UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#557. Svartvitt eller färg?? –vi tycker olika!! Assistent Ninni och jag!!

Den vanliga frågan - svartvitt eller färg?? Vem ställs inte inför denna fråga?? –nästan för varje bild!! Det är en estetisk och känslomässig fråga?? –alltså kan man tycka olika varje gång!!

Vi kan ju ta det här med naturbilder, om man är riktigt tuff?? --så är svartvitt inget annat än förändring av det naturliga!! Man kan tolka naturbilder som något dokumentärt?? –å då kan man ju inte köra med svartvitt!! Å andra sidan kan man se naturbilder med konstnärligt öga?? –å då kan man ju tillåtas förändra en hel del?? Jag tycker mycke om torrnålsgrafik i svartvitt eller blyertsteckningar. Det blir då naturligt att jag gillar svartvitt inom foto! Jag beundrar Lennart Olssons bilder av broar, gjorda med gummitryck!! –med grafit som monokromt kontrastmedel.

Man kan tro att färg eller svartvitt är en generationsfråga?? –inte, assistent Ninni föredrar ofta färg när vi skall välja från en digital färgbild!

Vi gjorde en tur till Öresund i söndags. Några av bilderna tänkte vi dela med oss här, men vi kommer inte överens om det skall vara färg eller svartvitt?? Kameran är Olympus OM-D med Lumix 14-140/4-5,6. Berätta vad du tycker.

Öresund 2012-11-14. Olympus OM-D + Lumix 14-140/4--5,6.

Inlagt 2012-11-06 06:57 | Läst 4294 ggr. | Permalink
Den första bilden skulle jag ha gjort svartvit.
Den andra bilden skulle jag ha gjort i färg.
Den tredje bilden skulle jag absolut ha gjort i färg.

Jag bestämmer mig för det mesta redan när jag tar bilderna om de skall vara i svart-vitt eller färg och vissa bilder kan bara vara det ena eller det andra.
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:07
Tack Stefan,
Det var ett gått råd. Jag ligger nära det. Själv kör jag RAW, sen får de bli något veligt.
Ha det bra
Bob
Håller med föregående talare Stefan med valen och färgbilden på bron var i mitt tycke superläcker./ Mvh Danne
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:08
Tack Dan,
Kul att du gillade bron så.
Ha det bra
Bob
Personligen är jag en stor fantast av S/V, men ser ändå till "färgen" i motivet. Tex en färgsprakande höstbild eller vackra blommor bör ju helst vara i färg om man inte vill få fram det "konstnärliga" som du skriver. Sen är det ju inga bekymmer att fixa två versioner som du gjort. Fina bilder du tog! Jag tycker den sista faktiskt gör sig bäst i S/V eftersom då bron kommer fram mer, den i färg tar himmelen "överhand". Ha en bra dag! Mvh. Johan
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:10
Tack Johan,
Vissa dagar så känns svartvitt rätt, vissa dagar bestämmer realisten. Inte lätt.
Ha en fin dag
Bob
Hos oss i FFIM är det generellt den yngre generationen som tycker om svartvitt. För min del beror det på motivet. I Ditt första motiv har färgen ingen funktion, tycker jag, svartvitt blir mycket bättre.
Däremot skall det vara färg i bilden med Öresundsbron.
När det gäller bild nr 2 är ja osäker, kanske färg.
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:12
Tack Wolfgang,
Det kanske är en generationsfråga i alla fall. Men visst det är motivet som styr till en hel del.
Ha en fin dag
Bob
Första, svartvitt.
Andra, svartvitt.
Tredje, definitivt färg.
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:13
Tack Benny,
Ord och inga visor. Jag tvekar själv mycke mer.
Ha det bra
Bob
De här med valmöjligheter, det blir bara ett enda stort velande! ;)
Kör svartvitt hela tiden! :)
B)
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 12:16
Hej,
Så är det nog, men med senioriteten så faller det in alltmer tvekande. Vitt eller rött vin, samma sak. Dagen är full av velande.
Ha det bra där i Gnesta
Bob
Den första i svartvitt, bild nummer två funkar i bägge, bild nummer tre definitivt i färg! Men smaken är som baken, den är delad! =)
Ha en fin dag!
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 15:24
Tack Heléne!
Jo vi tycker olika, å väl är väl det. Men du gör ett bra val.
Ha en fin dag
Bob
Jag tycker att svartvit foto är mycket fint, men det verkar vara svårt att få till det. Jag undrar, i min enfald, om det går att välja efter exponeringen eller om man tänker svartvit när man fotograferar. Jag har förstått att man kan göra mycket i det ofta omtalade programmet, om man gillar det digitala mörkrummet, men då är det en annan kunskap. Första och sista i s/v, andra i färg.
/ pia
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 15:27
Tack Pia,
Jag tycker att det idag är lättare att få till en bra kopia i svartvitt, än det var förr när man stod i mörkrummet. Det finns en del fotografer som kan visualisera i svartvitt redan vid fototillfället, jag kan inte det. Jag gör valet efteråt. Beroende på att jag hinner inte alltid se allt som finns i bilden.
Ha det bra
Bob
Nummer 4 är självklar men sedan skulle jag vilja se resten i färg den vackra himmelen och bron går ju förlorad i svart vitt
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 15:29
Tack Bert,
Du har rätt i att inslaget i bilden ibland har en färg som man vill ha kvar och då skall man naturligtvis välja färgen. Ibland tycker jag svartvitt kan förhöja intrycket och kraften i bilden, men numera är det mera sällan. Gatufoto är en annan story.
Ha det bra
Bob
Efter att gått igenom en massa dia så lutar jag mot färg idag. ;)
Den första kanske blir lugnare i svartvitt, annars tycker jag att du använt färgen som en grafisk förstärkare i de andra och det funkar bra för mig.
-affe
Svar från Bob Bovin 2012-11-06 18:32
Tack Alf!
Går man genom diabilder, blir man lätt färgad. När man skannat ett dia är det sällan man lägger över det till svartvitt. Men det har hänt mig.
Eftersom det var mycke motljus i bilderna här, så var det lättare att tänka svartvitt. Men Nini höll inte med, hon vill ha färg.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg