UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#515. Fotoflanör med M6?? --i inspirationens centrum!! --se Paris!!

Inspiration?? –den får man genom öppet sinne?? –och nya vyer?? Vad är lättare än att resa till fotoflanörens lärdomsstad?? –Paris!! Sätt en M6  i handen?? –å du är laddad för storverk??

Här strosade Atget, Brassaï, Doisneau, Boubat, HCB och Tore Johnson?? Vilka föredömen?? –ta boken ”Okänt Paris” av Tore och Ivar Lo-Johansson!! –tyvärr svår att hitta antikvariskt?? –så inser du att Paris är rätta staden för fotoflanören. I mitten på 80-talet fick jag i min hand en M6!! --och den måste man ju testa!! På rätt plats!!

Just rätt, på gatorna i Paris. Fördelen med att fotoflanerande i Paris??—är att man på hotellet får en enkel frukost?? –inkluderande bit av "baguette au pavot" med en god ost och en smaskig croissant?? –helst med choklad!!

 Sedan gäller det att hitta en uteservering och dricka svart kaffe!! –ända till lunchtid??

Hur skulle det va med en bra restaurant?? --med minst två timmars lunchrast. Efter det får man skaka ned alla mat med en promenad i de så eleganta parkerna.

Paris lever dygnet runt!! –så plåtande nattetid är självklart!! –tänk bara på bilderna av Atget och Brassaï!! –som föredöme!!

På 80-talet var M6 en kamera!! --idealisk för fotoflanerande!! –men kameran spelar liten roll?? –utan det är din egen blick för vad du tycker är intressant?? –som gör det!! Tveka inte att trycka av?? –du har glädje av det hela livet!!

Inlagt 2012-09-25 07:08 | Läst 3338 ggr. | Permalink
Underbara bilder Bob, där jag speciellt fastnar för den sista bilden. Vilken guldgruva Paris verkar vara för gatufoto med dess fina miljöer.
Ha en bra dag//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-09-25 08:05
Hej Rolf!
Ett varmt tack för din uppskattning. Det roligt när någon tycker om ens bilder.
Ha en fin dag
Bob
Kalasfint Bob!
Jag håller med Rolf - sista bilden är utmärkt!

Paris är stan att besöka - jag pluggade franska på plats en månad - 1982 (var det visst) - dags för en ny visit!! kanske för att se målgången i TdF?? Vi är ett litet cykelgäng här som funderar på nästa års målgång!

Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-09-25 08:52
Hej Johan!
Man tackar för beröm.
Lyckans ost som fått studera franska i Paris. Jag hade önskat att jag behärskat det språket. Har läst lite. Jag har jobbat i Toulouse och insett har viktigt språket är.
Jag har också en dröm att se slutspurten i TdF, att se den verkliga farten!
Cykelgäng skall man vara rädd om, önskar jag jag hade ett.
HA det fint
Bob
Fina bilder med en inspirerande kamera Bob! Så det är nog som du säger, att kameran har betydelse!
Men nu tänker jag inte på skärpa och så'nt fantasilöst, utan mera på en känsla, och att sedan kunna förmedla känslan i bilderna!
Zen och konsten...! ;)
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2012-09-25 09:00
Tack Bengt!
Ibland känner man att kameran spelar roll. Ofta är man glad att man har en över huvud taget. Situationen kan vara så viktig att man tar med vad som helst.
Skärpa, fokus, och komposition spelar för mig en underordnad roll. Det är innehållet som huvudsakligen skall tolkas av betraktaren. Bra paketering är ett plus.
HA det bra
Bob
Vet inte om det är stämmningen, den sista bilden känns lite som i Brassaï`s anda.
Med vänlig hälsning
/Hans-Åke
Svar från Bob Bovin 2012-09-25 09:02
Hej Hans-Åke,
Det var ett fint utlåtande. En besökare kan ha tur, en invånare kan bygga upp ett kunnande.
Ha det fint
Bob
Fina bilder från Paris. Har själv varit där även om fotografering inte var prio ett vid det tillfället. Hade turen att hitta Ivar Lo Johanssons och Tore Jonssons bok: Okänt Paris för några år sedan, på ett antikvariat. En höjdare! Men jag tror att Tore använde Rolleiflex istället för Leica när han plåtade. Men det är som du säger kameran spelar mindre roll. Och vill han ha människor med i bilderna tror jag att det är mer psykologi än utrustning och teknik som avgör om bilderna ska höja sig över mängden eller inte.
Svar från Bob Bovin 2012-09-25 11:32
Tack Urban!
Tore Johnson tycktes använda Rolleiflex eller Rolleicord enligt bilden på omslaget av boken. Det var ju ett vanligt val vid den här tiden. Robert Capa hade ju tidigt denna kamera. Senare gick de ju över till de mindre kamerorna.
HA det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

Lägg till

Tidigare blogginlägg