UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#289. Verktyg för gatufotografi?? –får man va digital??

Traditionens makt är stark!! –våga inte å ta en digitalare till gatufoto!! Då är du ute! Nu är ju dock traditioner till för att brytas!! --om det skall bli något nytt!! Så ta nu din digitalare!! –men vilken??

Gatudokumentation föddes med fotografin. Urban dokumentation följde med hela tiden och utvidgades starkt med de små kamerorna, som Leica. Under nästan hela 1900-talet var nästan gatufoto synonymt med Leica. Det var inte att undra över ty alla betydande reporter fotografer hade Leica eller andra småbildskameror. Vi behöver bara nämna HCB och EE.

Leica kameran och dess systrar har alla en stor fördel. De är alltid redo!! –som kungen!! De är små, lätta och snabba att fokusera för hand. De är otroligt robusta, hänger med nästan överallt. De dominerade fram till århundradets slut!!

Sicilien 1971. Leica M2, Summicron 35/2

Så kom den digitala revolutionen!! –bildsensorn blev lika bra som filmen. Kamerorna blev små och sitter till och med i telefonen!! Men är de lika bra som den gamla analoga kameran??

Det här bör en kamera ha för att den skall vara en bra kamera för gatufotografi!! Den skall vara så liten att den går ned i rockfickan. Snabb i starten är mycket viktigt, de flesta händelserna försvinner snabbt, så max någon sekunds fördröjning är tillåtet. Helst bör den kunna va stand by hela dan. Fördröjningen i avtryck och bild skall vara under 0,1 s. Autofokus skall var blixtsnabb, också under 0,1 . Här något kontroversiellt?? –om du vill skall det finnas automatisk ansiktsuppsökning vid autofokus!! Om du vill fokusera manuellt så skall du kunna se genom objektivet och helst ha någon hjälp. Det kan va förstoring eller ”peeking”.  Det är bra om det finns bildstabilisering i kameran, eller sämre i objektivet. Sensorn skall helst klara 36 DIN utan brus i skuggorna. Upplösningen behöver åtminstone klara 60 linjepar per millimeter. En sensor behöver inte ha mer än 10 MP, det räcker långt.

Vilket objektiv skall man då använda?? Jag tycker 28 mm (fullformat) är en bra brännvidd, då kan man förfokusera med ett manuellt objektiv. Det är en stor fördel om kameran accepterar adaptrar för gamla gluggar. Får man ha långa gluggar?? –absolut inte!! –max 50 mm!! Annars är du helt ute!! Nä!! –nu tycker jag att man kan mycke väl ha en zoom 28-200 mm!! --om du tycker att det hjälper dig att ta rätt bilder. Det finns ingen absolut lag!!

Vad jag förstår så skulle en Olympus E-P3 vara ganska när det mesta i denna kravlista. Köp allid utgående modeller!!

Buenos Aires 2007. Canon 1D III med EF 24-105/4 L IS

Inlagt 2012-02-12 07:16 | Läst 3635 ggr. | Permalink
Som alltid är bilderna det viktigaste. Skit samma vilket verktyg man har.
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 08:14
Helt klart. Det gäller att ha många.
Mvh/Bob
Det trevliga med gatufoto är att det inte ställer några som helst utrustningskrav även om en systemkamera är att föredra. Men sen räcker det hur bra som helst med den billiga kompaktzoomen.

För mig som försöker få folk intresserade av gatufoto i olika situationer är det skönt att för något som inte behöver ge folk prylångest. Att det sen är lika mycket prylrunkeri inom gatufoto som i alla andra genrer.

Att det ska vara en Leica för gatufoto är något som en del fått för sig men som stämmer dåligt med vad de som verkligen håller på mycket med gatufoto använder. Olika mellanformatskameror är inte ovanligt (Lars Tunbjörk och Martin Parr) eller panorama (Jens-Olov lasthein och Koudelka). Många har en vanlig Canon (Nic Turpin mfl). Och så finns det kompaktkameraanvändare som Anders Petersen. Thomas H Johansson, Moriyama.
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 10:39
Tack Magnus!
Utmärkt och uttömmande kommentar. Det visar tydligt att man skall ha en kamera som är funktionell och som man trivs med. Enkla kameror kan vara väl så lämpade.
Mvh
Bob
Det är nog resultatet som skall räknas, bildresultatet alltså, inte vilken kamera man använder.
Se'n är det ju så att en M Leica är väldigt lätt att använda vid gatufoto, man gör några förinställningar bara, se'n e det bara att dra fram filmen och trycka av utan (någon fördröjning) under hela dagen och hela natten osv.

Den stora fördelen med en digital, som jag upplever det själv, det är ju snabbframkallningen, och att man kan kolla om bilden blev bra i vissa fall, men se'n har vi det där med batterier, och så tycker jag att en digital får för sig en del egna underligheter ibland... ;)

Vad jag saknar i det digitala är en enkel och tydlig hyperfokalinställning utanpå objektiven, men då är vi ju tillbaka till Leica M9...

Men tror jag skulle kunna klara mig ganska bra med tex en Fuji X100.
Och den har en stor fördel, den går att ställa helt ljudlös!

Men som sagt, det är bildresultatet som räknas!
Tycker jag! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 10:43
Hej Bengt!
Jag håller helt med dig, bara det att just nu föredrar jag digitalt. Den tysta X100 är säkert ett bra val, bra bildkvalitet, men jag vill kunna byta objektiv. Kanske nästa Fuji?
Absolut, bildresultatet räknas, och det speglar säkert båda människa och kamera i symbios.

Ut å plåta (:-))
Bob
Hej Bob!
Tack för ett uttömmande svar, själv är/blir jag nog aldrig någon riktigt gatufotograf oberoende vilken utrustning jag använder... Har sådan respekt för andra människors integritet, så jag har svårt att få upp kameran och klämma iväg ett skott!
Däremot, den jättefina bilden på hunden som står på bilflaket, den typen av bilder "vågar" jag ta, och människor som inte "ser" att jag fotar. - Ja, jag vet att det är fegt av mig, men jag mår bäst om jag får fota inkognito.
Ha en fin söndag /Lasse
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 11:53
Tack Lasse!
Det är inte fegt. Det är fråga om att tycka om något. Jag är också blyg och behöver ofta hålla mig undan. Djur i gatumiljö är roligt. Tänk på vad Elliot Erwitt gjort med sina hundar.
Ha det bra
Bob
Personligen har jag inte hittat en digital grunka som jag tycker funkar fullt ut på gatan. Digitala pocketkameror är fortfarande för lågsamma ur många hänseenden. Sedan har vi det där med batteritiden. Du måste hela tiden vara vaksam på batteriet vilket känns jobbigt och störigt - tycker jag.

Digitala systemkameror är ju utan tvekan tillräckligt snabba och levererar grymma bildfiler. Men att släpa omkring exempelvis en 5D Mk II i flera timmar tycker jag knöligt. Gatufoto handlar för mig väldigt mycket om att det ska vara skönt att gå omkring. Kameran får inte kännas allt för mycket som en belastning.

Därför har jag in nuläget valt att köra analogt. En analog mätsökare med en fast glugg känns sällan jobbig att ha med sig.
froderberg 2012-02-12 11:26
En 5D Mark II med 35/2 märks knappt. Flugvikt mot vad jag brukar släpa på. Jobbigt att hela tiden hålla koll på hur mycket film som är kvar... ;)
Joakim K E Johansson 2012-02-12 11:37
Antal exponeringar har man alltid koll på automatiskt på ett helt annat sätt än batteritiden. Så det upplever jag sällan som jobbigt! :-)

Jag har gatuplåtat med min 5D Mk II, men den känns för stor tycker jag. Men det är klart, allt är relativt :-)

EDIT: Bara för skojs skull ska jag faktiskt köra lite gatufoto med min 5D igen... :-)
Antipodian 2012-02-12 11:46
Det är ju LCDn bakpå som drar ström kan man ha den avstängd och använda annan (t.ex. optisk sökare) eller blint så ledsnar man ju innan batteriet tar slut ;D
Till min stor förvåning har jag märkt att även en APS-C systemkamera som K-5 med Samyang 14mm fungerar utmärkt för gatufoto, den hänger bra på bröstet och är inställd på f11 och 4m alternativt hyperfokus. Med stor bildvinkel och hög upplösning så man kan beskära sen. Man kan t.o.m. titta ner i det elektroniska vattenpasset för att få horisontell bild och folk tror att man har problem med kameran och misstänker inget, tror jag ;) .

MVH

Johan
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 17:45
Jag tror dig. Det går säkert bra.
Lycka til
Bob
En M9 med Summicron 35/2 ASPH - perfekt för gatufoto! Här har du lite gatufoto från bådas vårt Lund!
http://www.flickr.com/photos/34568098@N04/sets/72157625324524170/
Svar från Bob Bovin 2012-02-12 17:49
Det funkar uppenbart bra!
Mvh
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg