UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#436. Förslag?? Street Photography = fotoflanera?? ”Ny” definition??

Street Photography är ett begrepp inom fotografin?? –många utövare?? –få proffs!! I vårt land är det en hobby, men det saknas ett bra namn?? –varför inte kalla det för fotoflanera?? –va säger du??

Dokumentationen av den urbana kulturen är viktig och många fotografer runt om i världen ägnar sig åt denna kulturform av fotografi. Mycket få fotografer kan livnära sig på denna profession, utan att komplettera den med workshops och föreläsningar. Det finns flera sidor på nätet som presenterar gatufotografer. Som den här eller den här!!  Det finns ju också en grupp här på fotosidan, som gör en bra definition av vad gatufotografi är.

Jag tycker inte att gatufotografi är något bra namn!! –vi fotograferar ju inte bara gatan utan hela den urbana människomiljön. Vanligtvis tar man kameran på axeln och startar en planlös vandring i staden och letar efter situationer som man tycker är kul?? –eller belysande i vårt sätt att leva i staden. Den planlösa vandringen har ett namn?? –jo, flanera!! ”Strol” på engelska. Letar man efter synonymer så finns det på nätet; ströva, spatsera, promenera omkring planlöst, strosa, spankulera….

Flera bloggare på fotosidan har redan använt det begrepp jag tycker vi skall använda!! –fotoflanera!! Du blir alltså en fotoflanör!! Jag tycker det är en bra benämning på gatufotografi?? Strosa planlöst omkring med kameran beredd = fotoflanera!! Observera man kan inte flanera i natur!! –då går man vilse!!

Fotoflanören är en observant lycklig individ!! --som delar sina upplevelser och bilder?? --med omvärlden?? –kanske på nätet?? –kanske på fotosidan??

Lund 2012.

Inlagt 2012-07-08 07:10 | Läst 4971 ggr. | Permalink
Ögonblicksbilder, är väl ett bra namn? Eller kanske ögonblicksfotografering? Fast nä, det är lite långt och krångligt.
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 09:26
Hej Benny!
Ögonblicksbilder är bra, täcker inte begrppet gatufotografii.
Ha det bra
Bob
Han på bänken - låg han kvar från din blogg 5/7? Flera dar - eller kom han kanske tillbaka? Fast det ser ju skönt ut! Jag tycker iaf bättre om denna bildvinkel än den förra (det kanske beror på bakgrunden?)!

Du får nog svårt att lansera "fotoflanering" framför "gatufoto"! Och största problemet med gatufoto-poolen här på FS är nog inte namnet iaf - utan reglerna!

Ha de'
Johan

Ps. Touren är inte bara hård - det är ett blodbad - Stuart O'Grady (den mest kände representanten från Adelaide) sa ur mungipan att det är så många oerfarna cyklister med; som inte kan cykla [TDF] - men gillar man gladiatorspel så är årets upplaga perfekt Ds.
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 10:28
Hej Johan!
Han låg kvar. Det här är första bilden jag tog, när jag såg bilden. Sedan kom det ju en dam och tog antagligen samma bild.
Du har nog rätt! -att lansera ett begrepp är inte lätt. Men jag kan ju använda det själv.

Touren är en massaker i år. Tråkigt när duktiga cyklister skadas. Det är problem med oerfarna cyklister i början an varje tour, men så illa som i år är ovanligt. Gårdagens klättring till målet var imponerande. Jag blev besviken på den nya stjärnan, Sagan, jag trodde han skulle tåla berg bättre.

Ha det bra
Bob
Jag tycker nog att som det kallas ursprungligen, gatu fotografi eller street photography duger bra. Täcker det mesta som sker i och omkring gator och torg i en stad. Jo och sedan handlar det väl ursprungligen om att se och fånga just dom där snabbt försvinnande ögonblicken, det som gör just den platsen människorna som lever och vistas där unik. Ett samtidsdokument av gatan som ett spelrum för allsköns mänskliga förströelser. Tycker jag alltså.
Med vänlig hälsning
Hans-Åke
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 10:33
Tack Hans-Åke!
Du har säkert rätt. Gatan är det man går på när man plåtar, fundamentet och scenen för det som händer. Kanske blir fotoflanera ett vidare begrepp. Kanske blir det bara jag som är fotoflanör?
Mvh
Bob
Urban photography?
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 11:52
Hej!
Urbanfotografi eller ....?

Ha det bra
Bob
Ralph Nykvist är ett bra exempel på en bra och tidig fotoflanör, eller gatufotograf om man vill använda det uttrycket. Har du sett boken "I Sverige"?

Gatufoto är ett etablerat begrepp och svårt att ersätta. Men visst får man förklara för en del vad det handlar om. Mitt gatufotande är dock inte alltid flanerande heller.
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 11:58
Hej Magnus!

Jo Ralph Nyqkvist bok från 1973 är en svensk klassiker. Den börjar bli dyr på antikvariat.
Det är inte lätt att ändra ett begrepp, som kanske inte är ett heltäckande, men man kan ju försöka.
Kanske har gatufotografen ett mål ibland?
Ha det bra
Bob
froderberg 2012-07-08 12:18
Tur att jag har två ex av boken redan... :)

Gatufoto kan absolut ha ett mål. Det finns många exempel på fotografer som jobbat med olika gatufotoprojekt. Jag har börjat tänka mer i projekt för att komma vidare.
Street photography är ju ett begrepp, men lika otydlig som "gatufoto".
Den planlösa vandringen kan man göra både naturen och staden.
Vi har ju begreppet "naturfoto", således skulle ju "stadsfoto" vara ett passande namn.
Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 12:01
Hej Wolfgang!
Bra förslag, stadsfoto.
Ha det bra
Bob
Fotoflanera tycker jag lät bra! Det är ju precis det man gör! =)
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 12:02
Tack Heléne!
Skönt att någon håller med mig.
Ha det bra
Bob
Street eller inte street det är frågan.
Street fotografering är den typ av dokumentär fotografering som visar det ovanliga i vardagen, bilder som fångar ögonblicket, bilder som påminner oss om att om vi alltför ofta låter det vanliga göra oss blinda för vad som verkligen händer i världen omkring oss.
Jag har svårt att finna ett bra svenskt samlingsbegrepp som täcker det som ingår i street men gatufoto är inte ett riktigt bra begrepp och täcker inte det som innefattas, jag håller med dig, det är bara en rak översättning från engelska.
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 12:30
Hej Stefan!
Du har en fin beskrivning av vad fotoflanera innefattar.
Ha det bra
Bob
Detta fann jag skrivet om flanören he, he.
FRÅN FLANÖR TILL SLACKER -
OM DRÖNANDETS HISTORIA
Text: Antony Fredriksson

Flanören, den eleganta dandyn som så ofta figurerar i 1800-talets litteratur var en dagdrivare och en iakttagare som långsamt promenerade (flanerade) genom Europas storstäder – St. Petersburg, London och Paris. Han var en figur som hade tid att reflektera över existensen. Baudelaire, Rimbaud, Oscar Wilde och Walter Benjamin tillbringade sin tid genom att driva omkring och göra iakttagelser som sen formades till epokens poesi, litteratur och filosofi. Flytta detta till vår samtid och lägg till ordet fotografera, så är det klappat och klart.
Hans-Åke
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 12:57
Hej igen!
Vilka förebilder! Mitt i prick.
Tack
Bob
Hmmm....fotoflanera låter lite som en söndagspromenad med kameran och kanske i sällskap med andra;)
Gatufoto däremot är ett solouppdrag under koncentration..eller?

/Stephan
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 14:14
Hej Stephan!
Fotoflanera för mig är ett planlöst vandrande med kameran, så att man kan stanna en stund när något dyker upp. Man kan inte vara flera, ingen ser det samma. Man kan inte hänsyn till någon.
Mvh
Bob
”Fotoflanör” är ju ett perfekt ord för alla oss som vandrar i stadens urbana miljö med kameran i högsta beredskap.
Skön bild med ett härligt sv.
Göran
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 17:08
Tack Göran!
Tack för ditt stöd!
Mvh
Bob
Hej Foto Flanör!!Bra Bob,fortsätt att flanera med sköna bilder från din stad.....
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-07-08 17:31
Tack Rolf!
Jag skall fotoflanera så gott jag kan.
Ha det bra
Bob
Kanske Photography of human living, kan vara något? Man skulle kunna översätta till mänsklig levnadsfotografi.
Hans-Åke
Svar från Bob Bovin 2012-07-09 08:13
Tack Hans-Åke!
Tack för förslag. Jag tror man måste hitta så kort namn som möjligt.
Mvh
Bob
Mitt sista förslag. Urbanism fotografi, tror det täcker in det mesta i en storstadsdjungel.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg