UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#480. Spelar det någon roll?? –vilken bild man tar och visar?? –”global warming” eskalerar i alla fall??

Få bilder har påverkat historien?? –några finns?? –av rå krigsföring?? Jag har dock svårt att finna en kioskvältare inom naturfotografin?? –i mitt internminne?? En bild som får mänskligheten och därmed politikerna att vakna??

Naturbilder av vacker natur är behagliga att titta på och jag tror att de spelar en roll för att få invånarna på den här planeten att tycka om sin natur och vara rädd om den?? Men – är de beredda att ändra sitt naturslösande leverne?? –nä jag tvekar om det verkligen är så?? Med detta vill jag inte förringa alla naturfotografers fina bilder som visas i böcker och föredrag. De spelar en positiv roll. Jag tycker dock att detta räcker inte!! –utan de som är professionella naturfotografer har ett ansvar att informera om det slöseri av naturresurser som vår generation orsakar!! Det är väldigt få svenska naturfotografer som lever upp till detta ansvar. Mycke kan bero på dåliga resurser för att genomför detta viktiga uppdrag?? –även fotografer måste äta och bo!!

Staten stöder kulturell fotografi och jag tycker att naturfotografer skall ha samma chans att söka pengar för projekt?? –där man avslöjar naturens förfall?? Jag menar att detta skall inte vara småpengar?? –utan pengar nog att genomför projektet och leva normalt under den tiden?? Precis som staten stöder forskning idag?? --skall projekten ganskas av sakkunniga experter??

Hur stor möjlighet är det att politiker skall stödja ett sådant stöd till fotografer?? –ja, om man ser hur de idag hanterar det globala miljöhotet så blir man pessimist. De flesta politiker tänker mer på partiets överlevnad i näst val?? –än den vekliga långvariga förändringen av miljöpolitiken?? Där skulle naturfotografernas påverkan av invånarnas inställning till miljön kunna spela en roll!!

Finns det ingen fotograf som agerar inom området information av miljöhotet?? –jo det finns det och en jag vill nämna är Mattias Klum. Han kan nå ut ur TV-rutan!! –något som fler naturfotografer skulle kunna lära sig??

Det här är inte en varg som ylar, utan en isbjörn som ropar på hjälp mitt i Hinlopen sundet på Svalbard!

Inlagt 2012-08-21 06:58 | Läst 5718 ggr. | Permalink
Din bild är både vacker och talande i debatten om att isen smälter undan för isbjörnen.
Jag tror inte det är många som vill leva fullt ut i den besparing som behövs för att dämpa avsmältningen, om det nu är bara utsläppen och vårt vidlyftiga levene som är orsaken till den globala uppvärmningen.
Isen smälte även under istiden och då hade vi inga bilar.....Grönland var grönt...o.s.v.
Forskare och politiker uppmanar oss att sänka temeraturen innomhus på vintern men hur många stänger av sin luftkonditioneringsaggregat på sommaren i värmbölja?
Begränsa bilkörandet eller kör på biobränsle uppmanas vi också, men är det verkligen här i Sverige som det är allra viktigast. Vi kanske skulle behöva lägga dessa insatser i Asien och i öst????
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:00
Tack Margareta,
Det är svårt att ändra en levnadsstil där lyx ingår. Det ligger i mänsklig natur att ha det bra om det går.
Jag är ofta pessimistisk i det här världsproblemet.
Ha det bra
Bob
Kommer att tänka på nå'n som sagt tidigare, en ropande röst i öknen...? ;)

Och vad gäller förståelsen om helheten på planeten så misstänker jag ett evolutionärt handikapp!
I dagens situation alltså!
Vår "uppväxt" under årmiljoner har inte krävt en större förståelse eller uppfattning om annat än den nära miljön på svannen eller i skogen. Så fantasi att förstå vad som e Pg över hela planeten, det behövde vi inte.

Därför finns det människor som tvivlar, med kommentarer som, "Det va mycket snö förra året, så nå't varmare klimat tror jag inte på, och jag har minsann läst på internet att allt det här vad gäller klimatet bara e en bluff.!! "

Så nu står vi här utan förmåga att förstå en större helhet, och talar i stället om detaljer i närmiljön typ, "Jag har minsann köpt tre miljöbilar!"

Det här med jorden, naturen, klimatet och vad som kommer framöver och vad som kan göras, det påminner om ett Chickenrace mellan nationerna, "Jag skall minsann inte väja först, det måste nå'n annan göra!"
Lycka till!
/B
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:07
Hej Bengt,
Du har rätt i att den globala bilden är mycket komplex. Det behövs flera typer av forskare och mycke teknisk instrument för att bygga ihop en bild av hur läget för jorden förändras. Sådana konstellationer av forskare jobbar idag med problemen- De behövs också mycke nytänkande för att hitta nya vägar för att tolka va som har hänt i jordens historia.
Ibland tror jag att det spelar ingen roll vad v gör? Förr eller senare kommer sannolikt människan att dö ut som andra djurarter. Sett ur jordens perspektiv spelar vi kanske ingen roll alls, utan nya livsformer bildas. Kanske får de "logom" stora hjärnor för att leva i balans med naturen.
Ha det bra
Bob
Hej!

Isbjörnen kanske får simma snart (lysande fin illustration f.ö.)

Förutom det chicken race som pågår mellan nationer så är det nog en annan kapplöpning på gång - den globala uppvärmningen p.g.a. växthuseffekten som drar åt ett håll, men också det långsiktiga klimatcykeln som har dragit åt motsatt håll de senaste 10000 åren.

Man har nu vidareutvecklat dendrokronologin till att också visa klimatvariationen (http://www.uni-mainz.de/eng/15491.php) - specifikt så har man lyckats ta sig tillbaka till 138 BC för träd i finska lappmarken och funnit att gradienten är -0,3 grader/1000 år. Det betyder ju att 1 grads växthuseffekt tar oss 3000 år tillbaka. Vid varmperioden för cirka 7000 år sedan hade Mälardalen samma klimat som franska rivieran har idag. Jag har läst att det krävs 6 graders växthuseffekt för att slippa nästa istid. Skall man spela på svart eller rött? Den som lever får se:-)

Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:16
Tack Johan!
Han är en utmärkt simmare och kan kanske förändra sitt leverne så att han klarar sig. Han får väl bli brunbjörn igen.
Enligt vissa globala modeller så är vi på väg upp i en maximal varmperiod, sett i jordens tidsperspektiv. Tendensen i dendrokronologin du läst så dess minskning i temperatur en liten fluktuation på väg ned i uppgången. Frågan är om vi orsakar en snabbare temperaturökning än "normalt". En del forskare tror att så är fallet.
Kruxet är att vi lever för kort, för att bry oss. Speciellt politikerna som bara tänker i fyraårsperioder??
Ha det bra
Bob
Antipodian 2012-08-22 02:33
Tack Bob!
Jag håller ögonen öppna efter sån information (eftersom jag tycker det är intressant).
Huruvida intresset, en optimistisk/pessimistisk inställning eller politikers kortsynthet spelar någon roll i sakfrågan är tveksamt - jag tror att så länge det är ekonomiskt lönsamt för någon som har tillgång till fossilt bränsle att utvinna det kommer det också att göras.
Ja, det finns även en till, visserligen från förr, nämligen Ansel Adams. Hans vackra landskapsbilder och hans artiklar gjorde att flera områden i USA utnämndes till nationalparker.
Det är annars kanske svårare med stillbilder, däremot har jag sett flera dokumentärfilmer både på svensk och tysk TV om miljöhotet. Och genom TV når man ut.
Men det gäller att politikerna skall samarbeta och det är där det brister.
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:20
Hej,
Ansel Adams är ett lysande undantag. Det är svårare med stillbilder. BBC har flera mycket bra serier av naturprogram som säkert spelar en viktig roll i upplysningen om naturens status-
Man undrar hur man skall få politiker att lyssna på forskare och får stå hur de skall samarbeta i politiken.
Ha det bra
Bob
Underbar bild! Det finns ingen som kan fota pingviner och isbjörnar som du! =)
Intressant läsning därtill!
Ha en riktigt fin dag Bob!
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:21
Tack Heléne!
Du gläder mig när du säger så.
Ha det fint
Bob
Jag tror engagemanget i första hand är funderingar hos oss i den rika delen av världen, för ett mycket stort antal människor är det viktigaste att få vatten att dricka, mat att äta och någonstans att sova.
Vad vi tar tag i först är en viktig fråga, naturen om vi vill ha en jord att leva på, men våra fattiga kamrater om vi vill leva tillsammans i framtiden.

Jättefin bild förresten, jag har tidigare tittat på dina fantastiska bilder från Svalbard.
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:23
Tack Stefan,
Det är i den rika delen av världen som förändringarna måste komma först.
Vi måste leva jämlikt i framtiden, annars blir det utrotning.
Ha det bra
Bob
Mycket intressant läsning och med en aktuell illustraion som verligen fångar betraktaren. Jag har tyvärr sett ett exempel där en duktig fotograf klonat bort en lång plastremsa (eller vad det nu var för skräp) som fastnat runt ryggfenan på en haj, antagligen för att bilden skulle bli mer estetisk (jag har inte haft möjlighet att fråga). Det var en ovanlig hajart som få har möjlighet att få se, fotografiet var proffsigt utfört och jag tyckte budskapet var klockrent när jag fick syn på originalbilden i ett annat sammanhang.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2012-08-21 19:27
Tack Lena,
Klonade bilder är trista och förvärrar bara situationen för andra fotografer. Den här bilden är garanterat fri från manipulation. Det finns tolv vittnen till det och en kapten på båten. Han tog upp sin egen kamera och tog en bild. Det sägs att han har blivit sedd att göra så 4 gånger på nästan tjugo år i Svalbard.

Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg