UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#671. Analogt?? –kan de va nått?? –ja i konsten!!

Använder du en analog kamera, då är du i minoritet?? Du är sannolikt mycket intresserad av foto – och troligen medveten om bildkvalitet!! –kanske även konst i foto?? Du har inte bråttom!!

Den stora majoriteten av bilderna som tas idag är tagna med ”digitala” sensorer!! Jag har satt citationstecken här för dessa sensorer är analoga men signalen lagras digitalt med ettor och nollor. De allt bättre kamerorna i telefoner gör ju att nästan alla har en kamera med sig idag och det gör att mängden bilder har exploderat i sociala medier. Troligen har även mängden ”konstnärliga” bilder på detta sätt ökat?? –så den gamla filmbaserade analoga fotografin är inte längre ensam om att vara ett verktyg för konstinriktad fotografi?? Detta tror jag är mycket bra, det har breddat den fotografi som engagerar.

Många analoga fotografer är av nostalgiska skäl anhängare till film, men många tycker om hantverket att göra en bild på papper, och all heder för detta!! Förutsatt att man deponerar kemikalierna på miljöstationerna. Huvuddelen av fotograferna scannar sina negativ och får en digital fil?? –för att få ut bilden på papper. Detta är också ok! –för idag kan man skriva ut bilden så att dess kvalitet blir nästan lika bra eller bättre?? --som på fotografiskt papper!

Assistent Ninni sitter just nu och scannar diafilm, som sonen tagit på Island, och det är slående hur bra de gamla analoga diabilderna är!! --och de kan justeras digitalt till önskad uttrycksform.

När man idag talar om kameror som använder fotografisk film med en ung användare av digitalkamera?? --så stirrar de på en som om man va från stenåldern?? –och det är man kanske!! Jag brukar då plocka fram en bild på en sådan kamera?? –som den här!!

Min OM-4 analoga kamera.

Det är kanske att ta i lite för mycke?? –men den här konstnären har mycke pedagogiskt visat att analoga kameror hör hemma i konsten!!

OM-2 i konsten. Bondi Beach, Australien, 1988.

Inlagt 2013-02-28 07:04 | Läst 8212 ggr. | Permalink
I dag skall jag ut i lika fin vinterdimma som i går. Det blir digitalt och analogt. En NEX, mellanformatare och kanske en OM2. Jag är från stenåldern.
Svar från Bob Bovin 2013-02-28 11:46
Hej,
Det är härligt att leva i stenåldern ibland. Jag har dock gått över till det digitala för jag är lat.
Ha det bra
Bob
Hej.
Jag tror de flesta som fotograferar har som mål att skapa bilder som på olika sätt berör. Verktyget blir i sammanhanget underordnat. Visst finns de som fotograferar av rekreativa eller sociala skäl men jag hävdar fortfarande att bildskapandet bör vara centralt i processen. Således är det ändamålet som helgar medlet och det analoga uttrycket är fortfarande konkurrenskraftigt gentemot det digitala. Jag blir ibland lite stressad över den mängd bilder som produceras, även av mig! Befrielsen kommer genom att då bryta av med en analog fotosejour.
Med vänlig hälsning Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2013-02-28 11:49
Hej Torbjörn,
Ja bilden är det viktiga, när det blir någon bra. Det är dock lika viktigt att det är roligt, när man inte skall leva på plåtandet.
Jag håller med dig helt, ibland blir det för mycke bilder.
Ha det bra
Bob
Jag är också från stenåldern och har också svårt att släppa taget om det här analoga! ;)
De e en speciell känsla både fysiskt och känslomässigt med att fota analogt.
Fast jag fotar oftast digitalt då nå'n beställer bilder. Det underlättar!
Men som sagt, privat, då det inte e så bråttom, då gäller det analoga!

Det stora lyftet för mig, som bara e en knäppare egentligen, de va då jag köpte en skanner för negativen! Vad lätt det blev att "damma" av negativen sedan med PS! Och att man kan skicka bilderna via nätet till ett labb för kopiering! De bilder jag sedan får från labbet = Crimson, e många gånger bättre än de bilder jag själv gjorde med förstoringsapparat en gång i världen!
De e lättjobbat för en analogfotograf numera! :)
Svar från Bob Bovin 2013-02-28 12:22
Hej Bengt,
Jag har numera helt gått över till plåtande med digitalt, jag är nog inte tålmodig längre. Vill ha snabba resultat, nu när man har bråttom som pensionär.
Det är ett nöje att gå genom gamla analogbilder med scannern. Du har rätt i att man "gör" mycke bättre kopieringar idag, med crimson.
Men jag vet inte om det är så lättjobbat, även om kemikalierna är borta. Huvudet blir helt knas efter 200 diabilder att damma av.
Ha det bra
Bob
Det märkliga med det analoga är att det är både begränsande och befriande på samma gång. En spännande paradox :-)
Svar från Bob Bovin 2013-02-28 11:59
Hej,
Ja det är en märklig känsla. Ibland kan jag känna den även digitalt om jag har ett gammalt objektiv.
Ha det bra
Bob
Mysig du även när du fotograferar av din kamera är den perfekt placerad i bilden.
Jag kan inte längre deltaga i analogsnacket då barnbarnen fått mina kameror och alla objektiven. Det äldsta har en del kameror istället för andra prylar så de syns i hennes hem.
Nu skall jag kika om där något nytt djurprgram att kika på.
Fredag är det snart ha det då fridfullt
Gun-Inger hälsa Ninny att jag tycker om det hon sysslar med
Svar från Bob Bovin 2013-03-01 07:51
Tack Gun-Inger,
Det ä bra att ge kamerorna till barnbarnen. När våra blir äldre blir det nog så här också.
Det är kul att se naturprogrammen. De är så avancerade och påkostade.
Nu har Ninni justerat 200 scannade bilder så de kan läggas upp på "paddan", kul att se sonens äventyr på Island.
Ha en fin helg
Bob



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg