UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#646. Gejser?? –jordens varmvatten?? –till nytta och beskådan!!

Geovärme det är populärt i dessa tider –miljövänligt och bra!! Island är landet som vet vad det är?? –där tar man ut värme till, i stort sett, hela samhället!! Varmvattnet sprutar ur marken!! –som vackra gejsrar!!

Vatten som tränger långt ned i jordskorpan värms upp och kommer upp igen till jordytan!! --och i vissa vulkaniska områden sprutar det upp i form av gejsrar. De mest spektakulära gejsrarna finns att beskåda i Yellowstone och på Island. I Haukadalur geotermiska område finns fontänen Geysir, som givit namn åt alla gejsrar. Denna gejser sover i stort sett helt idag?? –även om man väcker upp den en gång om året genom att slänga ett paket tvättmedel i vattnet!! Gejsern Strokkur, som finns bredvid, är mycket aktiv!! –och sprutar regelbundet högt upp i skyn.

 

Strokkur på Island.

Strokkur är den spektakulära delen av geotermi på Island!! –men den källa som ger mest varmvatten för praktiskt bruk finns vid Deildartunguhver, där mer än 200 l/sek!! --strömmar ut och transporteras till staden Akranes!! –64 km!! Det betyder att man behöver inte skotta snö på garageuppfarten i Reykjavik!! –ty de har ofta värmeslingor!!

Deildartunguhver geotermiska varmvattenkälla på västra Island.

Det är spännande att fotografera gejsrar, man är inte helt säker på när den sätter igång. De är vackrast i motljus?? –så man behöver en bra glugg med utmärkt antireflexbeläggning!!

Inlagt 2013-02-03 07:37 | Läst 6710 ggr. | Permalink
Tyvärr är det långt mellan dessa varmvattenkranar på planeten.
Svar från Bob Bovin 2013-02-03 08:59
Hej Thomas,
Islänningarna är lyckligt lottade som slipper skotta.
Ha det bra
Bob
Spännande!
Bild nr 2 är superb, eftersom Strokkur täcker solen och det blir en fin motljusbild.
Island har fantastiska möjligheter att utnyttja jordens energi. Samma energi har både skapat och förstört delar av Island.
Dock är Yellowstone mera skrämmande, eftersom hela Yellowstoneplatån är en krater med en gigantisk magmakammare under. Ett utbrott där är möjligt och skulle förstöra halva USA och askmolnet skulle mörklägga hela jorden många år framåt och ge oss en enorm istid.
Men idag skiner solen i Lund och Malmö.
Trevlig söndag,
/Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2013-02-03 11:13
Tack Wolfgang,
Du har rätt i att de här områdena är skrämmande, men vackra.
Vi har en fin dag här i Skåne, kanske lite vår?
Ha det bra
Bob
Maffigt!! =)
Ha en fin dag!
Svar från Bob Bovin 2013-02-03 11:14
Hej,
Vulkaner det är mitt liv det.
Ha en fin helg
Bob



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg