UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#518. Fotoflanörens dilemma?? –färg eller svartvit?? –i slutbilden!!

Det här är ett ovidkommande problem?? –skall man följa de gamla mästarna?? –som Henri Cartier-Bresson?? –slaviskt plåta (förlåt, konvertera till) svartvit slutbild?? Färg kan passa bättre för vissa bilder??

Idag finns det t o m en kamera som är ”monochrom”, och jag är ganska säker på att det blir en kamera som fotoflanörer använder?? –åtminstone de med en fet plånbok!!  Nu tycker inte jag att det är så viktigt med teknik?? –när man är fotoflanör!! Det ser man tydligt om man kan sin HC-B!! –många bilder han tog är mer form och innehåll?? –än teknik?? Så en enkel kamera?? --som inte syns och hörs!! --kan vara till hjälp??

Det är naturligt att pionjärerna fotade i svartvit?? –eftersom det bara fanns svartvit teknik!! Men HC-B hade ju möjligheten att börja med färg?? –och han undvek det i alla fall?? Elliot Erwitt har ju nästan helt plåtat i svartvit?? –utom i kommersiella uppdrag!! Så en fotoflanör kan vara trogen traditionen?? –eller plåta efter eget huvud?? Våra ögon ser ju dock i färg?? –så varför inte använda färgen, när dokumentet är viktigt!! Svartvit bildteknik kan man använda som ett ”konstnärligt” verktyg?? –för att skapa en stämning?? I många fall måste man använda färg eftersom det binder samman element i bilden, som kanske kan va ”kul”.

Lund 2012-09. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2.5.

Lund 2012-09. Panasonic GH2 + Lumix 14/2.5.

Inlagt 2012-09-28 06:57 | Läst 9872 ggr. | Permalink
Finns ingen vinst i att välja innan när man kan ha både och ... det ser man ju inte minst på den sista bilden att färg blir otroligt lyftande ibland - det var väldigt välfångat måste jag säga.
Ha en skön helg.
//Glenn
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 08:51
Tack Glenn,
Jag håller med om att valet mellan färg och svartvit är bra att ha, efteråt. Det skulle dock va intressant att testa MM och tvingas till svartvit. Skulle det bli en skillnad?
Ha det bra
Bob
Snyggt att du hann se färgkombinationerna, speciellt på andra bilden.

Jag flanerar också lite på Lunds gator, men jag har aldrig sett dig där ute ännu. Dock brukar kameran vara laddad med svartvit film. Ibland dyker motiv upp som verkligen skulle göra sig i färg, och då blir man lite snopen.
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 09:13
Tack Mikael,
Det är ett gott tecken att du inte sett mig? Jag flyter in i miljön så bra? Jag dyker upp ur intet.
Det är en viss begränsning att inte ha färg till hands. För länge sedan när det digitala inte fanns använde jag ofta negativ färgfilm. Martin Parr visade vägen.
Kanske vi ses på Lunds gator?
Ha det bra
Bob
Jag använder färg i X100,men gör ofta om bilden i svartvitt för egen del. Vid några tillfällen så har jag fått frågor om jag har bilder tagna vid olika tillfällen, och då är det färg man vill ha!
Men som sagt, för egen del så blir det mest svartvitt.
Därför tycker jag Leica Monokrom känns aningen begränsad!
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 09:15
Hej Bengt!
Jag tror också Leica MM skulle vara för begränsande, speciellt till det priset. Man kan ju ställa om till svartvit och plåta ett tag. Om HC-B influensen pockar på.
Ha det bra
Bob
Sista bilden hade ju säkert gjort sig i svartvitt också, men den är ju kalasbra i färg!
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 12:25
Tack Heléne!
Jag föredrog färg här, slumpen att hon har kläder i färg med guldfynd?
Ha det bra
Bob
När jag tittar igenom mina gamla bilder så ser jag en klar tendens, att jag plåtade natur i färg (Kodachrome 25 å 64 mest), å svartvitt för snapshot. Men nu använder jag färg till 95% även för gatufoto. Ser det som en utmaning att få ihop budskap, komp och harmoni. Gillar din "gula bilden", som kanske är ett bra exempel på gf i färg, å jag hade aldrig kunnat ändra en sådan till svartvitt.../PE
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 17:16
Tack Peter,
Jag tycker det kan va bra att hålla öppet till svartvit. Naturbilder i svartvit blir allt ovanligare. Men det kan vara mycket effektfullt.
Mvh
Bob
Skulle aldrig överväga att konvertera till svartvitt med en digitalkamera, klarar inte av det! För det behövs det en analog kamera med en svartvit film isatt.
Svar från Bob Bovin 2012-09-28 19:33
Hej
Den riktiga finsmakare kan naturligtvis bara göra svartbilder vid film. Det skulle jag också göra, om inte kemikalierna för framkallningen vore nödvändiga.
Omvandling av den digitala koden till svartvitbild är ganska effektiv och variabel så jag får leva med det.
Ha det bra
Bob
beetle 2012-09-29 11:21
Man kanske aldrig skall säga aldrig. Får kanske försöka och kanske jag ändrar uppfattning angående digitalt och svartvitt. Nu är jag inne i en analog svartvit period - tror jag. Har fyra svartvita rullar liggandes tagna i tur och ordning med en Canon 1n, Zeiss Contessa, Nikon F3, Nikon F4 och den femte är precis isatt i en Nikon F5 (skulle vart en Canon F1 men saknade batterier till huset - trodde att motorbatterierna skulle försörja kameran med ström). Kemikalier och scanner är inkötpta, framkallning och scanning skall göras när vintermörkret lägrar sig . Har ett litet projekt på gång där jag försöker gå igenom en del av mina analoga kameror för att se vad dom kan prestera och sen tycker jag det är rätt kul att foto med dom också!
Ha de
Kjell



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg