UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#471. Den kompromisslösa kameran?? –den kostar!!

Varför kan ingen göra en kamera med den senaste teknologin?? –en tekniskt kompromisslös kamera?? –som ger perfekta bilder för alla tillämpningar?? –för såväl proffs om amatörer??

Det verkar ju vara en utopi?? --att önska sig något sådant i kameraväg?? Det är naturligtvis fråga om pengar?? –för såväl tillverkare som köpare. Om vi bortser från pengar?? Det finns företag som kan tillverka ”skrytprodukter”?? --något att placera i skyltfönstret!! –och visa upp att man kan lyxforska?? Har det någonsin funnits sådana företag?? –inte inom foto!! –men allmänt, gäller företag som IBM, Zeiss, NEC (Japan), Ford o.s.v. !!

Finns det köpare då?? –nää, det finns det nog inte?? –utan det skulle va de som inte frågar efter priset?? –utan köper kvalitet i alla lägen!! Priset skulle utan vidare landa i Porsche klass??

Hur skulle kameran då se ut i allmänna drag?? –grundmaterial för kamerakroppen blir titan!! –designad av någon världsauktoritet inom industriformgivning!! Kameran skall vara anpassad till storleken hos människans händer!!

Optiken skall tillverkas med absolut bästa tänkbara högbrytande glas. Linserna skall beräknas i de senaste mjukvarorna för karaktärisering av ljusspridningen. De optiska felen i varje objektiv skall vara väldokumenterad och skall korrigeras i i bilden!! –redan i kameraprocessorn!!

Sensorn skall vara stabiliserad!! --för rörelser av kameran!! Eventuell rörelseoskärpa i bilden skall beräknas för varje bild och korrigeras redan i kameraprocessorn.

Bildsensorn skall vara kyld!! –med Peltier-element för att begränsa bruset i sensorn. De ljuskänsliga punkterna i sensorn är inte ccd-celler utan organiska molekyler, som sitter fästa på en halvledaryta. Varje molekyl är skräddarsydd för en specifik del av ljusspektrum. På detta sätt kan man fånga hela det synliga ljuset i ett motiv. Upplösningen ligger inte på mikromillimeter nivå utan på nanometer nivå. Man kan välja storleken på varje område med organiska molekyler och därmed styra hur många ”pixels” man har per bildyta.

Processorn hos kameran kommer inte att vara en processor utan flera parallell-kopplade i samverkan. Kylningen av dessa kommer att ske med Peltier-element.

Det här var bara lite av mitt spånande!! --om hur en kamera skulle kunna vara utformad i dag?? Jag vet att det inte kommer att finnas en sådan kamera idag?? –ingen skulle tjäna pengar på den. Det får bli att plåta med en kamera av den här typen i stället!! –som protest!!

Inlagt 2012-08-12 05:22 | Läst 2474 ggr. | Permalink
Skulle nog skippa lösningen med Peltier-element eller vad som brukar benämnas `fulkylning´ i datorsammanhang.
Peltier-elementet har som kylare en usel verkningsgrad (EER lägre än 1) och skulle i en kamera-applikation medföra problem med egenkylning (ventilation) och batterilivslängd.

Tror dessvärre inte att någon med dagens teknik kan göra en kamera i vettigt format som uppfyller alla krav som fotografer med helt olika inriktningar skulle kräva........oavsett prislapp.
Sen kan jag tycka att en Nikon D4 eller Canon D1X har för händer en perfekt ergonomi men de är för stora/tunga för `vardagsbruk´:)

/Stephan.
Svar från Bob Bovin 2012-08-12 20:14
Hej!
Tack för din kommentar.
Utvecklingen av material för kylning små värmemängder sker snabbt och de senaste materialen skulle kunna fungera för den lilla temperatursänkning som behövs. Den här metoden att sänka temperaturen finns redan i flera vetenskapliga instrument, som elektronmikroskop. Det finns redan i den dator som jag idag skriver det här svaret på.
Dagens stora systemkameror är alltför stora för det bruk som jag tänker på.
Ha det bra
Bob
Vi har ändå kommit långt på vägen, tycker jag. Under de sista 30 åren har det gått fort.
Zoom, autofokus, exponeringsmätning, stabilisator, extrema vidvinklar och teleobjektiv och så den digitala revolutionen. Vi har idag kameror sammankopplas i grupp som fjärrstyrs från en dator.

Det som fattas är en kamera som går ut på promenad och kommer hem med bilder :<)

Men framtiden ger oss kanske en kamera med endast ett platt objektiv och utan knappar och reglage. Zoomning och exponering görs efteråt i datorn. Men skulle en sådan kamera ge bättre bilder?
frågar
Wolfgang

PS: Den vackraste kameran har Du på bild!
Svar från Bob Bovin 2012-08-12 20:19
Hej Wolfgang!
Jag håller med dig att dagens kameror är mycket bra, och som väl är går de inte ut och tar bilder åt mig.
Zoom i datorn finns ju redan.
Nä det skulle inte ge bättre bilder och det är ju bra. Fotografen tar fortfarande det avgörande besluten.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg