UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#579. E-PL1 + Summicron 35/2 (version 4)?? –ser lite bättre ut i Lund!!

En större pixel i en sensor är kanske mer förlåtande!! –än en mindre, om man sätter på ett objektiv som inte är så bra?? –eller är konstruerad för en kamera för trettio år sedan?? –som då hade film!!

Eftersom det fina svarta objektivet Summicron 35/2 (version 4) igår visade sig ge ganska oskarpa hörn med en Olympus OM-D!! –tänkte jag att man skulle testa samma objektiv på gamla Olympus E-PL1?? Pixlarna hos OM-D är 3,76 mikrometer!! –och är  mycke mindre än de i E-PL1, som är 4,30 mikrometer. De större pixlarna borde vara mindre känsliga för sneda ljusstrålar från Summicron 35/2 (v4).

Den nu ganska gamla E-PL1 är lite av en favorit hos mig?? –med sin EVF-2 liknar den faktiskt den nya Leica M!! Så för mig är det en fin kamera att fotoflanera med!! Med en 35 mm glugg så blir det FOV 70 mm och det är inte så dumt för gatufotografi!! Fokus sätter man fint och lätt med det lilla flimmer som uppstår i fokus. Jag uppfattar det som om bilderna blir mer skarpa i hörnen med den här kameran, än igår då jag hade OM-D och samma objektiv. Kolla den här bilden!

I Lund har man inte råd att hålla offentliga toaletter öppna! –med bra service?? Utan man murar helt sonika igen dem!! –när man renoverar saluhallen!! Även här är skärpan i bilden ok?? –för mig.

Arbetet med att sätta upp juldekorationer fortgår oförtrutet i Lund?? –och väl är väl det?? –ty det ger ju arbetstillfällen?? Det är den enda nyttan jag kan se av det!! Det är ju ett tungt jobb??

Det enda som återstår nu tycks vara att få kallufsen finjusterad!! –antingen av välutbildad frisör á 120kr!! –eller som undertecknad, som blir friserad av assistent Ninni??

Jag tycker man kan använda det här objektivet på E-PL1, men det är nog ändå bättre att använda Summicron 35/2 (version 1).

Inlagt 2012-11-28 07:19 | Läst 8247 ggr. | Permalink
I och med att du bara utnyttjar optikens centrala del och får en effektiv bildvinkel som ett porträttobjektiv, blir det inte frågan om några snett infallande strålvinklar i (dina) bildhörn.
Svar från Bob Bovin 2012-11-28 09:16
Hej,
Det är bara en gissning från min sida, eftersom jag inte vet hur stor utgångsvinkeln är för det här objektivet och vid det här formatet.
Lika fult kan jag se sämre upplösning i hörnen.
Ha det bra
Bob
Trevligt med lite bilder från Lund! Trampade bokstavligt i dina fotspår i helgen. Nu är ju inte Lund så stort så....
Bra stuns i bilderna från din maskin. Fast jag förmodar att de glidit igenom någon form av digital process efteråt också. Hälsningar, Peter-L
Svar från Bob Bovin 2012-11-28 12:33
Tack Peter!
Lund är värt att vandra i. Kanske vi stöter ihop någon dag.
Mina bilder passerar genom LR 4 och PS 5. Så lite påverkade är de.
Ha det bra
Bob
Fortfarande oskarpt i nedre kant och ena sidan, men bättre.. Men märkligt att den äldre versionen funkar, och inte denna. Tur att du har båda ;)
Svar från Bob Bovin 2012-11-28 12:36
Hej Johan,
Version 1 är lite bättre. Får nog köpa någon ny glugg i julklapp.
Ha det bra
Bob
Jag vet du ursäktar mig som inte gillar det här med kameror och teknik men jag gillar
dina bilder vilket måste vara det viktigaste för en bildnörd som de säger jag är..... vet inte men jag kan nog titta på massor när jag tycker om det jag ser
det gör jag just nu.
Hälsningar
¤¤¤//Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2012-11-30 07:47
Tack,
Jag blir glad när du gillar mina bilder. Teknik är kul för vissa inte alla.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg