UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#290. Naturens under!! –vilken balans!! –när trillar den??

Bergarternas olika hårdhet mot erosion kan ge upphov till de mest underliga formationer. Naturligtvis faller de!! Men när?? I Utah finns en nationalpark med ovanligt många bågar av berg!!

Vanligen besöker man fantastiska Grand Canyon om man kommer till västra USA. Sydsidan är belamrad med turistbussar och bilar nästan hela året. Nordsidan är en dagetapp bort och då har man kommit till områden där mycke lite folk åker. Lika fantastiska vyer och stigar att gå.

Vill man mer geologiska sevärdheter skall man åka norr ut längs väg 191 in i Utah så kommer man till Moab. Mekka för Mountain Bike åkning, så ta med cykeln. Lite mer norr ut ligger Arches National Park, som är ett område med mer än 2000 naturliga broar av sandsten. Ta med kameran och försök att hitta en punkt där du får med tre ”hål” med genomsikt. Här är en punkt jag fann!

Tre broar i bågparken, Utah

Nu är det inte bara broar man kan leta efter. Några är verkligen spektakulära, som den lövtunna ”Landscape Arch”. Det som mest imponerar hos mig är ”Balanced Rock”, som tycks upphäva tyngdlagen. Det är ett under att blocket inte trillar ned, det tycks som om tyngdpunkten är utanför dess stödkant!!

Vågar du stå under?

Detta tycker jag är ett fint exempel på naturens under!!

Inlagt 2012-02-13 06:15 | Läst 4095 ggr. | Permalink
Vilken balansakt, jag skulle inte stå nära den.
Hej!
Jag tror den har stått där många tusen år. Liten risk?
Mvh
Bob
Hej Bob!
Otroliga formationer som moder jord har skapat, och balansakten är smått otrolig. Man tänker i första hand på att hur den har klarat sig igenom alla dessa år med regn och stormar som måste ha förekommit även här.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-02-13 09:37
Hej Rolf!
Här uppe på högplatån är det riktiga vinterstormar. Dessutom är stor skillnad mellan vinter och sommar, så frostsprängningen måste va betydande.
Den filar väl på balansen.
HA det bra
Bob
Den tunna Landscape Arch har fått känna på frostsprängningar i modern tid, tror det rasat bitar från den flera gånger. Senaste gången jag var där så hade man stängt av stigen under den av säkerhetsskäl.
Svar från Bob Bovin 2012-02-13 10:21
Hej Christer!
Förr eller senare faller den. Troligen är det väl den som ligger sämst till.
Tack för din kommentar.
Mvh/Bob
Fantastiska formationer!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2012-02-13 21:28
Hej!
Ja naturen bjuder på mycket vackert som du vet. Du brukar ju visa det i det lilla!
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg