UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#394. Bortglömt reportage för Östgöten 1959?? –en stadsauktion!!

Arbetartidningar?? –som Östgöten i Linköping!! –hade sällan bildreportage på 50-talet. Vardagliga händelser rapporterades mycket sällan!! En stadsauktion gav inte upphov till en notis. Det var rutin i staden.

Redaktionssekreteraren på Östgöten vid den här tiden var öppen för nymodigheter och ville ha reportage som visade samhällets funktion. Han gav mig order att fotografera veckans auktion. Han sa till en allmänreporter också!  --och han kom in till mig på fotoavdelningen och beklagade sig. Täcka sån skit!! –vi tar det nästa vecka?? En liten juniorplåtis vågande ju inte ifrågasätta en stor tjock reporter?? Nästa vecka var det dags!! –men reportern kom inte?? --han sa han var sjuk. Undrar just om han satt och drack öl på stammis-krogen??Jag gick ned till stadsauktionen, som drevs av auktionsfirman Gomer& Andersson. De finns än idag. Jag tyckte det var kul att plåta med Rollieflexen och människolivet var intressant, men solen sken och gav mycket hårda skuggor. Det måste varit på våren för träden blommade. Jag kopierade bilderna och gav dem till redaktionssekreteraren. Jag hörde av honom nästa dag och han tyckte bilderna var bra!! Han sa att han väntade bara på texten från reportern. Det kom nog aldrig någon text!! --så här är bilderna för första gång publikt!!

Inlagt 2012-05-27 07:14 | Läst 10111 ggr. | Permalink
Jättefina bilder! Gillar tanterna i hatt som parkerat sig i fåtöljerna.
Ha det fint!
//ewa
Svar från Bob Bovin 2012-05-27 09:31
Tack Ewa!
Idag hade twittrat!
Ha en fin dag!
Bob
Multibegåvning Bovin, du kan både skriva och fota med professionellt resultat plus en massa annat. Som vanligt intressant blogginnehåll. Underbara bilder.
Svar från Bob Bovin 2012-05-27 11:21
Tack Björn!
Gamla bilder blir på något sätt spännande, åtminstone för oss som va med.
Ha det bara
Bob
Ja du Bob, det är nästan så man fäller en tår när man ser dessa bilder från 50-talet. Underbara bilder från ett svunnet Linköping. Jag var 13 år när du tog dessa bilder och kommer ihåg auktionsfirman Gomér & Andersson. Mina föräldrar tog ofta med mig på auktioner och just till ovanstående firma, tror att de var de enda som fanns då i Linköping. Kommer ihåg auktionsförrättaren till utseendet som du visar på bilderna, en man med pondus och otrolig humor. Tror att det var han som drog folket till auktionerna, dock kommer jag inte ihåg hans namn. Tror att bilderna är tagna på Repslagaregatan av husen att döma. Firman flyttade sedan till Storgatan.
Bilderna är av mycket hög klass och har stort värde för framtiden. Här kan man se hur man klädde sig förr och speciellt gillar jag bilden med skylten "Linköpings nya auktionskammare", sitter på ett rostigt rör och dessutom sned. Det var inte så viktigt med stora pompösa reklamskyltar på denna tid.
Synd bara att bilderna inte kan komma Linköpingsborna till godo, tror att du har ett ganska stort bildmaterial på Linköpingsbilder från 50 och 60-talet. Skulle vara kul med en utställning i Linköping och varför inte på Stadsbiblioteket? Tror att det skulle vara intressant för Linköpingsborna i våran generation och även för yngre.

Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-05-27 19:05
Tack Rolf!
Dina väl insatta kommentarer är alltid lika välkomna. Jag minna inte så väl vilken autionsgubbe det var.
Jag vet inte om jag har nog bilder till en utställning. Jag had en utställning på Länsmuseum för några år sedan om Vasaskolan 1959.
Ha det bra
Bob
HejBob! Sköna bilder,du hade blick för kurvor redan då:))...
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-05-27 19:07
Tack Rolf!
Jag har svårt hitta kurvor?
Med vänlig hälsning,
Bob
De där skåpen såg jag nere på lokala auktionshuset förra veckan. Undrar hur många gånger de har cirkulerat sen 59?
Jättefina bilder. Tanterna med hatt har dött ut, men kanske är det en ny generation på gång.
Hälsar Ylva
Svar från Bob Bovin 2012-05-28 09:08
Hej Ylva!
Det är bra att de används många gånger!
Jag tror det kommer nya tanter.
Med vänlig hälsning,
Bob
Högklassig gatufoto - bra att bilderna fick komma fram; de har ju dessutom mognat stilfullt!
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-05-28 09:10
Tack Johan!
Tyvärr är det annat som mognat oxå!
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg