som ibland puffar ut rökringar. Diametern på kratern är ung 3 km, så det är en riktigt stor vulkan. Det har massor av aktiva sidokratrar och fumaroler där varm gas kommer ut. Guiden tog oss till ett hål, som han kallade ”nära helvetet”. Jag skicka fram assisten Ninni för att kolla om man tog eld??

Assistent Ninni och ”jävulen” på Etna.

Kraterns kant är inte ofarlig. Här förkommer ras och plötsligt kan den spruta up lavaklumpar. Vi hade dock en bra guide som lät oss gå mycket när kratern och titta ned i ”hålet”. Vid farliga situationer är jag alltid mån om att skicka fram assitent Ninni så att hon kan bedöma riskerna.

Ninni på kraterkanten med lavaklumparna.

Det blev en lång resa tillbaka till hotellet. Vi missade kvällsvarden. Fick gå på litet hak och äta och dricka vin. Vilket vin!! Vilken upplevelse, ja Etna.

Jag måste medge att vi badade i medelhavet nästa dag. Dagen därpå blev det nästa vulkan??

Inlagt 2012-02-08 06:22 | Läst 4498 ggr. | Permalink
Tack Bob!För morgonens läsning.....
Du fick vara med på bild:)
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-08 08:35
Tack Rolf!
Ibland tar Ninni med mig på bild. Här för att visa hur liten bilen va!
Mvh
Bob
Hej Bob!
Spännande och intressant berättelse även om jag inte skulle gå så nära en nästan aktiv vulkan...
Tänker tillbaka några år då Eyjafjallajökull på Island fick sitt utbrott, då flög man med helikopter runt vulkanen som fortfarande spottade ut glödande stenar i storlek som bilar! *Hmm*
Nej, det är inte min grej, jag utsätter mig "gärna" för viss fara, men jag vill ha kontroll över det som händer!
- En vulkan litar jag absolut inte på! Nåväl, fina bilder och nytt för mig att druvorna på Etnas sluttningar skulle ge godare vin, det bör avsmakas. =)
Trevlig onsdag /Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-02-08 12:28
Hej Lasse!
Har man suttit på kanten av en krater i full fräs med allt det oljud som hörs så är man fast. Man vill bara ha mer!

Mvh
Bob
Att du skickar fram assistent Ninni för att bedöma riskerna låter som en famös italiensk sjökapten (men mycket roligare) ;D Dina bilder och text frestar mig att åka dit igen.

Hälsningar
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-02-08 12:26
Tack Johan!
Man får ju skicka fram den starka medlemmen i familjen.
Mvh
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg