UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#551. iPhone 5!! –som kamera?? --ä inte så tokig!!

När kameran är hemma?? –så dyker alltid något spännande upp!! Förr kunde man inte göra något?? –men idag tar man fram mobiltelefonen!! Ninni har en iPhone 5 –hur bra är den som kamera?? –bra??

Den nya iPhone 5 är liten och smidig?? –som kamera?? Startar ganska snabbt och kan ta både stillbilder och fullHD-video. Det är en mycket liten kamera som tittar ut genom safirglaset?? –det är ett under att det blir en bild över huvud taget??

Olympus E-PL1 är mycke större iPhone 5. Den är 3x tjockare med ”15/8”.

Brännvidden är 4,13 mm hos iPhone 5!! --vilket anges motsvara 33 mm för småbildsformatet. Det skall sägas att jag inte har hittat specifikationerna för sensorn som sitter i den här kameran?? När jag fotograferade med Paterson testtavlorna kunde jag se att kameran hade ungefär samma FOV som ”Olympus 15/8 body cap lens” har. Vilken ju har 30 mm FOV för småbildformatet. Det tyder på att sensorn i iPhone 5 har en diagonal som är ungefär 5,3 mm. Antalet pixel är 3264x2448 och det ger en sensor som är ungefär 4,2 x3,1 mm?? Om jag har räknat rätt?? Det betyder att varje pix är ungefär 1,3 mikrometer?? Så det skulle ge en sensor som har Nyquist gränsen 395 linjepar/mm.

Så hög upplösning har iPhone 5 naturligtvis inte?? Men, kan den matcha Olympus OM-D med kameralocket ”15/8”?? Vi körde som vanligt med Paterson tavlorna och hade samma avstånd till kameran som i OM-D fallet. Så här blev tavlorna, klicka för 100%!!

  

Centrumtavlan för iPhone 5 ser vi till vänster och den visar ungefär 60 lp/mm och hörntavlan till höger visar ungefär det samma värde (2x mätetalet på tavlan, som vanligt). Observera att bilden kommer från iPhone-kameran som jpg-format!! --och har processats en hel del kan man antaga?? –vilket man kan se i bilden!! Likafullt är det en imponerande upplösning, både i centrum som hörn!! –och det räcker långt i fotoflanörens nödsituation. Det är inte lika imponerande som OM-D + ”15/8”, med sina 90 lp/mm i centrum och 72 lp/mm i hörnen.

Hur ser då vanliga bilder ut?? --som har passerat genom mitt vanliga  ”work-flow” i LR 4.2??

iPhone 5 en mulen dag i Gamla stan. ISO 64, 1/60 sek, f/2,4,

iPhone 5 en mulen dag i Lund. ISO 50, 1/160 sek, f/2,4.

Bilderna är imponerande bra!! --och helt användbara för nätet!! --och troligen för att trycka bilder i en mindre bok!!

Fråga är om det är dags att sälja av de vanliga kamerorna?? Nä, jag tror inte det?? –kanske om du är en enkel fotoflanör?? –men inte om du vill kunna plåta alla typer av bildsituationer!!

Inlagt 2012-10-31 06:46 | Läst 10595 ggr. | Permalink
Tycker det är onödigt att du visar såna här bilder! ;)
Fler kan lockas ned i telefonträsket! ;)
Min fru påstår också att det går bra att fota med en telefon!!
Fota med en telefon??
Vart är världen på väg??
B)
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 08:46
Hej,
Ja, det är konstigt att ungdomarna inte kan se skillnad på en telefon och en kamera. Vi seniorer får som uppgift att visa hur hopplösa telefoner är som kamera. Till och börja med finns ingen riktig avtryckare, å var är genomsiktssökaren, så man kan stabilisera kameran vid skott.
Fram för en telefon som man kan ringa i utan att vara dataingenjör.
Det gläder mig att tecknet "??" och andra tecken som ;) börjar få spridning på FS.
Ha det bra
Bob
Benganbus 2012-10-31 10:58
Å jag tycker teknikerna går från fel håll också!
Först gör man en telefon, se'n plockar man in en kamera i den!
Låter helt fel liksom!
Tycker det vore smartare att först göra en snygg kamera, typ M Leica,
se'n kan man väl trycka in nå't man kan ringa med i den kameran!? ;)
Om det nu absolut e nödvändigt!?
Tror jag skulle passa utmärkt bra som kamera/telefondesigner! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 11:12
Jag är lite smått tveksam :-( till en ny Leica M med inbyggd telefon. 60 laxar för en telefon känns lite osäkert? --kanske inte Gnesta, men i Lund/Malmö regionen! Då tror jag mer på en E-PM1 + "15/8" + lur som skulle passa mig bättre.En telefon som man kan byta objektiv på skulle kanske vara en "hitt"?
Bob
Fina bilder! Jodå, går utmärkt att få till bra bilder under "rätta" förhållanden med en mobil! Här finns exempel från en NOKIA C7 http://www.fotosidan.se/blogs/jl-foto/joda-funkar-med-mobilkamera-ocksa.htm Mvh. Johan
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 08:51
Tack Johan,
Mobilen har verkligen en bred användning, men än så länge slår den inte kameran.
Ha det bra
Bob
Nog är det bra luddigt för bilder visade på skärm (där det mesta ser bra ut). Du är imponerad av lite får jag säga. Försöker man göra en papperskopia så står katastrofens omfattning väldigt klar.
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 12:50
Hej Peter,
Med upplösningen 60 lp/mm kan du gör en ok A4 kopia. Så jag håller inte med dig.
Mvh
Bob
Trevligt blogginlägg med en intressant test. Men är du säker på att kameran kört bl 2,4 på båda bilderna? För när jag lägger upp mina iPhone-bilder här (från min 3GS) på FS, så visas alltid största bländaren (2,8) i EXIF-filen. Slutartid och ISO däremot brukar variera. Tycker det vore märkligt om den alltid skulle välja största bländaren, trots soligt väder.
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 12:54
Hej,
EXIF-filen från kameran visar bländare 2,4. Jag vet inte var diffraktionsgänsen är för det här sensorn, men jag gissar att den är ganska låg. Den behåller nog 2,4 så länge som möjligt.
Ha det bra
Bob
Johan Pihl 2012-10-31 13:43
Ja, så kan det ju vara.
ojanson 2012-10-31 15:43
Jag misstänker, utan att veta, att den inte har någon bländare. Min IXUS kör med full öppning, och lägger bara till ett gråfilter när det behövs.
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 16:16
Hej Olle,
Det kan ju vara så. Jag vet inte.
Ha det bra
Bob
Javisst kan dessa "redskap" ta riktigt bra bilder. Jag har sett det när våra ungdomar visar sina. Sedan något som är så spännande är när små barn fotograferar. De är på en annan höjd än vi så det kan bli så kreativa bilder med motiv som vi aldrig ser.

Jag är ingen som bryr mig om.............. som du vet vad jag har för kamer................ enbart att få de bilder jag känner för. Den tiden har varit då jag var sned i ryggen av allt jag hade i min kameraväska.

Bra flanera med något det går plocka upp ur fickan när motiv dyker upp.
Ha en fin eftermiddag
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-10-31 18:30
Tack Gun-Inger
Kul att du också har sett det. Barnbarn som är 5-7 år plåtar redan med telefon. Inte kommer de att använda vanliga kameror i framtiden. De kommer att mediamaskiner.
Nä några kameraväskor blir det inte mer å släpa långt. Ryggsäcken kan jag fortfarande ha.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg