UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#434. Olympus OM-D E-M5?? –liten och naggande utmärkt?? –testing, testing??

En oväntat väl mottagen m4/3 kamera!! –nästan alla testare har valt den som en topp kamera!! Här har vi kollat upplösningen och brusegenskaperna!! –å det är utmärkta egenskaper!! Ska jag beställa en??

 Ett flertal oberoende stortestare har valt Olympus OM-D E-M5 (hopplöst namn, jag kallar den OM-D) till sina flanörkameror!! –kolla den här och den här!! Den har också fått guldmedalj på www.dpreview.com!! Så det här är redan en kamera som säljer mycket bra i Japan och USA, undrar hur det är här i vårt land?? Nu är det här inte en felfri kamera, om du vill se de kritiska punkterna så läs dpreview.

Jag fick låna en kamera av teamet hos min lokala fotohandlare, Scand-Photo-Malmö, och jag använde mina egna objektiv, eftersom jag var lite tveksam till att använda den zoom som sitter på vid köp. Det här är en kamera som är mycket liten i jämförelse med en DSLR, och den ligger mycket fint i handen!! –med sitt lilla tummstöd på baksidan. Kameran är mycket kompakt och är inte så superlätt!! –den känns solid. Med ett pannkake-objektiv, som Lumix 14/2,5, hittar den lätt ned i rockfickan!! –en kanonkamera för gatufoto!! Blixtsnabbt fokus och mycke tyst!! Den ”in-body” stabiliserade sensorn surrar lite svagt. Den första kameran jag har hört som har inbyggt brus från havet!! Det stör inte alls!!

Bildsensorn hos OM-D är 17,3x13 mm (m4/3, = mft) och har 4608x3456 pix. Det betyder att den har (3456/13)/2 = 133 linjepar/mm. Det är alltså Nyquist gränsen för upplösningen. Ibland anger man upplösningen i enheterna linjer/bildhöjd eller linjepar/bildhöjd, dessa värden blir 3456 resp 1728 i det här fallet. När Dpr publicerade sin värden angav de utvärderingen av upplösningen till 2600 l/bh, som skulle motsvara 100 lp/mm, en optimistisk siffra?? --eftersom vi har Bayer mönster för RGB utläsningen. En rimlig upplösning är (133/1,4) = 95 lp/mm. LensRentals.com kom i sin test fram till 1075 lp/h, som motsvarar 83 lp/mm, för den bästa linsen Lumix 20/1,7 @ 4. Lensrenal’s mätningar är utvärderade utan mänskligt tyckande. De har sannolikt den mest tillförlitliga mätmetoden på nätet. Det objektiv vi valt för testen Lumix 14/2,5 är också utvärderat av Lensrental på en OM-D och de fick värdet 1025 lp/ih = 79 lp/mm för bländare 4.

OM-D har ju en sensor, som i storlek, liknar den i Panasonic GH2. Vi har gjort ett stort antal tester med den kameran och det bästa objektivet var ett gammalt radioaktiv Zuiko 50/1,4. Vi satte det här objektivet på den här kameran också och fick följande Paterson tavla?!!

Det här visar troligen nära upplösningen hos sensorn, 90 lp/mm = 1170 lp/bildhöjd = 2340 l/bildhöjd. Det är inte långt från värdet vi fick från GH2; 96 lp/mm. Troligen inom mätfelen??

Med pannkake-objektivet Lumix 14/2,5 monterat så får vi följade tavlor, med full bländaröppning 2,5.

  

I centrum (t v) läser vi av 70 lp/mm = 910 lp/bh = 1820 l/bh, och i hörnen 54 lp/mm =702 lp/bh = 1404 l/bh!! Vi har lite mer än 10 % lägre värde än Lensrental och det kan nog variera så mycke mellan olika objektiv. Lensrental mäter många objektiv och tar medelvärdet!!

Om vi nu bländar upp till blädare 4 så får vi följande tavlor:

  

Det här ger ungefär samma värden som för full bländaröppning: center = 70 lp/mm och = 54 lp/mm. OBS suddigare än full öppning??

Vi gjorde också en ISO serie!! --därför att OM-D med sina små pix kan förväntas vara känslig för mycket brusiga bilder vid höga ISO-värden?? Vi kollade hur upplösningen påverkades av bruset vid höga ISO-värdet.

Det är oväntat hur väl upplösningen står sig för höga ISO-tal!! –upp till ISO 6400 sker ingen eller liten förändring av upplösningen!! –i centrum!! Kolla tavlan för ISO 6400 (t v) som ger 72 lp/mm!! Vid ISO 25600 är bilden (t h) möjligen användbar med 66 lp/mm?? -- ibland.

  

Den senare bilden kan man manipulera i LR4 så att den blir så här, med tydlig upplösning av 66 lp/mm!!

Bruset är så dämpat, att bilden kanske kan vara användbar!! --i alla fall som svartvit foto.

Det här är en flanörkamera!! –så jag tog ut OM-D på gatan och tog några bilder på gatulivet.  Den funkar utmärkt för gatufoto!! –åtminstone så som jag plåtar med auto-all! Här är en bild och dess 100% crop för 1/640 sek och f/8 vid ISO 200. Rakt ut ur kameran.

Mitt slutomdöme är att detta är en mycket allsidig och utmärkt bra liten kamera. Den är unik med sin 3-D stabilisator inbyggd i kameran och sitt vädertätade hus. Bildkvaliteten är tillräckligt bra för de flesta tillämpningar. Enda svagheten för natur- och sportfotografer är att den är svag på att följa fokus vid rörliga objekt!! –som all spegellösa kameror. Det finns ett stort antal mycket bra objektiv för mft-kameror. Med adapter kan i princip alla kända objektiv användas!!

Inlagt 2012-07-06 07:04 | Läst 5471 ggr. | Permalink
Du gjorde nog rätt i att skippa zoomen, jag hittade ingen zoom som gör den mycket större 16Mpixlar APS-C sensorn i Pentax K-5 rättvisa - med 16Mpixlar i M4/3-packningstäthet så lär det vara ännu svårare.

OM-Dn är en liten läckerbit - men den är bra mycket dyrare än dina andra Olympusar och inte lär du hitta något fynd på Ebay än?

För övrigt blir jag förvånad över förvåningen att spegelfria kameror som OM-D och NEX-5N blir väl mottagna - när skall budskapet gå fram till tillverkarna???

Trevlig helg,
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-07-06 09:04
Hej Johan!
Zoomarna här ju berättigade, då de idag är mycket bra. Resekameran kan mycke väl ha en zoom tycker jag. Men vill man ha verklig skärpa så får man ha zoomen i benen.
Jag tror att experter och vanliga plåtare fortfarande tror att man måste ha en stor DSLR för att det skall bli seriösa bilder.
Många proffs har visat att så är inte fallet idag.
OM-D är inte dyrare än NEX-7 och x Pro-1 är väl tilltagen för plånboken. Så kanske OM-D ät värd priset??
Huu, Touren blir vild i år!!
Ha det bra
Bob
Antipodian 2012-07-06 09:24
Jag såg tredje etappen - det gjorde ont i hela kroppen vid synen av alla vurporna - tänk att kasa längs asfalten i 55km/h med i bästa fall 0,3mm jersey-tyg emellan. Och han som cyklade i mål med bäckenfraktur här om dan - tuffa grabbar i den hårdaste sporten!!!
Svar från Bob Bovin 2012-07-06 10:15
Det är härdade pojkar. Grovarbetarnas sport!
Ha en fin natt!
Olympus OM-D är helt klart en mycket bra kamera men för den som inte har så stor plånbok så fungerar Lumix G3 ungefär lika bra. Det går att få tag på en G3:a med det utmärkta Lumix14-140 för samma peng som en slät OM-D.
//Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2012-07-06 09:07
Hej Mikael!
Du har rätt G3 är en mycket prisvärd kamera idag. Mina tester av 14-140 zoomen visar att den är nästan lika bra som singlar.
Kanske inte OM-D är så dyr, man får mycke för pengarna och kanske håller den länge. Vi byter för ofta.
Ha det bra
Bob
Mycket stilig bild på kameran.
Visst är 10.000:- mycket pengar för ett kamerahus men det betalade jag glatt (nåja..) för en Canon 40D för ett antal år sedan.
Nu finansierade jag min lilla fina OM-D E-M5 genom att sälja av Canonutrustningen ( en del återstår att sälja)
Visst är det så att följande autofokus är sämre på denna kamera så actionfoto funkar nog inte så bra som med en DSLR men autofokusen är snabb och träffar rätt.
Och jag är sååå lycklig över storleken och bildkvalitén. Menysystem /inställningar är jag mindre lycklig över men det ska väl gå till slut att lära sig hur teknikerna på Olympus tänkt.
Kameran hänger sig lite för ofta när jag har Lumix 20mm objektivet på. Det enda som hjälper då är att ta ur batteriet och då fär man vara lite försiktig för batteriluckan och dess upphängning känns lite vek.

Pa
Svar från Bob Bovin 2012-07-06 14:01
Tack Peranders!
Tack för dina kommentarer och erfarenheter av OM-D.
Det är en mycket behändg kamera.
Mvh
Bob
OM-D gör ingen ledsen. Inte om man är ute efter mesta möjliga prestanda samt hanterbarhet i ett kompakt format. Du kan få köpa min silvriga i icke öppnad kartong samt 12/2 ;)

/Stephan
Svar från Bob Bovin 2012-07-06 20:57
Hej Stephan!
Tack för erbjudandet. Jag föredrar att handla va min lokal fotohandlare.
Mvh
Bob



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg