UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#611. Olympus ZD 45/1,8!! --praktglugg?? –eller bara standard?? –testing??

Den här gluggen är inte ny på marknaden?? –utan bara för mig?? Testare på nätet har ofta prisat att den är bra och billig!! Lägger man så till att den är lätt?? –så borde det stämma för mig?? Låt oss testa!

Jag har unnat mig en ny glugg?? --för så där strax över två laxar!! Jag behövde inte spränga banken?? –utan assistent gick med på köpet efter viss förhandling,  motargumentet var enkelt?? –har du inte många gluggar?? –jo, men inte en sådan här?? –som går bra ihop med den nyinköpta OM-D!! Så det blev ett besök hos Skandinavian i Malmö!!

Gluggen va inte så liten som jag trodde! –ungefär lika stor som Summicron 35/2 och Summilux 50/1.4!! Vikte är dock strax över hektot!! Å det gäller inte för Leicagluggarna!! –de är mycke tyngre!! Kolla här med 45/1,8 i mitten??

Gluggen är så lätt därför att den är byggd i plast!! –utom fästet mot kameran?? Den är snygg med sin metallglans?? –men jag skulle varit gladare om den varit svart!! Den är dock lite ”bulky” när den sitter på OM-D.

Knappt att kombinationen går ned i rockfickan!!  Bildkvaliteten som den här gluggen har prisas nästan överallt på nätet, –som här!! Jag satte upp våra Paterson-tavlor på väggen och tog några bilder på full glugg och 5,6??

  

Här på full bländaröppning 1,8 är upplösningen ”maximal” 96 linjepar/mm i centrum och ute i hören är det utmärkta 72 lp/mm.

Om man bländar ned till 5,6 så ser det ut så här:

  

Upplösningen är nu praktiskt taget den samma i centrum som hörn!! –96 lp/mm. Det betyder att den här ”billiga” gluggen är bättre än Summilux 50/1,4?? –som är klart sämre i hörnen med värdena 42 rep 66 lp/mm i hörnen!!

Den har en mjukare ”bokeh” än Summiluxen?? –vilket man kan se om man defokuserar granen i Saluhallen med bländare 2!!

  

Summiluxen till höger!!

Om man skulle drista sig att ta en vanlig gatubild så ser den ut så här??

Lund 2012-12-20. OM-D + Olympus ZD 45/1,8 @ 1,8.

Kan man använda en så här ”lång” glugg vid fotoflanerande?? –det kan man med glädje?? –men det får bli en senare blogg!!

Är det då en bra standardglugg?? NÄ!! --det är ett excellent  objektiv för MFT!!

Inlagt 2012-12-30 07:25 | Läst 10460 ggr. | Permalink



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg