UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#329. Kulturens Linköping?? –i Östgöten 1958?? –eller var det skymning??

Idag är Linköping en kulturstad!! –kanske var den det åxå 1958?? En liten händelse?? --var då skulpturen Gycklaren restes i Folkets Park!! --och kulturskribenten Cantzler tog med juniorplåtis!!

Det finns fin kultur i Linköping idag, med egen stadsteater!! --av gott rykte. Domkyrkan och slottet och Länsmuseum fanns där också. För arbetartidningen Östgöten 1958!! --var kulturen mer koncentrerad till Folkes hus och Folkets park. Å visst recenserades Franzens revyer noga. Juniorplåtis fick sällan rycka ut på något som hade med kultur att göra. Men så en dag kom kulturansvarige Redaktör Otto Cantzler in på fotoavdelningen och ville ha en plåtis med till Folkets Park. Skulptören Sten Ericson skulle sätta upp en skulptur i brons!! --som skulle föreställa en Gycklare!! Det var bara att plocka med Rollieflexen och hoppas att det skulle hända något.

Några socialdemokratiska pampar, vaktmästare och konstnären fanns på plats. Skulpturen var inte stor och sockeln inte så imponerande. Redaktör Cantzler, som var en imponerande person, tog av sin kavaj och hjälpte till att baxa upp skulturen. Men först måste han visa hur den skulle stå??

Redaktör Cantzler visar hur Gycklaren skulle stå!!

Redaktör Otto Cantzler imponerade på juniorplåtis. Otto tilltalade mig i alla fall när vi var ute på uppdrag och kunde skämta!! Han försåg mig understundom med överblivna kritikerbiljetter till biograferna i Linköping. Han blev sedan en uppskattad ”radioröst” på SRs lokalradio i Norrköping. Jag lyssnade ofta på honom.

Det behövdes många karlar för att få Gycklaren på plats. Lyftkran var inte att tala om.

Mannen i kostym är konstnären??

Kanske någon kan identifiera vilka gubbar som är med?? Skulpturen på bilden är inte komplett, utan bollarna svingande i luften, monterades på plats senare.

Detta var dagens kulturnyhet i nästa dags tidning. Jag måste säga så här idag att jag gick mycket hellre på en fotbollsmatch.

Inlagt 2012-03-23 07:14 | Läst 5626 ggr. | Permalink
Hej Bob! Du fick med två gycklare:)hopas att bilderna dög till redaktören....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-23 10:07
Hej!
Han ville ha den egna gycklaren för personligt bruk. Den kom aldrig med i tidningen. Den kompletta skulpturen utan folk kring kom in.
Mvh
Bob
Ja, Linköping var ju en kulturellt centrum redan under tidig medeltid och jag antar att man kan säga att stan verklig fart igen med universitetet som kom i slutet av 60-talet, inte minst jämför med Norrköping och andra uppkomlingar :).

Gubbarna kan jag inte hjälpa dig med de är flera decennier för tidiga jämfört med min tid i Linkeboda.

Det är bra att du "säkerhetskopierar" ditt unika arkiv här på FS ;D

Ha de'

Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-23 13:20
Hej Johan!
Universitetet är av god internationell standard.
Nä de gubbarna är svåra att hitta.
Säkerhetskopiera?? Någon datasäkerhet finns det nog inte. Det är snart helt försvunnet ute i molnet, som det mesta??
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Denna skulptur har man sett ett flertal ggr vid dansbesök i "parken". Tyckte verkligen att den pryde sin plats. Vet inte i dagsläget om den står kvar på platsen eller om den är flyttad.
Tyvärr känner jag inte igen några av personerna på bilden, förutom Otto Cantzler. Och som du riktigt påpekar så lyssnade man ofta på honom som radiopratare i lokalradion.
Trevliga bilder från 50-talet.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-23 21:01
Tack Rolf!
Hoppas att Gycklaren finns kvar. Den är väl inte den mest kända skulpturen i stan.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg