UNDER FOCUS
#382. Olympus E-PL1 + gamla Zuiko 180/2,8 till naturfoto?? –javisst!!
Det kan ju anses bakåtsträvande!! --att använda gamla kameror och objektiv?? --till naturfoto?? När det finns maxade objektiv och kameror med hög upplösning och perfekt färgomfång?? Men ändå-----??
Foto skall vara för alla och ungdomar skall ha en chans att starta upp med en utrustning som är bra och billig. Idag kan man köpa en Olympus E-PL1 eller 2 för mindre än 3000 kr på www.ebay.de. Den har en sensor med upplösning kring 70 linjepar/mm, vilket faktiskt är nära Leica M9 och Nikon D800. Upplösningen är långt över vad man behöver för kopior som är 30x40 cm. En gammal telefotoglugg från 80-talet som t ex Olympus 180/2,8 kan man köpa för under 3000 kr på nätet. Motsvarande utrustning från de stora kostar inte under 50 000 kr!! –ens begagnat.
Med denna uppsättning har man så en digital kamera med intern stabilisering och en ljusstark glugg som har 360 mm FOV. Man har visserligen inte autofokus utan bara manuellt, men å andra sidan så kör de flesta naturfotograferna manuellt!! –det höjer statusen?? --för en hantverksmästare.
Du behöver en adapter (100 spänn från Hong Kong) till objektivet och en EVF-2. Det gör att det är lätt att fokusera. Nu kan man använda andra begagnade kameror och objektiv. Det är förvånansvärt billigt att köpa gamla teleobjektiv som kan passa till digitala kameror med adapter.
Nå hur går det om man ger sig ut å plåtar. Fokuseringen fungerar mycket bra och sensorstabilisatorn, som nästan bara finns hos Olympus kameror fungerar effektivt. Jag tog en runda till dammen med sothönsen. De har bo med ägg och ruvar inne i vassen. Det är nästan omöjligt att se dem. Nya skott av vass kommer nu upp snabbt ur vattnet och sothönsen äter de nya skotten.
Sothöna. Lund 2012. Olympus E-PL1 + Zuiko 180/2,8
Så sätt igång att plåta natur och kom hem med finns bilder till hemsidan!!
När man har fått en egen trygghet och kunskap,
som gör att man inte behöver visa upp det senaste yttre? ;)
Vad tror du om den funderingen? :)
/B
Det ligger mycke i det. Därför skall vi seniorer berätta för de yngre att man behöver inte köpa senaste modellen. Ge en del tips om möjligt. Man hoppas att fler ungdomar kan lära sig att man skall inte glänsa med utanmätet utan i stället ta bra bilder.
Tack för fina tankegångar
Ha det bra
Bob
Man kunde ju ha köpt en D800 (och försatt den i DX läge) med en 180mm Nikkor och kunnat skriva ut en 1,5ggr större bild till 10 ggr högre pris eller kört D800 i FX läge och skaffat en 400mm Nikkor och fått en väsentligt större bild till ett ytterligare högre pris. Om man har en begränsad budget så lönar det sig att gå ner i sensoryta (lägga mellanskillnaden på objektivet), t.ex. om budgeten är mindre än 25kSEK så får man inget objektiv alls om man väljer D800 eller 5DMkIII!
/Johan
Det var en mycket intressant utredning, tack. Jag tror de nya m4/3 kamerorna blir ett bra alternativ i framtiden. Funderar verkligen på att köpa en OM-D. Men NEX-7 är ett fint alternativ också med sitt APS-C.
Ha det bra
Bob
Du tar ett steg längre - jag stannade på en Pentax K-5 som i princip har en D800 sensor beskuren till APS-C format (samma DR men 1Ev lägre känslighet - men med bildstabilisering och 2/3 av vikt och volym).
Jag förstår att du är intresserad av OM-D - liten, behändig och tydligen bra bildkvalitet. Jag har varit inne på DXO då och då för att se hur den presterar; speciellt DR som nog är de mindre sensorernas svagaste sida - M4/3 brukar ligga på 10Ev men OM-D kanske är bättre - nå man kan inte få allt; smidigare och läckrare kamera med M4/3 sensor får man leta efter!
Ha de'
Johan