UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#658. Fotografer säger mer än tusen ord??

Bilden i dagens nyhetsflöde?? –snabbt exponerad?? –ger mer info än ordet?? Bara om betraktaren hinner tänka till och se detaljerna?? –vilket är svårt i vår hektiska värld, men ändå möjligt!!

Dagens fotografer arbetar under stark tidpress?? –i de allra flesta?? –fotoprojekten!! Likafullt tror jag framgångrika fotografer idag klara detta mycket bra!! Vi såg hur DN:s fotograf Paul Hansen prisades internationellt!! –och många andra fotografer gör det mycket bra. De små tidningarna jobbar idag under svår ekonomisk press och en del väjer att avskeda fotograferna!! Tyvärr tror jag att det är att gräva sin egen grav?? –bilderna behövs även i de små tidningarna.

Den medelstora Bonnierägda tidningen Sydsvenskan har valt att ha en fast fotografstab av ungefär 12 fotografer. De presenterades strax före nyåret i en specialupplaga?? –med mycket bra bilder och text!!

Bildbilagan från Sydsvenskan med Ninnis hemlagade fastlagsbulle.

Fotograferna på den här tidningen gör ett mycket bra jobb med fina bilder och tidningen har också en fin design med stora bilder. En hel del genomarbetade reportage förekommer.

Omslaget med bilden av fotografer på Olympiaden i London avslöjar en del foto information. Av trettio sportfotografer så det bara en kvinnlig fotograf?? Kan det va så illa?? –generellt sett?? Hälften använder Nikon och det är nog en stor skillnad mot hur det var för tio år sedan?? Canon har ju varit dominerande länge på detta område. Bland naturfotografer tro jag man kan se samma stora förändring. Alla fotograferna har fotovästar!! –kanske utgivna av arrangörerna?? Jag köpte min första fotoväst på Hawaii 1979!! –av märket Banana Republic. Jag tror jag var bland de första i vårt land att använda en sådan med så många fickor att man gick vilse!!

Londons kommunikationer fungerade tydligen mycket bra under Olympiaden?? –när jag var där första gången såg det helt annorlunda ut?? –det var ju för 45 år sedan!!

Inlagt 2013-02-15 06:50 | Läst 3265 ggr. | Permalink
Tiderna förändras och vi med den! =)
Ha en riktigt fin dag Bob!
Svar från Bob Bovin 2013-02-15 11:08
Hej,
Det går för fort.
Ha en skön dag
Bob
Trevlig och tänkvärd läsning Bob. Hoppas semlan smakade bra =)
Svar från Bob Bovin 2013-02-15 11:10
Tack Björn,
Semlan smakade mycket bra. Assistent Ninni bakar bullar som ingen annan.
Ha det bra
Bob
Alla fotografer på OS försågs med fotovästar. De vanliga var kakhii-färgade och de som fick vara på innerplan hade mörkblå.

Hur fördelningen mellan Canon och Nikon ser ut skiljer mellan olika länder. Det rör sig mellan 75-55 procent för Canon enligt uppgifter jag fått. Med tanke på att de hade nästan hundra procent före Nikon D3 kom så är det stor skillnad. Men det är nog också sunt med konkurrens. Min EOS-1D X hade inte varit så bra som den är om inte Nikon pressat dem.
Svar från Bob Bovin 2013-02-15 15:26
Hej Magnus,
Det är en bra utveckling att pressa Canon en aning. Båda stordrakarna behövde dessutom ytterligare press från andra bolag.
Ha det bra
Bob
Jag vet inte om det är stressigare nu än för i tiden när det gäller att vara pressfotograf. Dagens teknik gör ju att det är lättare nuförtiden. För fick ju fotograferna soppa sin filmer i badrummet på hotellet, och kameror hade ingen autofokus och ingen automatik och ingen serietagning. Zoomobjektiv fanns inte heller.
Ja, Du vet det nog bättre än jag eftersom Du har jobbat som "plåtis".
Är en fotoväst egentligen så bra? Med den har Du ju tyngden på kroppen hela tiden. En väska kan man ju ställa på marken eller golvet.
Svar från Bob Bovin 2013-02-15 15:30
Hej Wolfgang,
Tekniken har verkligen förändrat arbetsmiljön för fotografer.
Jag vet nog inte så bra, eftersom jag inte jobbat i dagens miljö.
Väst är bra om man reser. Men som du säger ladda inte ner för mycket i fickorna.
Ha det bra
Bob
Det måste underlätta mycket nu i den digitala världen. Mina kompisar på bildbyrån här i Hässleholm hade förr med sig alla grejor så de kunde framkalla filmen och skicka i väg den.

Vi har Sydsvenskan en orsak är deras fantastiska fotografer.

Måste berätta att vårt barnbarn Oskar arbetade på Sydsvenskan i höstas som praktikant ...gjorde mycket bra ..han har precis skrivit att vi skall kika i morgon igen...han har berättat om hur hjälpsamma fotografer de har...
Vad fick jag då i dag av din Blogg lära mig mycket återigen....
Ha bra lördag
jag är inne i en period med förfärliga bilder säger livskamraten hi hi....
Gun-Inger
Jag instämmer med Heléne, tiderna förändras, så har det alltid varit. Om det är bra eller dåligt får framtiden visa.
Ingen tidning säljer utan bilder, så fotograferna behövs verkligen, men som med allt kulturabete betalas det dåligt.
Paul Hansens bilder är från andra världar, de är makalösa, han är värd all respekt.
Svar från Bob Bovin 2013-02-16 18:09
Tack Stefan,
Jag håller helt med dig.
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg