UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#485. Naturfoto?? –hur når man över det högkvalitativa bildbruset??

Naturfoto i böcker och på TV?? –har mycket hög kvalitet?? Till vilken nytta är det?? –får vi bättre livsrum?? –eller är det bara en estetiskt tilltalande uppgift?? Det här är svårt?? –är det bara en kommersiell hobby??

Jag komma att tänka på det här?? –för idag skall jag gå på det månatliga mötet på fotoföreningen PhotoNatura, i Hässleholm. Man skall ha med sig tre bilder som skall visas på mötet?? –och förhoppningsvis skall de öppna för kritik och diskussion?? Det brukar vara mycket högkvalitativa bilder från mycket kompetenta fotografer?? –du kan besöka föreningens hemsida så ser du vilka som är med!!

Jag funderar på vilka bilder jag skall ta med?? –man kan säga att de flesta naturfotograferna har bilder i åtminstone fyra kategorier:

Estiskt dekorativa

Estiskt dokumentära

Opinionsbildande dokumentära

Vetenskapligt dokumentära

De två första grupperna spelar en stor uppgift då det är en källa för hobbyverksamhet. Det skapar också en viktig känsla för naturanärhet för betraktaren. Det i sin tur stöder varsamhet om naturen. Många medlemmar här på fotosidan hör till den här gruppen, likväl som jag själv. En del professionella fotografer finns även inom de här områdena. Opinionsbildande fotografi är mindre vanligt, då det kräver mycke arbete och ekonomiska resurser. Vilka kan då gör sådan fotografi?? Hit hör de stora internationella TV bolagen och vissa naturfotografer, t ex Mattias Klum. Vetenskaplig dokumentär fotografi är ovanlig, vi har ett lysande exempel i Lennart Nilsson här i Sverige, och finns vanligen bland forskarna själva. De flesta bilderna finns då i vetenskapliga tidskrifter och ibland i populärvetenskaplig litteratur. Jag var själv verksam i detta område under 30 år som forskare. Vanligen krävs det  utrustningar i mångmiljonklassen för att ta sådana bilder.

Nu kan man som enkel amatörer, som jag, göra en insats genom att plåta den del av naturen som vi blir överraskade av. Kanske blir då andra det också, och kanske är det informativt även för ”naturarbetarna”??

Jag valde att ta med de här bilderna till månadens PhotoNatura möte:

Därför att jag hade tidigare ingen aning om att sothönsungar såg ut så här, och att de betedde sig så här!!

Inlagt 2012-08-26 07:57 | Läst 4574 ggr. | Permalink
Härliga bilder på sothönans ungar spm är liksom fulsöta. Har iaktagit dem några gånger och jag går alltid därifrån med ett leende.
Här ser de nästan ut att anfalla sin mamma och det finns kanske en grupp till inom naturfotografi den humoristiska sidan.
Svar från Bob Bovin 2012-08-27 07:28
Tack Margareta,
Humoristiska bilder tycker jag om, det skulle vara en grupp. Vi behöver alla glädje.
Ha det bra
Bob
Fina och illustrativa bilder! Sothönsungar är ettriga när de uppmanar sina föräldrar att jobbar hårdare med matsökandet. De får ju ofta nattsländelarver som hämtas på botten och de små kan inte dyka. Det får de sedan lära sig av sina föräldrar som envist visar dem hur det ska gå till. Till slut fattar de galoppen.

Måste fråga vad det är som gör att du får dubbla frågetecken lite överalt? Har du något speciellt operativsystem eller vad kan det vara?
Svar från Bob Bovin 2012-08-27 07:30
Tack Lars!
Kampen för mat är verkligen hård.
Ha, ha -- operativsystem? Nä det är TT´s fel?
Ha det bra
Bob
Märkligt att ungarna har så färgglada huvuden? Brukar annars vara mera kamouflage. Hälsa till fd. Lessebo-bon Peter Nillsson om du träffar honom på mötet! Såg hans utställning i Lessebo föra året.

http://gelatin-silver.blogspot.com

http://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com
Svar från Bob Bovin 2012-08-27 07:33
Hej Nils!
Jag har ingen förklaring till varför de är så dekorativa i början.
Mvh
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg