UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#539. Den svartvita digitala fotoflanören?? –följer traditionen?? –med OM-D…

Traditioner är till för att följas?? –annars är man nydanare?? –å man undrar vad som är det bästa?? I digitala tider kan man välja i efterhand!! –de kunde inte de gamla banbrytarna?? –de fick hålla sig till Tri-X?? –å 27 DIN??

Jag har aldrig tyckt om att göra som andra säger?? –ifrågasättande har alltid varit mitt rättesnöre?? Det var nog därför jag en gång i tiden blev forskare?? –om det nu inte var det där med slumpen?? När jag fotoflanerar så tycker jag om att försöka att hitta alldagliga situationer?? –men de skall helst innehålla ett frågetecken?? Kanske till och med en glädjande knorr??

Om man studerar de gamla mästarna?? –som beskrev livssituationen i världen eller storstaden?? –så var de tvungna att använda svartvit film, rent tekniskt sett. Om färgfilm hade funnits tror jag att många hade använt båda teknikerna?? Det finns dock undantag?? –Sebastião Salgado använder alltid svartvit analog kamera.

Dagens digitala teknik öppnar möjligheten att välja vilken bildform man vill presentera som slutresultat?? –om man nu inte har köpt sig en Leica MM!! Om man har en Olympus OM-D i handen så kan man i hemmets lugna vrå testa vilken bildform som passar för dagen.

Man kan konvertera RAW-filen i Lightroom eller Photoshop eller i någon plug-in som Silver Efex Pro. Jag använder alla beroende på vilket mål jag har.

Här kommer några gråskalemanipulerade bilder!! --med OM-D och Lumix 14/2,5. En riktigt liten lätt kombination, som man kan sätta på ”all-auto”!!

En dag i Lund 2012-10-15.

Inlagt 2012-10-19 06:52 | Läst 5395 ggr. | Permalink
Eftersom jag själv fotograferar med svartvit film, uppskattar jag moderna kameror som kan fånga svartvitt direkt. Tyvärr har jag inte råd med MM (den får man spara till) så jag får nöja mig med lite billigare saker. Annars har jag en uppsättning objektiv som säkert kan göra MM rättvisa, och som används på analoga hus av mätsökartyp. Jag ser en fördel i att kunna se bilden på skärmen i svartvitt när bilden ska bli svartvit. Jag tror nämligen inte det fungerar lika bra att fota i färg och sedan i efterhand se vilket som blir bäst. Det är helt olika tänk. Man måste välja vilket redan när man fotograferar, men bilder blir det ju ändå. Färgfotografen har ju ytterligare ett bildelement att ta hänsyn till, men framför allt att utnyttja. Tyvärr gör de flesta inte det idag utan de bara fotar på utan eftertanke om på vilket sätt färgen spelar med i bilden. Gatufoto i färg tycker jag är bland det tråkigaste och mest disharmoniska som finns. Det blir sällan bra, men undantag finns givetvis fast dom är få. Det beror på att man i gatufoto inte hinner fundera så mycket på hur färgen ska medverka som bildelement, och på gatan är det ofta ett vimmel av färger som sällan harmoniserar med varandra. I svartvitt försvinner detta distraherande moment och det blir mera sällan dåliga bilder av den anledningen (utan av andra). Dina bilder här har fått en mera filmlik tonskala tycker jag. Digitat fotade bilder brukar annars ha en väldigt tråkig och platt kontrast i mellanregistret när de blir svartvita. Kunde man få till den där rätta stunsen i mellantonerna direkt vid fotograferingen skulle program som Silver Effex m.fl inte behövas.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 08:57
Tack Nils,
Att fotografera i färg är klart olika jämfört med svartvitt som du skriver. Vanligen hinner jag inte med att kolla färgerna när jag fotoflanerar. Ibland stämmer färgerna och då behåller jag dem, annars går jag över i svartvitt. Om man använder RAW har man bra koll även på svartvitt.
Om man hade råd med MM fick man börja tänka. Den kräver efterbehandling eftersom den sägs ha en mycket rak ton kurva. Vilket färgsensorer borde ha också, men tillverkarna har börjat processa även RAW-signalen.
Tack för dina sakkunniga kommentarer.
Ha det bra
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-19 13:46
Läsvärt tack för din kommentar.
Gun-Inger
Nils B har rätt i att man helt enkelt inte hinner ta hänsyn till färgen vid gatufoto. Möjligen om det som fångar blicken är färg. Då kan det vara intressant. Men oftast är det ju situationen, samspelet mellan människor, eller ljus och form som attraherar. Och då är svartvitt rätt.

Kontrastskalan tycker jag faktiskt inte är något problem. Jag använder bara Lightroom och det är lätt att dra på kontrasten i mellantonerna. (F ö tycker jag att Bobs kyrkmurar är alldeles utmärkta). Sedan lägger jag på en lätt varmton, klart! Jag har sparat hela funktionen så jag arbetar ungefär en sekund med svartvitkonverteringen.

Varför ska man försöka efterlikna film? Det går knappast eftersom varje fotograf framkallade och kopierade på sitt eget sätt.

Jag har själv skaffat en alldeles onödig (begagnad) Leica M9. Det blir inte bättre med Leica, men det är roligare! Man lever bara en gång och en Harley Davidson är mycket dyrare och farligare.
Gun-Inger Arvidsson 2012-10-19 13:44
Det var mysigt det där sista om Harley nu förstår jag varför sonen var tvungen köpa en sådan. Han är ingen ungdom längre så han kände säkert detta att leva nu den enda gång.

Tack för allt du lärt mig här. Jag har svårt få vackra svartvita bilder digitalt. Är säkert för jag jämför med min analogfotograferande make som är i mörkrummet.
Ha det härligt i fina vädret.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:22
Tack Jan!
Det är svårt att eterlikna film. Jag tycker varje bild för sig kräver någon justering i svartvit, då är det bra att ha en grundinställning att utgå ifrån.
Lyckost som har en M9, då kan man säkert ha en hel del kul. Skulle vilja ha en ny M, men assistent Ninni är tveksam.
Nån HD blir det inte i alla fall, även om det inte är stor skillnad i pris? --en faktor 2??
Ha det bra
Bob
Hej Bob!
Av bilderna att döma verkar du ha lika kul nu som när du var juniorplåtis!
Ha det fint!
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:24
Tack Johan!
Ja? --man är inte riktigt lika alert. Men det är kul att plåta.
Ha det bra
Bob
Fina bilder på domkyrkan! Tänk vad jag har fotograferat den varje gång när jag varit i Lund. Jag brukar ta närbilder av väggen på kyrkan för det blir abstrakt vackert och enkelt! Som små mini-landskap i varenda liten sten...
Ha en fin helg!
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:33
Tack Heléne!
Domkyrkan är dominerande i Lund. Det har gjorts mycke i bildväg på kyrkväggarna. En grå sandsten från Höör, kan man tänka. Med lite växter.
Ha det bra
Bob
Jag gillar foto nr 2, eftersom bakgrunden inte är så rörig. Och så har den fin svärta.
På min D700 kan jag ställa in svartvitt direkt i kameran.
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:36
Tack Wolfgang!
Det kan man göra i OMD också, men eftersom jag alltid kör RAW så lägger LR upp bilden i färg och så får man gå till B/W i LR.
Jag är tvehågsen om svartvitt, jag föredrar egentligen färg.
Ha det bra
Bb
Härligt du tog upp detta med svartvita bilder. Jag har mycket lära där sedan jag började med digitalfotografering. Njuter av tonerna i domkyrkans vägg.

Jag har lästa de lärorika kommentarerna. Skall när jag känner för det ge mig tid för detta med svartvitt som jag tycker så mycket om.

Är bortskämd med att ha livskamratens underbara bildkonstverk på väggar i vårt hus.

Igen fin eftermiddag på dig.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:41
Hej Gun-Inger,
Det är bra att ha en kompis som plåtar svartvitt. Jag har ju assistenten som plåtar när jag missar.
Jag får väl stå ut med en 08 eftermiddag.
Ha det fint i helgen
Bob
Sköna bilder i ett gott sv.
Svartvita bilder i kameran går ju bra även med RAW det är ju bara dra i färgreglagen så är färgen där.
Varför gör folk det så svårt med kulörerna i kameran?
Det är ju bara köra på med RAW och göra sitt val!
När det bara fanns sv-fillm var det ju ett enkelt val.
Göran
Svar från Bob Bovin 2012-10-19 15:51
Tack Göran!
De riktiga mästarna kan naturligtvis plåta och se i svartvitt. Det finns t o m några naturfotografer. Jag fann att den digitala tekniken blev min räddning. Jag blev aldrig någon mästare i mörkrummet, trots 50 år därinne.
Nu kan jag till och med göra en hyfsad pappbild med inkjet.
Ha de bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg