UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#517. I stället för M?? –nästan lika bra?? –OM-D!! –en velig väljer kamera??

Introduktionen av nya kameror inför Photokina 2012 är över!! Nya kameror som Leica M, Fujifilm X-E1, Pen E-PL5, Panasonic GH3, NEX-6, NX210, EOS M, DSC-RX1, D600, …Varför valde jag gamla OM-D!!

Idag beställde jag en OM-D hos min lokala fotohandlare!! Efter lång tid av tvekande?? --precis som i valet mellan två likartade kvällstidningar?? Alla kameror kan idag göra mer än vad jag har användning för!! –likaväl är det ingen som är idealisk för mig??

Vi skall ta en funderare på varför jag inte valde en annan kamera än den här;

Jag valde en svart, för att den mer diskret?? Den här OM-D testade jag hos ”Skandinavien”. Den har en utmärkt upplösning, 92 linjepar/mm. Mycke mer än man behöver. Den har ”in camera” skakstabilisering. Det finns massor av bra objektiv!! Den är liten och lätt?? Men de andra kamerorna är också bra?? Jovisst!! –här är varför jag valde bort dem??

Leica M är äntligen en M där man kan se genom objektivet!! Men den har inte autofokus!! Något som man behöver på gamla dar!! Den är alltför dyr ”to less bang for the bucks”!! Den är dock mycket frestande för en gammal M-are!! –med flera Leitz-gluggar!!

NEX-6 eller 7, samma pris just nu hos vissa billiga affärer?? Den här kameran är utmärkt. Större sensor ä OM-D, bra!! Saknar dock stabilisator i kameran?? Underligt nog finns det inte så många gluggar?? Om man nöjer sig med manuella gluggar och adapter finns det dock mycke att välja på!! Klyddig meny!! Något långsamt autofokus!! Dock mitt andra val??

Fullformataren DSC-RX1 är utesluten därför att den har fast objektiv!! Canons EOS M kan byta objektiv, men än så länge är de få!! Båda är små och behändiga??

Fujifilm X-E1 är en stark kandidat?? –stor sensor, unikt färgsystem, utan AA-filter!! Den äldre modellen med ”genomsikt” var lite långsam vid fokusering, den nya utan optiskt sikte är mer lovande!! --och den är mindre?? När jag testade den här sensorn så upplevde jag bilden som lite utslätad av processorn. Som en TV-apparat ställd med för mycke brusreducering?? Det är med andra ord en kamera med nästan brusfri bild hela vägen upp till ISO 6400!! Just nu är det för få objektiv!! –men med adapter öppnar sig stora möjligheter??

OM-D kommer att dela objektiv med min gamla GH2 och E-PL1!!

Lund 2012-09. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Inlagt 2012-09-27 06:58 | Läst 8312 ggr. | Permalink
Vi kan ta varandra i hand Bob! Har haft en svettig vecka för att bestämma mig för en spegellös lite mindre pjäs som man orkar ta med sig på stan. Har sålt av ett gäng zoomar o telen för att finansiera mitt köp.
Behåller D300 an, 24 2,8 Ai-s och 35 2 D samt kitzoomen 18-70 som förövrigt är riktigt bra. Samt troligen min Ricoh GRD III. Åsså en festkompaktcanon att stoppa i fickan när man är ute o dricker pilsner... Åsså en sleten gammel Coolpix , att ha med sig på skid och långfärdsskridskoturerna...
Vad blev det för ny kamera då??? Undrar säkert den i vanmäktig spänning försatte läsaren. Fujifilm EX-1 med nya 18-55!!!!! Kunde inte motstå priset helt enkelt samt omdömen av de få som plåtat med den. Sen får framtiden utvisa om jag gjort rätt. Och det lär dröja innan jag får lägga vantarna på den, har förhandsbeställt min på Götaplatsen Foto. Där jag för övrigt köpte min Leica CL med 40 o 90 mm för många år sedan. Kommer gluggar till EX-1 under våren som motsvarar 35mm 1,4 och 85mm 1,4 bara en sån sak... DRÄGGEL!!! Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-09-27 09:14
Hej Janne!
Du har säkert gjort ett intressant val. Det är en mycket bra kamera, med en bra lösning på utläsningen av bildinformationen.
Lycka till
Bob
jkm 2012-09-27 09:59
Resevation; är EX-1 snabb nog?? Bestämt mig betyder nog att jag kan vela lite till... Ha det gött!
Svar från Bob Bovin 2012-09-27 10:01
Jag tror den blir bättre än föregångaren.
/B
EOS M har inte fast objektiv, men du gjorde rätt som valde bort den ändå, tycker jag.

"OM-D kommer att dela objektiv med min gamla GH2 och E-PL1!!"

Ha! Jag tror inte det blir så mycket av med delandet när du har börjat använda din E-M5 (OM-D). :-)

/mycket nöld E-M5-ägare
Svar från Bob Bovin 2012-09-27 11:01
Tack Per!
Grov miss med Canon EOS M!! Skall ändra det.
Det kan nog bli så, om jag gillar OM-D, Men de är nog lite olika. Jag gillar video-delen i GH2.
Ha det bra
Bob
Jag har också just velat färdigt. Det blev en.....ja just det...en OM-D. Har nu haft den knappt två veckor och är mer än nöjd! Smidig, blixtsnabb AF, konfigurerbar in i minsta detalj och....framförallt..fantastiskt bildresultat!

Jag tror du kommer att bli kär i den här skönheten... :-)
Svar från Bob Bovin 2012-09-27 15:57
Hej Per,
JAg hoppas OM-D blir ett bra verktyg.
Mvh
Bob
Hej, rolig o intressant läsning från dig - som vanligt! OM5D, som jag har döpt den till är en fantastiskt bra kamera,
Hade tidigare en Fuji X100, men saknade bildstabilisering. Har nu Om5 med Panasonic 20/1,7 och det är helt otroligt vad man kan ta skarpa bilder på fri hand med full öppning o långa slutartider. Har sen även införskaffat 24mm och 45mm från Olympus och dom är också otroligt fina även på full öppning. Det är mycket snack om Bokeh
(bakgrundsoskärpa) idag, men lika viktigt är ju faktiskt att ha ett tillräckligt skärpedjup i bilden, vilket det ju faktiskt är lättare att uppnå med ett mindre sensorformat. Sen är ju Om5 dessutom en väldigt lämplig kamera för en inbiten Jpeg. fotograf som jag är ! Mvh.LO
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 08:46
Tack Lars Olov
Jag häller med dig bokeh är inte hela världen.
Bildstabilisatorn är verkligen positiv för en som tar bilder i farten.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg